10°C : Recept från Forsmarks skärgård (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
104
Utgivningsdatum
2016-01-01
Förlag
Jon Brunberg Förlag
Medarbetare
Finne, Johanna (form)
Dimensioner
245 x 200 x 12 mm
Vikt
563 g
SAB
Qcaal
ISBN
9789163700316

10°C : Recept från Forsmarks skärgård

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2016-01-01
243
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
10°C - Recept från Forsmarks skärgård är något så ovanligt som en hybrid mellan en kokbok och experimentell samtida konst som dessutom kan läsas som ett inlägg i debatten om människans miljöpåverkan. All fisk som används i den här vackert utformade receptsamlingen är fiskad i de uppvärmda vattnen utanför Forsmarks kärnkraftverk. Hur påverkar det vår uppfattning om de maträtter och recept som presenteras? Med 10°C har Erikson och Willén skapat en hybrid mellan en kokbok och experimentell samtida konst som ställer frågor om relationen mellan människa och miljö.

Konstnärerna Carl Johan Erikson och Karin Willén har var sitt sommarhus i närheten av Forsmarks kärnkraftverk och tillbringar mycket tid i den uppländska naturen. För några år sedan började de att tillreda och bjuda på fisk från området i en serie konstnärliga aktioner. Nu har de sammanställt tolv fiskrecept i denna "muterade" kokbok som också innehåller bilder från en av aktionerna och en "dykritual" i varmt kylvatten samt efterord av författaren Jesper Olsson.

I aktionerna och i arbetet med boken har Erikson och Willén tillagat fisk som är fångad i närheten av kylvattenutloppet från Forsmarks kärnkraftverk. Vid utloppet är vattentemperaturen betydligt högre än normalt vilket påverkar fisken och andra organismer. Till exempel bidrar det varmare vattnet till att fiskarnas ämnesomsättning och storlek ökar vilket samtidigt innebär en större påfrestning på deras inre organ. Kanske är det till och med så att genetiska mutationer och evolutionära språng under kort tid ägt rum i dessa vatten? Hur bör vi i så fall förhålla oss till de förvandlingarna?

Jesper Olsson skriver i efterordet: "På ett av fotografierna är det gröna mer kompakt, mer articifiellt. Som om fotosyntensen slagit fel." Han fortsätter: "Denna vaga oro i kombination med kokboksgenrens praktiska och muntra målmedvetenhet anger grundtonen i Eriksons och Willéns receptsamling. En kokkonst av andra graden, kanske man kalla det. För till skillnad från de ingrepp i naturen som en gång, i historiens gryning, separerade det kokta från det rå, som lade grunden till en struktur för kultur och natur, så är det här en konst som vill upphäva den typen av skillnader - eller åtminstone undersöka och fundera kring deras (o)hållbarhet idag."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. 10°C : Recept från Forsmarks skärgård
  2. +
  3. Dejlig : Att samlas kring mat från morgon till kväll

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dejlig : Att samlas kring mat från morgon till ... av Rebecca Hübbe (inbunden).

Köp båda 2 för 472 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna