Omslag : Ermalm's egenart : svenska skivomslag 1971-2017 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
247
Utgivningsdatum
2023-04-17
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
305 x 215 x 24 mm
Vikt
1252 g
SAB
Ifq
ISBN
9789178445042
Omslag : Ermalm's egenart : svenska skivomslag 1971-2017 (inbunden)

Omslag : Ermalm's egenart : svenska skivomslag 1971-2017

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2023-04-17
359
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Från proggen, genom punken, syntarna till singer songwriters. Rock och blues på svenska. Folkmusiken och den klassiska repertoaren pågår under tiden. Här samsas genrerna i en och samma formgivares arbetsrum. Idéer, infall, erfarenheter landar i olika formspråk för olika uttryck för att det ska nå fram till olika musikaliska smaker.

Den svenska skivbranschen genom omslagen under 1970- 80- 90-talen och in i tvåtusentalet. Formgivaren Lasse Ermalm delar sina betraktelser om hur det sett ut och varför det såg ut som det gjorde. Artister ger sin syn på hur det gick till när somliga omslag blev som de blev.

Paradigmskiftet från analogt till digitalt fick påtagliga konsekvenser både för skivutgivningen och formgivningen. Hur förverkligade man overkliga bilder innan datorerna vidgade fantasins möjligheter att visualisera musik?

Musikjournalisterna Håkan Lahger och Lars Nylin skriver om den mobila konstutställningen som uppstod i skivaffärerna samt om det som genom tiderna egentligen varit det mest lönsamma för skivbolagen.

Du som själv köpte skivorna och du som blev indoktrinerad av föräldrarnas skivsamlingar, för dej fick en del omslag ikonstatus och många försvann spårlöst. Vad gjorde att somliga inte bleknade bort? Var det omslagsbilden eller var det musiken? Eller tvärt om, eller både och? Här finns LP-konvolutens stora påtagliga bildspråk, hittarna på singlar och EP, de mångsidiga CD-albumen och de maffiga boxarna att njuta av. Totalt mer än 300 skivomslag.

TV-inslag om boken: SVT, TV4.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Omslag : Ermalm's egenart : svenska skivomslag 1971-2017
 2. +
 3. Om Niklas Strömstedt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Om Niklas Strömstedt av Niklas Strömstedt (inbunden).

Köp båda 2 för 608 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Omslag : Ermalm's egenart : svenska skivomslag 1971-2017. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En riktigt bra bok.
  Anders J., 15 augusti 2023

  En bok som gör att man känner igen sig och sina skivor som inte längre finns kvar. Men fina bilder och riktigt bra text gör att man flyttas tillbaka i tiden. Kan bara gratulera Lasse Ermalm till en fantastisk utgåva och givetvis till alla som har möjlighet att läsa boken.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lasse Ermalm

 • De legendariska åren : Metronom Records

  Håkan Lahger, Lasse Ermalm

  De legendariska åren är en krönika över de dynamiska år i svenskt musikliv då svenska folkets lyssnarvanor och musikval genomgår en revolution. De artister som under decennier framåt skulle komma att prägla svenskt musikliv hade som gemensam nämna...

 • Hög standard : Om Sonet, folkhemmet och starten för det svenska musikundret

  Håkan Lahger, Lasse Ermalm

  Berättelsen om skivbolaget Sonet, folkhemmet och starten för det svenska musikundret Folkparker, rökiga jazzklubbar och vinylskivor. Den som söker embryot till det svenska musikundret hittar det hos skivbolaget Sonet. Grundat utan masterplan, löns...