Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
356
Utgivningsdatum
2022-08-31
Förlag
Nirstedt/litteratur
Dimensioner
178 x 109 x 23 mm
Vikt
198 g
SAB
F.065,Gc
ISBN
9789189389878
Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning (pocket)

Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2022-08-31
79
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Belönad med Augustpriset 2021 i kategorin Årets fackbok!

Av all litteratur på svenska är ungefär hälften översatt från andra språk. Ändå är dess förutsättningar okända för de flesta. I denna bok tecknas en vindlande exposé över den översatta litteraturen på svenska. Vad gjorde reformationen med den svenska Bibeln? Hur har politik och ideologi villkorat översättarnas verksamhet? Finns det ett korrekt sätt att översätta? Med djupgående kunskap och slående exempel från forntid till nutid visar Nils Håkanson hur synen på översättning har varierat mellan epokerna. Hans bok blir lika mycket en kulturhistorisk fresk, full med udda gestalter och genier, som en insiktsfull handbok i läsning och litteratur.

Nils Håkanson (född 1975) är författare, översättare och förläggare. Utöver romaner har han skrivit en avhandling om rysk litteratur i svensk översättning och verkat som forskningsredaktör för Svenskt översättarlexikon.

"... ljuvligt egensinnig och spränglärd." Kristina Lindquist, Dagens Nyheter.

"Om någon bok kan sägas fylla ett hål i fackboksutgivningen så är det Dolda gudar. Pedagogiskt föredömligt, humoristiskt och stilsäkert." Kristoffer Leandoer, Svenska Dagbladet.

" ... med denna litteraturhistoria -- för det är vad det är -- visar sig sakta gudarna, de dras rent av fram ur historiens mörka garderob, ut i ett efterlängtat och välförtjänt ljus." Claes Wahlin, Aftonbladet.

"Nils Håkansons bildningsfyrverkeri Dolda gudar är med sin originalitet och bågnande kunskap allt man önskar av en Augustvinnare." Annina Rabe, Expressen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning
 2. +
 3. Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945 av Henrik Berggren (inbunden).

Köp båda 2 för 345 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Två egna språk
  Ritva Nordin, 21 oktober 2023

  Har bara börjat läsa - tunga fakta med roliga inslag. Läser mellan annat, som det oftast blir med faktaböcker, men ser fram emot att fortsätta.

 2. Mycket läsvärd
  Silverstaden (Strasbourg), 24 augusti 2023

  Boken är mycket läsvärd och presentera en bredd panel av frågor kring översättningen. Mycket informativt om arbetsvillkoren av översättare under historiens lopp. Borde finnas i de flesta litteraturkursen.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Nils Håkanson