ZOV : en avhoppad rysk soldat om Putins krig mot Ukraina (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
213
Utgivningsdatum
2023-02-22
Förlag
Lind & Co
Översättare
Robert Lindberg
Originaltitel
ZOV
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
20 x 191 x 128 mm
Vikt
375 g
SAB
Kmad.6,Lz Filatiev, Pavel
ISBN
9789180186599
ZOV : en avhoppad rysk soldat om Putins krig mot Ukraina (inbunden)

ZOV : en avhoppad rysk soldat om Putins krig mot Ukraina

(11 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-02-22
236
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Den berör. Var man än står, vad man än tänker, vad man än tycker så är jag säker på att man kommer att känna saker när man läser den här boken." Titti Schultz, Go'kväll, SVT

"brutalt ärligt om ryska arméns sönderfall ... Skulle säga att den är obligatorisk läsning för militärbiblioteket." Lars Wilderäng, Cornucopia.se

"en av de böcker man bara måste läsa för att få en djupare inblick i Ukraina-krigets helvete." Btj

Pavel Filatiev är fallskärmsjägare i den ryska armén när invasionen av Ukraina inleds, och deltar i attacken mot staden Cherson. Efter två månader blir Filatiev skadad och evakuerad. Han återvänder till Ryssland, trött på det orättfärdiga kriget - där soldaterna bara är marionettdockor, som har att välja mellan att strida eller kastas i fängelse.

För att avslöja missförhållandena inom den ryska krigsmaskinen offrar han allt. På nätet publicerar han sin dagbok från kriget, där han går till rasande angrepp på landets korrupta ledarskikt och den ryska militärens hemlighetsmakeri. Han vill stanna i Ryssland, men uppmanas att fly utomlands. ZOV - En avhoppad rysk soldat om Putins krig mot Ukraina är ett kraftfullt försvar för de människor som drabbas av kriget.

Pavel Filatiev (född 1988) växte upp i ryska Volgodonsk, följde sin fars fotspår och tog värvning. Idag lever han som politisk flykting i Frankrike. Boken utges på 16 olika språk. Titeln ZOV ("rop") anspelar på tre olika bokstäver som målades på stridsfordonen vid invasionen. "Z" för det östra militärområdet, "O" för Belarus och "V" för ryska marininfanteriet.

"Avslöjar förruttnelsen i kärnan av Ukrainainvasionen"
Guardian

"En extremt sällsynt dissidentröst inifrån Vladimir Putins armé [...]den högst dekorerade soldat hittills som talat klarspråk om kriget mot Ukraina och avslöjat sanningen om hur det ser ut inifrån."
Today in Focus

"En explosiv rapport"
Washington Post
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. ZOV : en avhoppad rysk soldat om Putins krig mot Ukraina
 2. +
 3. Sånt är livet : berättelser från akuten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sånt är livet : berättelser från akuten av Mikael Sandström (kartonnage).

Köp båda 2 för 475 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av ZOV : en avhoppad rysk soldat om Putins krig mot Ukraina. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Propaganda
  Max, 14 april 2023

  Författaren gör sitt bästa för att rentvå ryssarna. I varje kapitel talar författaren om hur oskyldiga de ryska soldaterna är, utan att nämna ryssarnas övergrepp mot ukrainska fångar, grymheterna i de ockuperade områdena etc. I brist på argument förlitar han sig på att "den ukrainska militären är också dålig, båda sidor är skyldiga, Putins krig och så vidare". Detta är en typisk produkt av rysk propaganda, särskilt eftersom denna "statsförrädare på statsnivå" inte har fått någon uppmärksamhet... Läs hela recensionen

 2. Intressant ämne - men griper inte tag
  RobbanF, 29 mars 2023

  Utöver detta är språket inte skönlitterärt. Absolut förlåtet då det är en skildring av nutida händelser skriven på en mobiltelefon. Men, saknade mer av kontexten om huvudämnet och språket var ibland hoppigt.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Pavel Filatiev