Demokrati eller kapitalism? : Europa i kris (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
168
Utgivningsdatum
2015-03-10
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Joachim Retzlaff
Medarbetare
Zimmermann, Hubert (förf.)
Dimensioner
210 x 135 x 12 mm
Vikt
250 g
SAB
Qaabm
ISBN
9789171734426
Demokrati eller kapitalism? : Europa i kris (häftad)

Demokrati eller kapitalism? : Europa i kris

(4 röster)
Häftad Svenska, 2015-03-10
185
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Europa upplever sin förmodligen allvarligaste kris sedan 1945. Den hotar såväl det europeiska integrationsprojektet som den europeiska och globala ekonomin, helt bortsett från den omfattande sociala ödeläggelse som krisen redan orsakat i länder i Europa. Vi upplever i dag en konflikt mellan nord och syd i Europa och på båda sidor om skiljelinjen finns ett missförhållande mellan det som tycks vara ekonomiskt nödvändigt och det som är politiskt görbart inom en demokratisk ordning. De rika ländernas valmanskår ser inte ut att vilja acceptera en långsiktig kollektivisering av skulderna eller andra storstilade former av gränsöverskridande omfördelning av bördorna. I söder vill befolkningarna inte gå med på vad en förbättrad bytesbalans och någorlunda uthärdliga budgetunderskott tycks kräva. Och både i nord och syd försöker populister slå politiskt mynt av krisen. Populisterna i norr avvisar skattefinansierade transfereringar och skuldavskrivningar, medan populisterna i syd häftigt värjer sig mot svångremsdiktat som går ut över löner, pensioner och offentliga tjänster. Finns det en väg ur denna europeiska fälla?
I denna bok diskuterar ett antal framstående tyska intellektuella den europeiska krisen som uttryck för ett spänningsförhållande mellan kapitalism och demokrati. Hur kan finansmarknaderna bringas under demokratisk kontroll, finns det en väg tillbaka till en nationalstatlig demokratisk kapitalism eller är det en fördjupad politisk integration i Europa som är lösningen.

Den frågan ställs på sin spets i debatten mellan det tyske sociologen Wolfgang Streeck, författare till den på Daidalos utgivna boken Köpt tid, och filosofen Jürgen Habermas. Andra bidragagivare är Claus Offe, Elmar Altvater, Hubert Zimmermann och Stephan Schulmeister. Till boken har Sverker Gustavsson, professor emiritus i statsvetenskap, skrivit ett förord som reder ut debattens positioner.

"Den är upplysande, och oväntat underhållande. Alla är urförbannade. De flesta på Wolfgang Streeck som ihärdigt föreslår avveckling av euron för att rädda demokratin. Jag gapar när elefanterna tungt dammar på varandra." /Per Wirtén i Expressen

"Runtom i Europa finns de som på allvar diskuterar problemen, och lyckligtvis har en del av det samtalet hittat in även i den svenska offentligheten tack vare boken 'Demokrati eller kapitalism?'" /Lisa Irenius i SvD
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Demokrati eller kapitalism? : Europa i kris
  2. +
  3. Tänka vidare : forskning, finansiering, framtid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tänka vidare : forskning, finansiering, framtid av Jenny Björkman, Björn Fjæstad, Katarina Bernhardsson, Göran Blomqvist, Göran Djupsund (häftad).

Köp båda 2 för 354 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna