Bevisen mot socker (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
341
Utgivningsdatum
2017-08-31
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Helene Sandström
Originaltitel
The Case Against Sugar
Dimensioner
215 x 155 x 20 mm
Vikt
560 g
SAB
Vebe,Vmbb
ISBN
9789187207891
Bevisen mot socker (inbunden)

Bevisen mot socker

(4 röster)
Inbunden, Svenska, 2017-08-31
229
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Att socker i någon mån är skadligt för vår hälsa, har vi insett en längre tid. Däremot har vi ännu inte insett hur enormt omfattande sockrets skadliga effekter är. Socker frikänns fortfarande i många sammanhang, i allt för hög grad. Gary Taubes ställer därför socker inför rätta.

BROTTET består av att ha orsakat en rad epidemier av allvarliga och ofta dödliga sjukdomar, som diabetes, hjärtsjukdo mar, cancer, stroke och Alzheimer. Enligt vissa forskare har socker tagit livet av fler människor i förtid än vad cigaretter och alla krig gjort tillsammans.

DEN HUVUDMISSTÄNKTE, socker, är en blandning av ungefär lika delar fruktos och glukos, som återfinns i sackaros (strösocker) och fruk tosrik majssirap, ingredienser som är vida spridda i vår kost, inte bara i uppenbart söta livsmedel som godis och läsk.

ANKLAGELSEAKTEN, boken Bevisen mot socker, presenterar det vetenskapliga underlag som krävs för en fällande dom i målet.

ÅKLAGAREN, Gary Taubes, har tre gång er tilldelats USA:s förnämsta pris för vetenskapsjournalistik, Science in Society Journalism Award.

Om våra samhällen väljer att "gå på åklagarens linje", blir den logiska följden att vår sockerkonsumtion drastiskt måste skäras ned och att socker måste definieras som en giftig substans.

OM FÖRFATTAREN

Gary Taubes är vetenskapsjournalist. Han har tidigare utgivit böckerna Varför blir vi feta? (2011) och Good Calories, Bad Calories (2008). Gary Taubes är medgrundare av och vetenskaplig rådgivare åt Nutrition Science Initiative (NuSI.org) och skriver för tidningar som Discover och Science. Hans texter har även publicerats i New York Times Magazine, The Atlantic och Esquire samt i antologin The Best of the Best American Science Writing (2010). Gary Taubes har tre gånger tilldelats priset Science in Society Journalism Award av National Association of Science Writers.

OM BOKEN

"En bok som verkligen inte sockrar budskapet. En oerhört välresearchad anklagelseakt." New York Times

"Ett mäktigt vapen mot framtida desinfor mation." Wall Street Journal

"Ingen journalist har haft större inflytande på vår diskussion om nutrition än Gary Taubes." Michael Pollan

UTDRAG UR BOKEN

Konsekvenserna av brotten som sockret misstänks för går långt bortom diabetes.

Överviktiga och diabetiker har större risk att utveckla fett lever och har också ofta högt blodtryck samt högre risk för hjärtsjukdomar, cancer och stroke, liksom för demens och kanske även Alzheimers sjuk dom.

Dessa så kallade västerländska välfärdssjuk do mar ansamlas ofta i kluster, både i befolkningar och hos enskilda patienter.

Alla de här sjukdomarna har nu kopplats till ett tillstånd som kal las insulinresistens, den grundläggande defekten vid typ 2-diabetes och kanske även fetma. Således finns det en tänkbar risk, att det som orsakar en av de här sjukdomarna, är orsaken till alla. Om socker och fruktosrik majssirap är orsaken till fetma, diabetes och insulinresistens, utgör de också den mest sannolika kostfaktorn som utlöser de andra sjukdomarna.

Om dessa sockerarter inte fanns i kosten skulle klustret av relaterade sjukdomar vara långt mindre vanligt än det är i dag. Detsamma gäller andra tillstånd som förknippas med sjuk domarna, däribland polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), reumatoid artrit, gikt, åderbråck, astma och inflammatorisk tarmsjukdom.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Bevisen mot socker
  2. +
  3. Därför keto : nya sätt att se på viktnedgång och forskning om LCHF-kost

De som köpt den här boken har ofta också köpt Därför keto : nya sätt att se på viktnedgång oc... av Gary Taubes (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gary Taubes