Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Det stora århundradet (del 3)
Antal sidor
431
Utgivningsdatum
2013-09-05
Upplaga
1
Förlag
Piratförlaget
Medarbetare
Thunfors, Eric (form)
Dimensioner
215 x 142 x 34 mm
Vikt
740 g
SAB
Hc
ISBN
9789164204134

Mellan rött och svart

(188 röster)  |   Läs 37 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-09-05
210
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor

Jan Guillous personliga hälsning till kunderna på bokus.com:

"Nu är det dags för tredje delen i min romanserie och vi är framme vid åren före andra världskriget. Familjen Lauritzen växer och rör sig mellan den lilla överklassidyllen Saltsjöbaden och Berlins häxkittel av dekadans och de moderna konsterna. Ingen ser den svarta slagskuggan av hakkorset."
Jan Guillou

Läs den tredje delen i Jan Guillous omtyckta romanserie Det stora århundradet. I nya boken Mellan rött och svart möter vi återigen familjen Lauritzen och Guillou skildrar i denna tredje bok 20-talet och åren efter första världskriget. Jan Guillous omfattande författarskap inleddes 1971 med romanen Om kriget kommer och Det stora århundradet är hans största litteraturprojekt någonsin.

Första världskriget är förbi. Bröderna Lauritzen har drabbats svårt både ekonomiskt och personligt. Oscar fick alla sina tillgångar i Afrika konfiskerade av de segrande engelsmännen. Sverres älskade Albie stupade i kriget och själv blev han utkastad från godset som var hans hem i nära tjugo år. Och Lauritz och Ingeborg har tvingats lämna Bergen eftersom sonen Harald riskerade att bli ihjälslagen i skolan som tyskvän. Återhämtningen till ett bättre liv i Berlin och Saltsjöbaden tar sin tid men snart befinner man sig i det glada 20-talet.
Tyskland ser ut att kunna resa sig på nytt och i hela Europa föreställer man sig att det aldrig mer kan bli krig. Familjen Lauritzen kan lika lite som alla andra se den svarta slagskuggan av en ofattbar ondska som ska kasta världen in i en ännu större katastrof.
Jan Guillous rika författarskap inleddes 1971, sammanlagt har han skrivit fler än fyrtio böcker. Det stora århundradet är hans mest omfattande projekt någonsin, och ett försök att berätta om 1900-talet mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade. Hittills har Brobyggarna och Dandy utkommit.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mellan rött och svart
 2. +
 3. Att inte vilja se

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att inte vilja se av Jan Guillou (inbunden).

Köp båda 2 för 414 kr

Kundrecensioner

Det finns 37 recensioner av Mellan rött och svart. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ruskigt bra
  Fabbe, 8 november 2021

  Guillou håller fortfarande måttet med denna del och han har inte tappat det. Den här delen är precis lika bra som de föregående. Det är riktigt fascinerande att läsa om Weimarrepubliken ur ett personligt perspektiv och se framväxandet av nazismen. Jag har inget att klaga på här. detta är stor literatur och en fröjd att få vara med på resan.

 2. Guillou bra böcker
  maggan , 30 september 2014

  Han skriver fantastiska böcker oavsett vilken changer han skriver i ser fram emot att få läsa den 4 boken hoppas den är lika bra

 3. Ett tidsdokument
  Anita,, 31 juli 2014

  Med stor iver tog jag tag i del 3. Hur skulle pusselbitarna fogas ihop?
  Jag läser denna boken och har facit i hand, som alla andra idag. Därför är det mycket intressant att följa nazismens uppkomst och hur hjärntvättade barnen blev.
  Likaså vet jag ju hur sönderbombat Dresden och Berlin blev, och så satsade de på att köpa fastigheter där.
  Bitar av svensk historia blir aktualiserad igen, och en hel del nyheter om Saltsjöbaden.
  Jag bara längtar efter del 4!!!!!

 4. Den tredje delen i Jan Guillous romanbygge om...
  Birgitta K, 14 januari 2014

  Den tredje delen i Jan Guillous romanbygge om 1900-talet. Inte riktigt lika bra som del 1, men bättre än del 2. Vid det här laget måste man bara få veta mer om hur historien om bröderna och deras familjer utvecklar sig. Jag väntar otåligt på del 4.

 5. Den här boken är ett riktigt pekoral och det var även...
  Lars Lundin, 26 december 2013

  Den här boken är ett riktigt pekoral och det var även "Dandy".
  Första boken i serien kändes lovande.
  Guillou försöker få in alla personerna i en massa historiska skeenden och det blir bara platt och jag får inga känslor för personerna.
  Detta är Guillou på rutin, synd för jag har alltid beundrat honom.

 6. Jag tyckte om de två första, men i denna bok verkar...
  Gullan Gustafsson, 13 december 2013

  Jag tyckte om de två första, men i denna bok verkar det som om Guillou tappat gnistan och försöker göra klart ett åtagande att skriva färdigt serien.

 7. En mycket bra bok som knyter ihop bröderna Lauritzens...
  Britt-Marie Wiclander, 24 november 2013

  En mycket bra bok som knyter ihop bröderna Lauritzens öden. Boken skildrar utvecklingen under nazisttilden i Europa, särskilt i Tyskland, och vad som sker med människorna. Denna bok är en bok att minnas. Vill gärna se en fortsättning. Jan Guillou är en fantastisk historieberättare. Att boken bygger på historiska fakta kombinerat med en familjs öde gör den mycket läsvärd.

 8. Blir lite besviken på avslutningen och hade hoppats på...
  MrDeer, 12 november 2013

  Blir lite besviken på avslutningen och hade hoppats på mycket mer. Känns definitivt inte som historien om bröderna Lauritzen är färdigberättat. Man önskar starkt minst en uppföljare till eftersom det finns så mycket mer att berätta om andra världskriget bla. Var det här allt?

 9. Halva boken en sammanfattning av tidigare böcker blev...
  thorsten carlsson, 11 november 2013

  Halva boken en sammanfattning av tidigare böcker blev lite tröttsamt. Det saknades också lite knorr i handlingen som fanns i de första böckerna.

 10. En underhållande och målande beskrivning av Tyskland...
  Stigh Olof Herman Wessman, 4 november 2013

  En underhållande och målande beskrivning av Tyskland tiden efter första väldskriget. Det är också en släktkrönika med många dimensioner. Det ska bli intressant att följa händelseutvecklingen framledes.

 11. En bok som jag längtat efter att läsa och för att få...
  Ulla Gustafsson (Knivsta), 1 november 2013

  En bok som jag längtat efter att läsa och för att få veta vad som hände bröderna Lauritzen och Jan Guillou lyckades verkligen med att sy ihop berättelserna från bok ett och två trots så olika livsöden.

 12. Inget slår första delen - nästan jobbig att läsa...
  Bengt Wigart, 30 oktober 2013

  Inget slår första delen - nästan jobbig att läsa ibland då man från början förstod att den slutar i "misär" - ser fram mot nästa del med största tillförsikt. Tycker JG gör en lysande insats med sin insikt om tidens anda och skeenden.

 13. Ser fram emot suverän läsning, det är ju Guillou!...
  Gunilla Eva Viola Eriksson, 30 oktober 2013

  Ser fram emot suverän läsning, det är ju Guillou! Denna släktsaga genom 1900-talet visar vilken suverän författare och nutidskännare han är....

 14. Jan Guillou skildrar Europas historia under 1900-talet...
  Ensio Salkojärvi, 25 oktober 2013

  Jan Guillou skildrar Europas historia under 1900-talet på ett intressant sätt som gör att man vill följa dom norska brödernas vidare öden.

 15. Bra grepp att beskriva 1900-talet genom en familj på...
  Siv Lisbeth Hamring, 21 oktober 2013

  Bra grepp att beskriva 1900-talet genom en familj på detta sätt. Det är bara tråkigt slut på denna del när man vet att andra världskrigets elände är framöver.

 16. Som alltid med Guillou, bra kvalitet och bra...
  Per-Erik Bergnér (Saltsjö-Boo), 11 oktober 2013

  Som alltid med Guillou, bra kvalitet och bra faktaunderlag. Särskilt roligt är det att läsa om Saltsjöbaden i mellankrigstiden, om Wallenbergs roll t ex

 17. Bra historiebeskrivning. Den första boken innehöll en...
  lena göransson, 10 oktober 2013

  Bra historiebeskrivning. Den första boken innehöll en spännande familjehistoria som blev lite urvattnad i del två och tyvärr ännu mer i del 3.

 18. En spännande fortsättning på de tidigare böckerna. Man...
  Ingeborg Falk-Andersson, 10 oktober 2013

  En spännande fortsättning på de tidigare böckerna. Man ser framemot att fortsätta läsa om familjen Lauritsen under andra världskriget. Det ger en god inblick i mellankrigastiden.

 19. Spännande att ta del av brödernas liv o leverne. Del 1...
  Margareta Tynell, 9 oktober 2013

  Spännande att ta del av brödernas liv o leverne. Del 1 och 3 har varit bäst av de tre delarna Del 2 var bra men kanske litet enahanda om en av bröderna. Kan stå ut med ännu en del!

 20. En naturlig fortsättning på de tidigare böckerna. Full...
  Sebastian Helgée, 9 oktober 2013

  En naturlig fortsättning på de tidigare böckerna. Full med små twistar, som vanligt med Guillou. De populärhistoriska referenserna är mycket underhållande och ofta lärorika.

 21. Mellan rött och svart är den tredje delen i Jan...
  Lennart, 8 oktober 2013

  Mellan rött och svart är den tredje delen i Jan Guillous storslaget anlagda epos om nittonhundratalet. De hittills utkomna delarna är dessvärre en besvikelse. Tråkigt nog, måste jag tillägga, eftersom Jan Guillou är en duktig och flyhänt skribent och en skarpsinnig samhällsanalytiker.

  Berättelsen om de tre fattiga norska fiskarsönerna lämnade stora frågetecken redan i den första boken. Så lyckade och helt igenom perfekta kan inga människor på jorden vara. Personskildringen är inte t... Läs hela recensionen

 22. Jag tyckte denna bok var intressant, i stil med den...
  Lars Asplund, 7 oktober 2013

  Jag tyckte denna bok var intressant, i stil med den första boken. Däremot var den andra delen litet för mycket baserad på Sverre.

 23. Man fångas ganska snabbt av boken. Har man läst de två...
  Gunilla Gademan, 3 oktober 2013

  Man fångas ganska snabbt av boken. Har man läst de två föregående delarna så vill man gärna följa huvudpersonernas fortsatta öden och äventyr och samtidigt få en bra inblick i mellankrigstidens historia.

 24. Lika bra som Brobyggarna. Jag tyckte inte Dandyn var...
  Morsan, 2 oktober 2013

  Lika bra som Brobyggarna. Jag tyckte inte Dandyn var lika intressant. Väldigt spännande att följa de tre bröderna, både som personer och bröder. Dessutom mycket att ta till sej om svåra tider.

 25. Boken är lättläst. Vinklingen av tiden är annorlunda...
  Lars Anderson, 1 oktober 2013

  Boken är lättläst. Vinklingen av tiden är annorlunda och innebär nya perspektiv. Ger mer faktabeskrivningar än personskildringar. Dessa är något för grunda och bara en rak följd av tidigare två böcker. Som helhet dock en bra och läsvärd bok.

 26. Jan G:s böcker levandegör människorna, och lyfter fram...
  Bo Rönström, 25 september 2013

  Jan G:s böcker levandegör människorna, och lyfter fram dess olika karaktärer. Vinklingen mellan Tyskland och Sverige och familjen Lauritzen görs på ett medryckande sätt.
  Med pennas schvung komponerar han på ett medryckande sätt, som tar tag och fångar läsarens
  intresse.

 27. Tredje delen av svensk historia tycker jag var helt i...
  Jan Odelby, 24 september 2013

  Tredje delen av svensk historia tycker jag var helt i klass med de två föregående böckerna på samma tems, ser framemot den fjärde.

 28. Mellan rött och svart är en värdig uppföljare till de...
  Rutan (stan), 23 september 2013

  Mellan rött och svart är en värdig uppföljare till de första två böckerna i serien. Mest fascineras jag av de så vitt skilda miljöskildringarna med fiktiva personer insatta i historiskt trovärdiga och levande miljöer. Skildringarna av Tyskland före kriget griper tag i läsaren och blir en total kontrast till lugnet i vårt land.

  Vi är säkert flera som ser fram emot en fjärde del i serien.

 29. En fascinerande historia! Beskriver tre bröders...
  -, 20 september 2013

  En fascinerande historia! Beskriver tre bröders komplicerade förhållande till varandra, samtidigt som vi får en bild av hur (främst) Europa förändrats under 1900-talet - både vad gäller tekniska framsteg och mänskliga.

 30. Spännande, intressant och välskriven. Som vanligt vill...
  Caroline D, 19 september 2013

  Spännande, intressant och välskriven. Som vanligt vill man inte att Guillous böcker ska ta slut.
  Det enda som drar ner betyget är att texten ibland kräver en läsare väl insatt i mellankringstiden och nazismens uppgång, på ett sätt som stör läs upplevelsen lite. Ett önskemål hade varit en mindre ordlista, eller kortare förklaringar till vissa begrepp så att man minskar risken att läsaren börjar googla istället...
  PÅ det hela taget en mycket bra bok som är väl värd att läsas och får mig att längta efter nästa i serien!

 31. En bra bok som jag i princip sträckläste så fort jag...
  Stephan Gullberg, 18 september 2013

  En bra bok som jag i princip sträckläste så fort jag plockat upp den ur brevlådan! Bara synd att man nu ska vänta ett helt år på att få följa familjen under andra världskriget.

 32. Med den här serien som började med Brobyggarna har...
  Hans-Erik Röös (Bollnäs), 18 september 2013

  Med den här serien som började med Brobyggarna har Guillou helt ändrat stil. Mycket bra och riktiga människor som man kan tro på.

 33. Bra, men lite seg och lite för mycket politik i min...
  Birgitta Edling, 18 september 2013

  Bra, men lite seg och lite för mycket politik i min smak. Den första "Brobyggarna" var definitivt väldigt mycket bättre.

 34. Skildrar trovärdigt med ett intressant perspektiv...
  tomjep, 18 september 2013

  Skildrar trovärdigt med ett intressant perspektiv nazisternas maktövertagande. Även om trovärdigheten i personporträtten blir lite platta och en del käpphästar trycks in. Klart läsvärd och mycket tänkvärt!

 35. Familjesplittring a'la Ken Follet i förkrigstidens...
  jonas bergström, 18 september 2013

  Familjesplittring a'la Ken Follet i förkrigstidens tyskland. Alla personer är lika goda vinkonnäsörer som Guillou själv. Jämn och stadig berättelse. Inga döda partier.

 36. En spännande och intressant bok. Tycker om att...
  maricar, 18 september 2013

  En spännande och intressant bok. Tycker om att personerna placerats i ett historiskt perspektiv, som gör att man känner igen mycket.

 37. Jag gillade första boken. Tyckte tvåan var så seg. Men...
  Johan Lager, 15 september 2013

  Jag gillade första boken. Tyckte tvåan var så seg. Men i Mellan rött och svart så hittar Guillou tillbaka igen och blir just så bra som han kan vara - rekommenderas!

Visa alla 37 recensioner

Fler böcker av Jan Guillou