Medborgarskapande på olika villkor (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Lund Political Studies (del 182)
Antal sidor
347
Utgivningsdatum
2016-10-18
Förlag
Media-Tryck
Dimensioner
220 x 155 x 21 mm
Vikt
653 g
ISBN
9789176239506
Medborgarskapande på olika villkor (häftad)

Medborgarskapande på olika villkor

Häftad Svenska, 2016-10-18
399
Skickas inom 10-15 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Denna bok handlar om ungas medborgarskapande, det vill säga hur ungdomar skapar sig en identitet som medborgare i ett demokratiskt samhälle, i samspel med lärare och med andra elever i skolan.

Medborgarskapandet sker dock på mycket olika villkor. Vissa elevers medborgarskapande handlar om att ständigt ställa sig frågan om ifall de är en del av gemenskapen eller inte. De får lära sig att de borde lyda och följa regler samt delta i demokratiska val vart fjärde år. Andra elevers medborgarskapande handlar istället om att de ser sig som självklara aktörer i en demokratisk gemenskap. De får lära sig att ifrågasätta, diskutera och själva ta ansvar för sitt liv och för samhället.

Efter fältarbeten i två gymnasieklasser, lyfter jag fram aspekter av medborgarskapande som samverkar i skolan. Den första aspekten handlar om hur självbilden skapas i samspel mellan lärare och elever samt känslor av skam och stolthet. Eleverna måste relatera till andras bild av dem. Elever i en IV-klass måste förhålla sig till bilden av IV-eleven som farlig, dum och skämmig, medan elever inom samhällsprogrammet måste förhålla sig till andras förväntningar av att de är smarta "pluggisar" som har lätt för att lära. Den andra aspekten handlar om skolkoder och om hur eleverna förväntas bete sig i skolan. Disciplinen verkar i IV-klassen, vilket innebär att eleverna får ständiga förmaningar om att följa regler. Governmentality råder i samhällsklassen, vilket innebär att eleverna får ta stort ansvar för sitt eget lärande. Den tredje aspekten handlar om kunskapssyn och medborgarideal. Kunskapssynen i IV-klassen handlar om att eleverna ska lära sig att minnas, förstå och tillämpa olika fakta, begrepp och procedurer. Medborgaridealet i IV-klassen är en laglydig medborgare som deltar genom att rösta i val. Kunskapssynen i samhällsklassen handlar framför allt om att eleverna ska lära sig att analysera skeenden och fenomen, samt att de ska analysera sitt eget lärande. Medborgaridealet i samhällsklassen är en aktiv medborgare som följer nyheter och deltar i en pågående diskussion om hur samhället borde vara.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Medborgarskapande på olika villkor
  2. +
  3. Förnuftets entoniga röst : Om EU-kampanjens demokratiska rum och medborgarskapets villkor

De som köpt den här boken har ofta också köpt Förnuftets entoniga röst : Om EU-kampanjens dem... av Peter Strandbrink (häftad).

Köp båda 2 för 528 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Medborgarskapande på olika villkor