Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
291
Utgivningsdatum
2013-05-14
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Bonnier Pocket
Dimensioner
178 x 110 x 19 mm
Vikt
170 g
SAB
Koafh-a.54
ISBN
9789174293074

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

(149 röster)  |   Läs 21 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-05-14
89
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Göran Rosenbergs vackra och djupt personliga berättelse om sin fars väg från Auschwitz belönades med 2012 års Augustpris i den skönlitterära klassen, har fått ett oerhört varmt mottagande såväl i Sverige som internationellt och sålt i 130 000 exemplar bara i Sverige. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz är en av de få svenska böcker som kan fogas in i den stora internationella litteraturen om Förintelsen.

Göran Rosenbergs research är mycket grundlig; han följer sin far i fotspåren och reser i östtyska avfolkningsbygder, gräver i lokalhistorien och uppsöker rester från krigsåren. Han skriver om Platsen där ett litet barn sätter sina första ord på världen och gör den till sin, som också är Platsen där en ung man stiger av tåget en tidig augustikväll 1947 för att börja världen på nytt, som också blir Platsen där efterkrigstidens ljusa horisonter alltför snart förmörkas av skuggorna från Lódz, Auschwitz, Ravensbrück och Wöbbelin.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
 2. +
 3. I samma flod : Putins krig mot kvinnorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt I samma flod : Putins krig mot kvinnorna av Sofi Oksanen (inbunden).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Det finns 21 recensioner av Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Detaljer som ej intresserar
  Eliza, 10 mars 2022

  En tung bok som är fylld av detaljer som ingen kan bry sig om t ex vad gator heter än hit och än dit.
  En viktig bok som jag tror många inte orkar med för den hade kunnat skrivas intressantare med mindre ovidkommande detaljer.

 2. Annorlunda
  Malin Sandström, 19 november 2014

  En annorlunda skildring av förintelsen mot vad jag läst förut av andra överlevare, följa livet för förintelsens offer ur ett barns ögon. Mycket mycket läsvärd.

 3. Viktigt tidsdokument
  Annika Helena Persson, 8 oktober 2014

  Folkbildande som är så viktigt i vår tid! Göran Rosenberg har tagit reda på fakta som ingen annan och delger dessa på ett iskallt, dock inte okänsligt sätt.

 4. Under förväntan
  Bokslukerska, 3 september 2014

  Bra, men kanske lite svårläst, hoppade väldigt fram och tillbaka i tiden tycker jag. Hade nog väntat mig att den skulle vara bättre.

 5. En bok du sent glömmer

  Jag kunde inte släppa boken. Dokumentär romaner är gripande och detta fängslande och tuffa ämne, andra världskriget är absolut inget undantag.

  Göran Rosengren är en duktig författare som med en djup känsla , värme och innerlighet lyfter läsaren till oanade höjder. Han värderar inte i sitt författarskap och det medför att man blir mer och mer intresserad av boken. Människan är liten på jorden och borde förstå hur man på bästa sätt förvaltar vårt liv som man har fått till skänks... Läs hela recensionen

 6. Siffror som skrämmer
  Bokläsarn (Luleå), 13 april 2014

  Rosenberg ger en kuslig inblick i hur många som mördades under andra världskriget. Siffror blir till människor och det gör att man som läsare får ännu en påminnelse om det förfärliga.

 7. Ett kort uppehåll....
  Holk, 4 april 2014

  Mycket informativ och bra bok. Gav mycket nytt, sådant jag inte kände till förut också hur judar behandlades i Sverige.

 8. Rörande och lärande! Personlig och allmän. Genom att...
  Kerstin Olofsson, 9 december 2013

  Rörande och lärande! Personlig och allmän. Genom att författaren så noggrannt redovisat fakta och inte bara statistik blir det oerhörda verkligt.

 9. Hade höga förväntningar på boken då den hade fått så...
  Christina Berglund, 14 september 2013

  Hade höga förväntningar på boken då den hade fått så fina recensioner. Tyvärr blev boken en besvikelse. Upprepningar av innehållet. Svårt att hänga med i texten. Jag fick verkligen pressa mig för att ta mig igenom boken. Även om ämnet var angeläget att få berättat så blev boken inte bra.

 10. Mycket bra bok som visar inte bara författarens...
  Lucyna Smolowicz, 4 september 2013

  Mycket bra bok som visar inte bara författarens historia utan även beskriver Sverige och svensk politik under och efter kriget.

 11. En bok att rekommendera. Göran Rosenberg beskriver...
  Per-Olof Gösta Bengtsson, 23 augusti 2013

  En bok att rekommendera.
  Göran Rosenberg beskriver sin fars färd från Auschwitz 1944 till hans slutdestination (som råkar bli) i Södertälje. Det är inte den fysiska färden, som är huvudsaken i boken, även om den är intressant, utan den mentala färden.
  Författaren har gjort ett fantastiskt researcharbete. Hans far är fint och kärleksfullt beskriven.

 12. Riktigt riktigt bra läsning på många plan och med...
  Åke Strandin (Hova), 12 augusti 2013

  Riktigt riktigt bra läsning på många plan och med klarsynt berättande på ett klargörande språk som grep och fascinerade - jag delar gärna denna läsupplevelse med många.

 13. En rak och skakande berättelse om ett människoöde och...
  Leif Arne Olsson, 6 augusti 2013

  En rak och skakande berättelse om ett människoöde och en familjs öden under andra värdskriget och i efterkrigets Sverige. Hur händelserna under Förintelsen påverkat och hur bristen på förståelse i Sverige sedan får drastiska följder. Väl värd att läsa.

 14. Gripande historia. Jag hade svårt att komma in i...
  --, 5 augusti 2013

  Gripande historia. Jag hade svårt att komma in i boken, men när jag väl var det sträckläste jag den. Det är en minst sagt gripande berättelse som egentligen är svår att recensera - den som läser boken förstår. Många tankar och känslor väcks och finns kvar även efter att sista sidan blivit läst.

 15. Fascinerande och rörande läsning. Visste inte att vi i...
  Maran, 2 augusti 2013

  Fascinerande och rörande läsning. Visste inte att vi i Sverige behandlade överlevande på det sättet. Skriven med stor ömhet och stolthet.

 16. Angelägen journalistisk skildring av hur en utsatt...
  Birgitta K, 29 juli 2013

  Angelägen journalistisk skildring av hur en utsatt människa kan knäckas av brist på passande sysselsättning och uppskattning för sin egen skull. Osentimentalt berättat med relevanta bakåt - och framåtblickar. En välförtjänt Augustvinnare med hög aktualitet.

 17. Rosenberg reser i faderns fotspår, när denne lyckades...
  Fredrik Wolf, 22 juli 2013

  Rosenberg reser i faderns fotspår, när denne lyckades överleva flera koncentrationsläger och slutligen hamnar i Södertälje. Viktiga frågor och funderingar kommer upp. Sonen försöker här skapa en förståelse för varför det slutade som det gjorde och vilka tankar och känslor som upptog en människa som genomlidit kanske det mest fasansfulla som existerat i människans historia.

 18. En intressant och gripande skildring av vad det...
  Malin Keijser, 12 juli 2013

  En intressant och gripande skildring av vad det innebar att försöka skapa sig ett normalt liv efter Auschwitz. Författaren är hela tiden saklig och ganska osentimental, men texten vibrerar ändå av vrede mellan varven. Ett extra plus för skildringen av en del av Södertäljes historia som man får "på köpet" - plötsligt får man ett förhållande även till denna genomfartsplats.

 19. Bra beskrivning av Sverige på 40- och 50-talet....
  Sören Tångring, 27 juni 2013

  Bra beskrivning av Sverige på 40- och 50-talet. Intressant om Furudal. Gav en god inblick i det fasansfulla som hände under andra världskriget.

 20. Det var med viss tvekan jag tog mig an Göran...
  Lennart, 17 juni 2013

  Det var med viss tvekan jag tog mig an Göran Rosenbergs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Jag får så starka obehagskänslor vid tanken på Förintelsen, att jag var osäker på om jag skulle orka igenom ännu en bok om dess gräsligheter. Men jag ångrar inte ett ögonblick att jag ändå köpte och läste den. Visst förekommer också i denna bok allt detta fruktansvärt grymma, men mest som antydningar i bakgrunden. Det Göran Rosenberg har velat skildra är dels sin fars öde och dels vad en lång ti... Läs hela recensionen

 21. Göran beskriver sin pappas liv med mycket kärlek och...
  Ulla-Britt Magnusson, 16 juni 2013

  Göran beskriver sin pappas liv med mycket kärlek och förståelse, jag fick en mycket fin men fruktansvärd bild av vad som hände, har själv besökt Dactiau 1965

Visa alla 21 recensioner

Fler böcker av Göran Rosenberg