Jöns Ljungberg och Härjedalens rokoko (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
213
Utgivningsdatum
2018-01-07
Upplaga
1
Förlag
Heria Förlag
Medarbetare
Olsson, Yvonne (form) / Lagercrantz, Joachim (foto)
Dimensioner
278 x 228 x 23 mm
Vikt
1248 g
SAB
Ibz Ljungberg, Jöns
ISBN
9789198386509

Jöns Ljungberg och Härjedalens rokoko

(5 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2018-01-07
221
  • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Jöns Ljungberg och Härjedalens rokoko Kan levereras innan julafton!
Vi tyckte att Jöns Andersson Ljungberg - träsnidaren, möbelsnickaren och kyrkodekoratören från Ljungdalen i Härjedalen, borde få återkomma till rampljuset, när det nu gått 200 år sedan han avled i sin hemby i landskapets västra delar. Under sin utbildning i Stockholm 1758-1763 mötte han rokokon som nyligen anlänt till huvudstaden. Stilen tog han med sig hem för att utveckla den till sin egen variant, Härjedalsrokokon. Jöns Ljungbergs verk återfinns idag i sex härjedalskyrkor - i synnerhet byarna Hede och Storsjö kan ståta med några av Sveriges allra finaste rokokoinredningar.
Men Jöns Ljungberg utförde inte bara träsniderier till Härjedalens kyrkor. Han skapade också en helt unik möbelstil, anpassad efter lokalbefolkningens önskemål och ekonomiska möjligheter. Möblerna i Härjedalsrokoko blev så älskade att stilen fortlevde ända in på 1900-talet. Än idag tillhör härjedalsmöblerna de mest eftertraktade objekten på den svenska antikmarknaden. Och kulturarvet utgör otvivelaktigt en viktig del av Härjedalens identitet.
Trots att Härjedalsrokokon är så oemotståndligt färgsprakande, har den hittills aldrig presenterats i tryck med färgbilder. Det var ett av huvudskälen till att den här boken kom till. Ett annat var att mycket av det som tidigare skrivits om härjedalskonstnären var motsägelsefullt. Det fanns anledning att gå tillbaka till arkivens primärkällor för att komma närmare sanningen.
Någon härjedalsmiljö har ännu inte satts upp på Unescos lista över världsarv. Men tack vare Jöns Ljungberg kan de som bor i landskapet känna stolthet över att de ändå har del i ett, i Röros, några mil in i Norge. Röros bergstad utsågs till världsarv 1980 - en viktig del av gruvstaden är det gravkapell invid kyrkan, som Jöns Ljungberg en gång utsmyckade i grannaste Härjedalsrokoko.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jöns Ljungberg och Härjedalens rokoko
  2. +
  3. Gula fläcken : arkitektens memoarer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gula fläcken : arkitektens memoarer av Gert Wingårdh (inbunden).

Köp båda 2 för 440 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Jöns Ljungberg och Härjedalens rokoko. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Fantastisk
    Kjell Widén, 13 januari 2019

    En vacker och inspirerande bok som får mig att längta till Härjedalen. Smart att blanda upp med mycket vackra naturbilder.

  2. Fantastisk!
    Monica Grönlund, 6 augusti 2018

    En fantastiskt välgjord och intressant bok med många härliga bilder som lyfter fram Jöns Ljungberg på ett mycket fint sätt.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna

  • Kyrkomålaren från Härjedalen : Erik Wallin

    Bosse Yman

    Fram till nu har ytterst lite publicerats om Erik Nilsson Wallin - 1700-talets store målare från Nilsvallen vid Sveg i Härjedalen. I många år har författaren Bosse Yman sökt efter ledtrådar till Erik Wallins liv. Till 250-årsminnet av Wallins död ...