Alienation och arbete : unga behovsanställdas villkor i den flexibla kapitalismen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
321
Utgivningsdatum
2020-03-11
Upplaga
1
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Vikt
396 g
SAB
Ohia
ISBN
9789179243357

Alienation och arbete : unga behovsanställdas villkor i den flexibla kapitalismen

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2020-03-11
255
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kapitalismen i tjänstesamhället har under de senaste decennierna fått en alltmer flexibel prägel. Kapital och varor rör sig allt friare, produktionen sker just-in-time och i Sverige har vi sett en kraftig ökning av de som arbetar under osäkra villkor på tillfälliga kontrakt som behovsanställda. Vad får detta nya flexibla arbetsliv för konsekvenser för de anställda?

Johan Alfonsson vänder sig till de teorier om alienation som blev så inflytelserika under industrisamhället för att förstå de behovsanställdas villkor idag. Utifrån Marx och filosofen Rahel Jaeggi utvecklar han en alienationsteori för vår tid som utgår från kapitalismens oförlösta löfte om självbestämmande. Inför denna i kapitalismen inneboende motsättning är vi alla i grunden alienerade. Men hur det tar sig uttryck varierar.

I ett lyhört samspel mellan teori och empiri visar Alfonsson hur unga behovsanställda begränsas på olika sätt i sina möjligheter att styra det egna livet, arbetet, fritiden och sociala relationer. De som frivilligt har sökt sig till anställningsformen, som har någon form av ekonomiskt skydd och en större förutsägbarhet i sitt arbete, erfar en lägre grad av konkret alienation. De som saknar dessa förutsättningar befinner sig istället i en ytterst utsatt situation.

Alienation och arbete skildrar en flexibilitet som inte utgår från människans behov utan kapitalets, en utveckling som är kännbar bland långt fler än bara personer i behovsanställning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Alienation och arbete : unga behovsanställdas villkor i den flexibla kapitalismen
  2. +
  3. Tillsammans : människan som människans räddning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillsammans : människan som människans räddning av Lasse Berg (inbunden).

Köp båda 2 för 384 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Alienation och arbete : unga behovsanställdas villkor i den flexibla kapitalismen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Läsvärd!
    Axel, 15 maj 2020

    Aktuell och lättläst skildring av situationen för behovsanställda och den flexibla arbetsmarknadens utveckling. Även en mycket bra introduktion till alienationsteori.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Johan Alfonsson