Att styra och leda äldreomsorg : hur går det till och vad kan förbättras? (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
97
Utgivningsdatum
2014-07-01
Förlag
SNS Förlag
Dimensioner
240 x 195 x 8 mm
Vikt
261 g
SAB
Ohfe
ISBN
9789186949594
Att styra och leda äldreomsorg : hur går det till och vad kan förbättras? (häftad)

Att styra och leda äldreomsorg : hur går det till och vad kan förbättras?

Häftad Svenska, 2014-07-01
169
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Äldreomsorgen står högt på den politiska dagordningen och är en tung post i Sveriges offentliga utgifter. Men hur fungerar styrning och ledning i den svenska äldreomsorgen? Det undersöker författarna till denna rapport. De använder en internationellt väletablerad metod för att mäta kvaliteten på styrning och ledning av svenska äldreboenden. Enligt tidigare internationella studier främjar god styrning och ledning, enligt detta sätt att mäta, hög kvalitet i flera av den offentliga sektorns verksamheter, bland annat utbildning och sjukvård. Den här studien bygger på intervjuer med verksamhetschefer på cirka 500 av de drygt 2 300 äldreboenden som finns i Sverige.
Resultaten visar att variationen mellan olika boenden är stor, vilket tyder på att förbättringar är möjliga i många fall. Över lag får verksamheterna högst poäng när det gäller att ha genomtänkta rutiner och arbetsprocesser. Flertalet äldreboenden har också ett väl utvecklat förbättringsarbete. Variationen är störst när det gäller målstyrning. Här finns både äldreboenden som verkar ha väl fungerande processer för målstyrning och sådana som inte tycks arbeta systematiskt över huvud taget med detta. Incitament och personalutveckling är det område där det enligt studien finns högst utvecklingspotential. Bland annat handlar det om förmågan att behålla och befordra kompetent personal. Studien belyser även skillnader mellan olika typer av utförare (kommunala, ideella och företag av olika storlek) samt undersöker samband mellan kvaliteten på styrning och ledning och omsorgens kvalitet.
Författare är Jannis Angelis, docent i industriell ekonomi, Kungliga Tekniska högskolan och Institutet för Näringslivsforskning, och Henrik Jordahl, docent i nationalekonomi, Institutet för Näringslivsforskning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Att styra och leda äldreomsorg : hur går det till och vad kan förbättras?
  2. +
  3. Beteendeproblem i äldrevården : att förstå och möta

De som köpt den här boken har ofta också köpt Beteendeproblem i äldrevården : att förstå och ... av Bo Hejlskov Elvén, Charlotte Agger, Iben Ljungmann (häftad).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Att styra och leda äldreomsorg : hur går ...