Framsidan och frånsidan : essäer (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
75
Utgivningsdatum
2022-12-16
Upplaga
1
Förlag
Lindelöws bokförlag
Översättare
Helén Enqvist
Originaltitel
L'Envers et l'Endroit
Dimensioner
218 x 138 x 11 mm
Vikt
240 g
SAB
Hce.04
ISBN
9789188753557

Framsidan och frånsidan : essäer

Inbunden,  Svenska, 2022-12-16
211
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Redan i denna debutbok går det att se storheten hos författaren Albert Camus, eller som en fransk filosof uttryckte det: När man är tjugotvå är man knappt skrivkunnig, om man inte är ett geni.

Debutboken Framsidan och frånsidan innehåller fem essäer. Tre utspelar sig i Albert Camus uppväxtstad Alger, i de två andra är huvudpersonen på resande fot i Prag och på Mallorca. I fattigkvarteret i Alger finns de människor och den stämning som ger näring åt hans författarskap. Flera av de tankar som sedan präglar författarskapet formas här: ensamheten, den absurda världen och sökandet efter en mening i detta enda liv. Inte förrän efter tjugo år tillät Albert Camus en återutgivning av boken, om detta berättar han i sitt eget förord: "Det finns mer äkta kärlek i de här valhänta sidorna än i alla de följande."

1957 tilldelades han Nobelpriset i litteratur med motiveringen: "För hans betydelse fulla författarskap, som med skarpsynt allvar belyser mänskliga samvetsproblem i vår tid."

Introduktionen till denna essäsamling är skriven av psykoanalytiker Peter Jansson.

Albert Camus föddes 1913 i Algeriet som då var en fransk koloni. Hans far stupade i första världskriget och modern, som var hörselskadad och analfabet, flyttade till ett fattigt kvarter i huvudstaden Alger. Där växte Albert upp tillsammans med sin mor, storebror och hushållets starka kvinna mormodern. På universitetet i Alger studerade han filosofi, blev journalist och debuterade som författare 1937 med Framsidan och frånsidan (Lindelöws bokförlag, 2022). Samlingen med de fem essäerna började han skriva på som 22-åring. Två år senare blev det hans debutbok. Nu ges den ut i nyöversättning. Översättare: Helén Enqvist.

Ifjol gavs hans första och enda novellsamling ut, Landsflykten och riket (Lindelöws bokförlag, 2021), också den i nyöversättning. Översättare: Ulla Bruncrona.

År 1957 tilldelades Albert Camus Nobelpriset i litteratur. I januari 1960 omkom han tragiskt i en bilolycka med sin franska bokförläggare. Några av hans mest kända verk är Pesten, Främlingen, Myten om Sisyfos och Människans revolt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Framsidan och frånsidan : essäer
  2. +
  3. Anteckningar 1 : maj 1935-februari 1942

De som köpt den här boken har ofta också köpt Anteckningar 1 : maj 1935-februari 1942 av Albert Camus (inbunden).

Köp båda 2 för 440 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Albert Camus