Hällristningarnas värld (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2024-05-17
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
186 x 162 x 23 mm
Vikt
569 g
SAB
J.04
ISBN
9789127152199

Hällristningarnas värld

Inbunden,  Svenska, 2024-05-17
239
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa.
Finns det något svenskt kulturarv som väckt turisters och forskares fantasi på samma sätt som hällristningarna från bronsåldern? Fortfarande görs fynd i landskapet som väcker nya frågor och öppnar för fler perspektiv. Somligt vet vi, somligt har vi svårare att förstå, men frågorna väcker nyfikenhet oavsett: Vem eller vilka högg in bilderna på hällarna? Hur såg omgivningen ut? Hur daterar man hällristningar? Varför gjordes de flesta under bronsåldern? Vad betyder de båtar, krigare, fotsulor, skålgropar och människor med fågelhuvuden och de övriga 20 000 motiven vi ser?

Johan Ling har ägnat sin forskningsgärning åt dessa gåtor. Hans bok är den första på trettio år som ger en samlad bild av vad vi vet och vad vi trott om ristningarna och ristarna. Här tar han också med läsaren på en resa från Ångermanland ned till Skåne och upp längs västkusten till världsarvet i Tanum och berättar om de viktiga fyndplatserna, hur vi hittar dit och vad vi kan se. Resultatet är ett äventyr i text och bild rakt in i en sällsamt främmande värld – hällristningarnas värld.

Johan Ling är professor i arkeologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Svenskt hällristningsforsknings arkiv.
Visa hela texten

Fler böcker av Johan Ling