Tusen tomma skolbänkar ger en röst åt unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf) som har erfarenhet av det som brukar kallas problematisk skolfrånvaro. Boken innehåller gripande berättelser från både elever och föräldrar, samt insikter från forskare och professionella inom skola och vård. Den belyser orsakerna bakom frånvaron och erbjuder praktiska lösningar med hopp om förändring. För lärare som vill förstå och stödja dessa elever bättre erbjuder boken värdefulla insikter och konkreta exempel på hur man kan skapa en mer inkluderande skolmiljö.
Tusentals skolbänkar står tomma varje dag i den svenska skolan på grund av det som ofta kallas ”problematisk skolfrånvaro”. Men sällan hörs de frånvarande elevernas röster. I den här boken berättar åtta unga människor om varför de inte klarat av att gå till skolan och vad de önskar att skolan hade gjort för att tillgodose deras rätt till utbildning.
Elsa, Oscar och de andra beskriver bland annat bristande stöd och en ibland extremt utmattande skolmiljö, men berättar också om personer och initiativ som betytt mycket för deras utveckling. Alla unga medverkande har npf (till exempel adhd eller autism) och delar med sig av sina erfarenheter för att nå vuxna i skolan och förbättra situationen för andra.
I boken medverkar även Sara Linderdahl (forskare i pedagogik) och Lars Westerström (barn- och ungdomspsykiater). Paret Christian Persman (tidigare grundskolchef) och Maria Persman (specialpedagog och förskollärare) berättar om tiden då de bägge jobbade inom skolan samtidigt som deras son inte kunde vistas i skolmiljön.
Boken ger kunskap och fler perspektiv till alla som i yrkeslivet möter unga med skolfrånvaro.
Journalisten Caroline Jonsson som länge bevakat frågor som rör unga i skolan har skrivit boken i samarbete med Riksförbundet Attention. Boken är en del av projektet Vägen tillbaka – ett treårigt projekt som drivs av Riksförbundet Attention och finansieras av Allmänna arvsfonden. Den som vill kan läsa mer på attention.se/vagen-tillbaka.
Sagt om boken:
"Det lidande som barnen och deras föräldrar ofta utsätts för från myndigheter beror på bristande kunskaper och förståelse men också en oförmåga att anpassa en inlärningssituation som ger barnen rättvisa. Lars Westerström, specialistläkare inom barn- och ungdomspsykiatri, bidrar med utomordentliga expertkunskaper. Alla involverade i utbildningssystemet borde få boken i handen. Helhetsbetyg: 5."