Bastuboken : heta fakta om bastu och hälsa (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2020-08-28
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
SAB
Qcd
ISBN
9789188849403
Bastuboken : heta fakta om bastu och hälsa (inbunden)

Bastuboken : heta fakta om bastu och hälsa

Inbunden Svenska, 2020-08-28
206
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Här förklaras de medicinska effekterna av svettbad och ger ökad förståelse för vår viktiga bastukultur. Visste du att en stund i bastun efter träningen kan förbättra både din snabbhet och din muskelstyrka? Den vetenskapliga forskningen kan idag faktiskt visa många viktiga hälsofördelar av regelbundet bastande. Exempelvis minskar risken att dö av hjärt-kärlsjukdom och att utveckla högt blodtryck, lungsjukdom, stroke samt demens. Och denna värmeterapi har liknande effekter som konditionsträning! Andra positiva effekter av värmen och svettandet är bland mycket annat smärtlindring, ett förstärkt immunförsvar och bättre blodsockerkontroll. För att inte tala om avslappningen, det sociala umgänget och möjligheten till intressanta samtal i vår annars så stressade värld. Människan har bastat i tusentals år och bastun kallades förr den fattiges apotek . I Sverige grundlades bastukulturen i Tornedalen där rökpelarna från gårdarnas badstugor steg på lögaredagen och man gjorde sig ren inför kyrkobesöket. Det var i bastun - i det torraste och renaste rummet - den personliga hygienen sköttes, förlossningar ägde rum, olika medicinska behandlingar gavs och liksvepning utfördes. Sedan blev bastun populär även på kurorter, i kallbadhus, varmbadhus, och idag i SPA-anläggningar.

Bastudoktorn Hans Hägglund är professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet. Han är en inbiten bastubadare och ledamot av Svenska Bastuakademien.
Visa hela texten

Fler böcker av Hans Hägglund

  • Från pinnpojk till platschef

    Hans Hägglund

    Det här är en bok om ledarskap och lagarbete, den är skriven från ett perspektiv av fyrtio års erfarenhet i anläggningsbranschen. Ni får följa med på en resa från sjuttiotalets början fram till nutid. Det är en resa som börjar när jag som femtonår...

Bloggat om Bastuboken : heta fakta om bastu och hälsa