Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
356
Utgivningsdatum
2021-09-07
Förlag
Nirstedt/litteratur
Dimensioner
204 x 165 x 28 mm
Vikt
563 g
SAB
Gc,F.065
ISBN
9789189066540
Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning (inbunden)

Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2021-09-07
219
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Nominerad till Augustpriset 2021 i katagorin Årets fackbok!

Av all litteratur på svenska är ungefär hälften översatt från andra språk. Ändå är den delen av den svenska litteraturen okänd för de flesta. I denna bok tecknas en vindlande exposé över den översatta litteraturen på svenska. Vad gjorde reformationen med den svenska Bibeln? Hur har politik och ideologi villkorat översättarnas verksamhet? Finns det ett korrekt sätt att översätta? Med djupgående kunskap och slående exempel från forntid till nutid visar Nils Håkanson hur synen på översättning har varierat mellan epokerna. Hans bok blir lika mycket en kulturhistorisk fresk, full med udda gestalter och genier, som en insiktsfull handbok i läsning och litteratur.

Nils Håkanson (född 1975) är författare, översättare och förläggare. Utöver romaner har han skrivit en avhandling om rysk litteratur i svensk översättning och verkat som forskningsredaktör för Svenskt översättarlexikon.

"... en ljuvligt egensinnig och spränglärd bok." Kristina Lindquist, Dagens Nyheter

"Om någon bok kan sägas fylla ett hål i fackboksutgivningen så är det Dolda gudar. Pedagogiskt föredömligt, humoristiskt och stilsäkert." Kristoffer Leandoer, Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning
 2. +
 3. Svensk skräcklitteratur 1. Bårtäcken över jordens likrum : från medeltid till 1850-tal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svensk skräcklitteratur 1. Bårtäcken över jorde... av Mattias Fyhr (inbunden).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Frånd danska brödrostar till Darth Vader
  Monica @mm, 14 oktober 2021

  Ungefär häften av all litteratur på svenska är översatt från andra språk. Det ger perspektiv på översättningens roll i den svenska litteraturhistorien. Men synen på vad översättning egentligen är, påverkar förstås synen på översättarna. Har de spelat en avgörande roll för civilisationens utveckling? Eller utför de bara ett slags kopieringsarbete?

  I boken visar Håkanson på ett pedagogiskt och tydligt sätt att en överssättning aldrig kan bli "samma sak" som originalet, fast på ett anna... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Nils Håkanson