Socialism på jiddisch : Judiska Arbeter Bund i Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2020-08-14
Förlag
Carlsson
Dimensioner
217 x 156 x 17 mm
Vikt
484 g
SAB
Ocgd
ISBN
9789189063259

Socialism på jiddisch : Judiska Arbeter Bund i Sverige

(3 röster)
Inbunden,  Svenska, 2020-08-14
289
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Judiska Arbeter Bund i Sverige

Opposition var den judiska arbetarrörelsen Bunds existensvillkor, men inte för oppositionens egen skull. Bund grundades i övertygelsen om att den judiska frågan endast kunde lösas genom den internationella arbetarklassens frigörelse från allt förtryck på väg mot en värld utan gränser av jämlikhet, välfärd och demokrati en socialistisk samhällsordning. Där skulle befolkningarnas breda lager styra, inte rabbinernas religiösa läror, kapitalistiska eliter eller kommunistiska partidespoter.

Men Bund tillhörde historiens förlorare. Den djupt och brett förankrade rörelsen krossades under terror och folkmord, skingrades i exil, drevs in i sitt skal av övermäktiga politiska krafter och undergrävdes genom assimilering när tiden gick och världen förändrades. Följande historia handlar om den processen på en plats i världens utkant.

I denna unika framställning återger Håkan Blomqvist ett i huvudsak okänt kapitel i både historieskrivningen om svensk arbetarrörelse och i svensk-judisk historia om det ickesionistiska judiska arbetarpartiet Bund bland flyktingar i Sverige under och efter andra världskriget.

Håkan Blomqvist är docent i historia vid Södertörns högskola och författare till ett flertal uppmärksammade böcker om arbetarrörelse, nationalism och antisemitism.

__________________

"Blomqvist har skrivit en lättläst, väldokumenterad och sorglig berättelse, om en sympatisk förlorare, tillika ett stycke svensk arbetarhistoria."
Ricki Neuman, Svenska Dagbladet

"Blomqvists bok bidrar därför med ny kunskap och till att vårt synfält vidgas. Således har nu den socialistiska, judiska arbetarrörelsen Bunds sverigegren, tack vare Håkan Blomqvists väldokumenterade, välskrivna och intressanta bok, fått sin hittills ganska okända historia berättad."
Thomas Wihlman, Tidningen Kulturen
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Socialism på jiddisch : Judiska Arbeter Bund i Sverige
  2. +
  3. Myten om judebolsjevismen : antisemitism och kontrarevolution i svenska ögon

De som köpt den här boken har ofta också köpt Myten om judebolsjevismen : antisemitism och ko... av Håkan Blomqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 548 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Håkan Blomqvist