Historiens vita fläckar : om rasismens rötter i Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2019-09-23
Förlag
Appell Förlag
Dimensioner
230 x 155 x 25 mm
Vikt
712 g
SAB
Kc,Ohe-c:k
ISBN
9789198496000
Historiens vita fläckar : om rasismens rötter i Sverige (inbunden)

Historiens vita fläckar : om rasismens rötter i Sverige

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2019-09-23
291
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Sveriges historia har vita fläckar  - det tydliggör denna genreöverskridande berättelse om konungariket Sveriges relationer till de främmande. Maria Ripenberg avslöjar hur den svenska rasism som vi idag kan bevittna vilar på en historisk grund som under långa tider varit okänd/förtigen. Författaren blandar en personlig berättelse med djupdykningar i bland annat Sveriges deltagande i slavhandeln, kolonisering av Sápmi och episoderna med de svenska kolonierna i Nordamerika och i Västindien. Framför allt kan hon peka på hur den europeiska koloniseringen grundad på slavhandel genomsyrade också vad man kan kalla den svenska diskursen från 1600-talets mitt och framåt. Den historiska framställningen vilar på solid vetenskaplig grund där både nyare och äldre forskning åberopas.

Här presenteras tidigare okänt och/eller föga uppmärksammat stoff som ger ett nytt perspektiv på dagens ständigt debatterade frågor om rasism och om migration. Det är en föga smickrande bild av svensk historia som blottläggs. Precis som de stora koloniala makterna, var Sverige med och byggde sitt välstånd på handel med människor.

Det viktiga budskapet förmedlas på ett sätt som står i kontrast mot de mörka historierna som här förs fram. Språket flyter lätt och läsaren engageras i alla drabbade människors öden. Här finns spänning, sorg och fasa som väcker medlidande.

Maria Ripenberg är journalist och filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet. 
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Historiens vita fläckar : om rasismens rötter i Sverige
 2. +
 3. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det fallna imperiet : Ryssland och väst under V... av Martin Kragh (inbunden).

Köp båda 2 för 510 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Historiens vita fläckar : om rasismens rötter i Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Alla borde läsa denna.
  Anna Eklundh Jonsson, 3 september 2020

  Så allmänbildande och klargörande, men också mycket stark läsning.
  Hon är nästa Maja Hagerman. Hon berör alla våra svåra kulturarv och jag kommer rekommendera den på den utbildning jag jobbar med för guider.

Visa alla 1 recensioner