Historieundervisning och interkulturell kompetens (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Studier i de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik (del 19)
Antal sidor
258
Utgivningsdatum
2012-04-12
Upplaga
1
Förlag
Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik, Karlstads universitet
Dimensioner
240 x 165 x 14 mm
Vikt
464 g
SAB
Eabk,907.12
ISBN
9789170634185
Historieundervisning och interkulturell kompetens (häftad)

Historieundervisning och interkulturell kompetens

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2012-04-12
158
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Historieämnet har en viktig roll att spela i vår mångkulturella och globaliserade samtid och kan bidra till att ge elever möjlighet att utveckla sin interkulturella kompetens. Det är utgångspunkten för avhandlingen.

Men vad innebär det interkulturella uppdraget för historieläraren och hur kan en sådan interkulturell undervisning se ut? Vilket innehåll hör hemma där och vilka historiedidaktiska perspektiv kan läraren hämta stöd i?

I studiens empiriska del får vi på nära håll följa en lärares och en grupp elevers arbete under en historieundervisning som planerades utifrån lärandemålet interkulturell historisk kompetens. Enligt studiens teoretiska och analytiska ramverk kan historiskt lärande uttryckas i termer av att utveckla tre kompetenser: kompetensen att erfara det förflutna, att tolka det förflutna och, slutligen, att orientera sig i samtiden med hjälp av det tolkade förflutna. I analysen framkommer att en inter-kulturell historieundervisning kan innefatta strategier för att öppna stängda berättelser och ett medvetet arbete med historiska tankebegrepp för att utveckla förmågor till historiskt tänkande. Historieläraren kan använda sådana strategier och tankebegrepp som didaktiska planeringsverktyg för att konstruera en undervisning som hjälper eleverna att utveckla interkulturella ögon.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Historieundervisning och interkulturell kompetens
  2. +
  3. Vanliga människor : autistens guide till galaxen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vanliga människor : autistens guide till galaxen av Clara Törnvall (kartonnage).

Köp båda 2 för 337 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maria Johansson

  • Svensk miljöpsykologi

    Maria Johansson, Marianne Küller

    Miljöpsykologi är ett tvärvetenskapligt ämne som handlar om hur vi människor påverkas av vår omgivning och hur vi genom vårt sätt att leva påverkar den. Svensk miljöpsykologi är den första samlingen texter om ämnet på svenska. Här presenterar 20 m...