Platons dialoger; Sokrates Försvarstal, Faidon, Kriton (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
1998-02-01
Förlag
Föreningen Duga
Medarbetare
Salén, Todde (red.)
Dimensioner
210 x 148 x 7 mm
Vikt
225 g
ISBN
9789163072741
Platons dialoger; Sokrates Försvarstal, Faidon, Kriton (storpocket)

Platons dialoger; Sokrates Försvarstal, Faidon, Kriton

av Platon
Storpocket Svenska, 1998-02-01
214
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Den filosofiska metod och den frågeställningsteknik, som Sokrates lanserar i Platons dialoger har bildat skola för "den sokratiska barnmorskemetoden" (dialektiken), som Sokrates ansåg vara "den skönaste av alla konster".
Många av de ämnen som diskuteras i dialogerna är lika aktuella idag, som de var i antikens Grekland. Människans sinne har inte ändrats så mycket under de senaste 2500 åren.
Sokrates ifrågasättande av auktoriter och hans sätt att uppmuntra enskilda individer att lära sig att bilda sig sin egen uppfattning, i stället för att låta sig övertygas av auktoriteter, utgjorde ett hot mot det etablerade samhället. Samma princip gäller faktiskt än idag, även om vårt moderna samhälle på många sätt är mer tolerant.
Sokrates dömdes till döden i första hand därför att han utmanade den tidens auktoriteter. Om Sokrates levt och verkat idag skulle han med stor sannolikhet förklaras vara ledare för en destruktiv sekt. På ett betryggande avstånd på 2400 år kan dagens samhällen respektera honom. Eftersom en hel del av hans sätt att tänka och ifrågasätta idag är en del av den kultur vi får i oss med modersmjölken, är han inte alls lika kontroversiell i dagens västerländska samhällen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Platons dialoger; Sokrates Försvarstal, Faidon, Kriton
  2. +
  3. En lockton i ödemarken : Om människans förmåga att besjäla världen

De som köpt den här boken har ofta också köpt En lockton i ödemarken : Om människans förmåga ... av David Thurfjell (inbunden).

Köp båda 2 för 443 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »