Skrivandet är en central del av polisyrket. En polis auktoritet är inte bara synlig utåt genom uniformen, utan också genom de texter som ingår i förundersökningar och utredningar och som når många olika mottagare. Myndighetsutövningen ställer förstås stora krav på ett tydligt och precist språkbruk och rättssäkra texter.
Skrivande polis är förankrad i praktisk polisutövning och baserad på språkvetenskaplig forskning och gällande lagtext. Tillsammans lägger dessa tre perspektiv grunden för en säker och juridiskt hållbar språkhantering för yrkespoliser.
I de olika kapitlen behandlas flera grundläggande områden som är viktiga för skrivande poliser, som att göra tal till text, att förhålla sig objektiv och att skriva för olika mottagare. Författaren resonerar om hur formuleringar och ordval styr läsaren samt visar hur texter bör utformas språkligt för att vara funktionella i utredningsprocessen. Här finns också handfasta råd om vad som är språkligt viktigt att tänka på i förundersökningstexterna anmälan, förhör och PM.
I denna andra upplaga av boken har ett kapitel om rättslingvistiska undersökningar av "språkliga fingeravtryck" tillkommit.
Skrivande polis är en handbok i skrivande som riktar sig till såväl polisstudenter i utbildning som till verksamma yrkespoliser.