Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Det stora århundradet (del 4)
Antal sidor
410
Utgivningsdatum
2014-08-27
Upplaga
1
Förlag
Piratförlaget
Medarbetare
Thunfors, Eric (form)
Dimensioner
215 x 150 x 30 mm
Vikt
670 g
SAB
Hc
ISBN
9789164204394
Att inte vilja se (inbunden)

Att inte vilja se

(265 röster)  |  Läs 46 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-08-27
219
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"en bok man utan vidare sträckläser. Jan Guillou är påläst, både seriös och underhållande samt inte minst omsorgsfull om detaljer, vilket ger en stark känsla av autencitet". Dala-Demokraten
"Det måste sägas att Guillou i ingenjör Lauritzen har skapat en trovärdigt mångdimensionell gestalt". Dagens Nyheter
"Rent berättartekniskt är det förstås en mardröm att försöka täcka in andra världskrigets komplicerade förlopp. Guillou löser detta smart genom fokusera på en liten skärva i den väldiga mosaiken". Svenska Dagbladet
Utanför Sveriges gränser dånar den världsbrand som med tiden kommer att kallas andra världskriget. För Lauritz, den äldste av bröderna Lauritzen, blir det allt svårare att undvika att ta ställning.
Familjens största ekonomiska tillgångar finns i Tyskland, liksom Lauritz svärföräldrar. Men Tyskland har ockuperat brödernas hemland Norge. Lauritz äldste son Harald är SS-officer stationerad i Oslo, äldsta dottern Johanne arbetar inom norska motståndsrörelsen, andra sonen är officer i svenska flottan och yngsta dottern förefaller vara spion.
Lauritz hoppas på en tysk seger men finner snart att hans bröder Oscar och Sverre inte delar hans uppfattning. Och frun Ingeborg betraktar inte längre Tyskland som sitt hemland.
Kriget är inte bara på väg att slita sönder Europa utan också deras familj, och varje gång det ser ut att ljusna blir det bara värre. Inte ens i det idylliska Saltsjöbaden kan man skydda sig mot mörkret. Till slut handlar det bara om att överleva fysiskt och moraliskt.
Jan Guillous romansvit Det stora århundradet är en berättelse om 1900-talet mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade. Hittills har Brobyggarna, Dandy och Mellan rött och svart utkommit.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Att inte vilja se
 2. +
 3. Mellan rött och svart

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mellan rött och svart av Jan Guillou (inbunden).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Det finns 46 recensioner av Att inte vilja se. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fortfarande fantastiskt
  Fabbe, 8 november 2021

  Fascinerande att se hur den här överklassfamiljen med sina tyska band börjar tappa lite bäring i samhället och ifrågasätter sig själv. Som alltid med Guillou så är det ett fantastiskt språk och den här delen är fortfarande lika bra som de tidigare delarna. Han har inte tappat det än.

 2. Nu börjar det bli lite uttjatat
  Sara Amanda Asplund, 28 april 2017

  Redan förra boken började jag tröttna lite, men nu blir det lite väl ingående om hur det går till i en fin familj när man äter gott och dricker exklusiva viner. Tur att det är en historisk roman så att det finns någon behållningen i denna bokserie. Nästa bok - blå stjärnan - var bättre, även om jag blev lite less på att personerna känns plastiga. Den första boken i serien var den bästa. Den sista orkar jag inte läsa ens.

 3. Så där
  Olof , 8 april 2016

  Det finns alltid bättre och nödvändigare böcker at läsa. Jag köpte den för att G skriver lättläst och fantasifullt
  samt därför att jag läst e tre föregående i serien...Olle

 4. Underhållande och språkligt välformulerad
  Ingegerd M Holmberg, 21 mars 2016

  En fängslande och trovärdig beskrivning av livet för en storfamilj i ledande samhällsställning under första hälften av förra seklet skriver med värdig språkbehandling.

 5. Sverige under 2:a världskriget
  JOW, 22 september 2015

  Jag fick bra information om hur svensken upplevde rubr. krig. Jag gillar denna typ av epos, du får följa en familj under fleran generationer. Jag ser fram emot att läsa den sista (?) boken, som är på väg till mig.

 6. Fängslande
  Ulrika Edin, 21 augusti 2015

  Jag gör det enkelt och kortfattat.

  Han, Guillou, bibehåller spänningen och intresset genom hela serien.
  Man får en målande och klar bild över samtiden samtidigt som det givetvis finska en handling en fiction i det.

  Jag ser med spänning fram till nästa bok! Man vet i det stora vad som kommer ske men man vill likväl få veta vad Rosa och Johannes har gjort, i vilken omfattning och har hur farligt.

  Hoppas innerligt att det inte är över med denna den kommande femte delen!!

 7. Del fyra i en serie om 1900-talet.
  Peter Gregefalk (Skurups Kommun), 2 februari 2015

  En på många plan intressant bokserie. Där just denna bok utgör tiden för andra världskriget. Ser fram emot nästkommande delar i händelseförlopp och resonemang.

 8. Spännande
  Mikael Larsson, 15 januari 2015

  Min son som är 23 år fick denna boken i julklapp och han tyckter att den är spännande och väldigt välskriven.

 9. Ännu en fantastiskt trevlig bok
  Eva Stenlund, 8 januari 2015

  Det är svårt att släppa taget om denna bok, som alltid välskriven. Man kan med lätthet leva sig in i miljöer och de olika personerna. Tänkvärd historisk återspegling.

 10. Tänkvärt
  Clas Sjöberg, 31 december 2014

  Inlägg i historieskrivningen men inget försvar för svensk hållning mot Nazismen. Intressant med beskrivning av klassamhället som till vissa delar fortfarande är kvar!!!!!

 11. Guillou låter oss se historien från ett annat håll
  Bo Ranman, 2 december 2014

  Bra, intressant med ett annat perspektiv än det gängse och Jan Guillou skriver med ett flyt som gör det svårt att sluta läsa.

 12. Att inte vilja se-recension
  Lena , 24 november 2014

  Det är som alltid trevligt att läsa Guillou speciellt när man har läst de tre tidigare i samma serie och är nyfiken på "hur gick det sen". (den första i serien är dock hittills bäst)
  Inte minst då vi kommit fram i tiden då man nästan var med, åtminstone då många av skeendena och historierna är bekanta från böcker och berättelser från dem som verkligen var med.

 13. Högaktuell
  Lena Fagerud, 28 oktober 2014

  Guillou beskriver hur nazismen växerfram under 1900-talet och i den här boken hur aningslösa många är inför krigsbrott som tystas under andra världskriget. Snyggt beskrivet om hur en rik familj klarar sig genom kriget och hur kvinnorna i familjen är de radikala.

 14. Ok läsning men samtidigt lite tråkig.
  Anton, 24 oktober 2014

  Tråkig i jämförelse med de andra böckerna i serien. Saknar att många av de händelser som kunnat ge boken lite spänning och skapa intresse inte beskrivs mer. Bara för att de inte händer Lauritz direkt utan personer i hans närhet. Det känns nästan som att Guillou sparar att beskriva dessa för att både ha material till fler böcker samt locka oss läsare att fortsätta köpa böckerna i serien. Trots detta gillar jag serien och kommer att fortsätta följa den framöver.

 15. Guillou har skapat en givande 1900-tals skildring
  Eli, 23 oktober 2014

  Tycker denna serie är otroligt intressant och spännande. Mina föräldrar har berättat om tiden för den senaste boken i serien om dess svårigheter och den oro som fanns även om vi i Sverige kom förhållandevis lindrigt undan. Jag gillar verkligen Guillou's sätt att skriva...
  Lääängtar till nästa bok!

 16. En bra bok i höstmörkret!
  Maria Cecilia Varga, 23 oktober 2014

  Boken är intressant och tänkvärd! Men inte så bra som den första boken i serien "brobyggarna". Tempot är lite segt och man får inte samma känsla för karaktärerna...

 17. Att inte vilja se
  historievän, 21 oktober 2014

  Jag lär mig alltid massor när jag läser Jan G's böcker. Språket är också lättläst och jag ser fram emot nästa bok i serien. Hade dock önskat att Lauritz inte gjort något snedsteg!!

 18. Att inte vilja se - bra titel!
  Mats Carlsson (Stockholm), 21 oktober 2014

  Guillos fjärde bok om 1900-talet är i vanlig ordning småtrevlig och ger sannolikt en bra bild av stämningsläget i det borgerliga Sverige vid tidpunkten.

  Den förmedlar också en bra kompletterande bild att man kan vara tyskvänlig utan att vara nazist. Sverige var vid tidpunkten ett land med mycket starka historiska band med Tyskland tack vare industri-, handel och kulturutbyte. Man beundrade det tyska som fanns långt före nazismen, fanns under nazismen och har finns efter nazismen. Läs hela recensionen

 19. Händelser i krigets skugga
  Ulrika Rask, 21 oktober 2014

  En intressant skildring av familjelivet och de olika personliga politiska ställningstagandena som kriget ledde till. Jag längtar redan efter att läsas fortsättningen.

 20. En del av svensk historia
  Hobbybibliotekarien, 14 oktober 2014

  Guillou ger mig det jag betalt för, en bit av svensk historia. Inte kanske den enda sanna, men för den skull inte osann heller. Jag gillar Guillous språk, lagom högtravande, lite kritiskt granskande men det flyter lätt då jag läser om Lauritz och hans familj som denna bok kretsar mest runt. Efter broraset är han om möjligt ännu mer kontrollerande vid byggandet av den nya bron. Han bor inte med manskapet utan hur ett rum alldeles invid bygget hos den unga änkan Britta¿och hur det slutar var ju... Läs hela recensionen

 21. strutssymtonen
  kärringen, 14 oktober 2014

  det var trevligt att följa fortsättningen på brödernas liv MEN det är väl så som vardagen är, torr alldaglig intetsägande

 22. Jag väntar på avslutningen
  Bo Ronny Gullstrand, 9 oktober 2014

  Han får till det bra när han skriver man lever sig in i berättelsen, och nya frågor om vad som ska hända.

 23. väntar på nästa
  Irene Winhed-Hjeltman, 8 oktober 2014

  Jag älskar när handling i böcker går vidare. Personregister utvecklas. Och detta är Guillou expert på. Väntar redan på nästa. Hur går det sen?

 24. Bra men inte mer
  Per-Arne Jonsson, 8 oktober 2014

  Tycker att boken är lite för neutral. Guillo har ju skrivit in en tysk soldat i familjen. Saknar den personens upplevelse av kriget och dennes moraliska ställningstaganden. Boken är helt enkelt lite "blek" enligt mig.

  Personskildringarna är annars bra och språket är fantastiskt bra (som vanligt). Boken är lätt att komma in i och det blir en behaglig resa genom sidorna. Lite för behaglig kan jag tycka när det trots allt handlar om den kanske mörkaste perioden i människans historia.

 25. Intressant
  Soleig Yttergren, 8 oktober 2014

  Jag gillar Jan Guillous böcker. Bra språk ibland något tungt men det gör inget för min del. Det har varit intressant och spännande att följa de norska bröderna. Den äldsta har ju dött nu men kan det bli någon fortsättning om de andra två?

 26. Är fast i serien..
  Karin Olsson, 7 oktober 2014

  ...och de tre norska fiskarsönernas liv och den intressanta vinklingen av 1900-talets historia. Att historien inte , som så många andra 1900-talsskildringar, automatiskt har en anglofl utgångspunkt är uppfriskande för tanken.

 27. Lite dålit faktakoll den här gången
  V-tunabo, 7 oktober 2014

  Förf. borde gjort åtskillnad mellan antinazister och den kunskap de tog till sig och de tyskvänliga som föredrog att inte tro på det som var uppenbart för många. Möjligheten att skaffa sig kunskaper fanns ju som flera påpekat.

 28. Lite besviken
  Pirre, 3 oktober 2014

  Sett fram emot fortsättningen och blev lite besviken. Guillou kan sin historia och det märks. Jag förväntat mig att läsa om alla bröder med familjer samt mer" om kriget" Dock roligt att läsa om Ådalen o Kramfors ! Hade som sagt förväntat mig mer om övriga bröder nu är det full fokus på Lorenz ! Men Guillou kan skriva och ser ändå fram emot nästa del som jag antar handlar om näste broder osv ...

 29. Bladvändare
  Fergus, 30 september 2014

  En suverän skildring av olika familjers upplevelser under slutet av andra världskriget. Det är lätt att känna igen sig när man växte upp i krigsslutets verkligheter. Personbeskrivningarna är på topp och politiken ger en god inramning av det som då var världshändelserna. Svårt att lägga undan boken förrän sista sidan är läst.

 30. jätte bra fortsättning
  maggan , 30 september 2014

  kanonbok som fortsätter där den tredje boken slutade den är lika bra som dom andra tre böckerna är Guillou är en utmärkt författare

 31. Fortsättning på fam Lauritzens öde
  Ann Nilsson, 29 september 2014

  Naturligtvis vill man bara veta mer o mer om dessa karaktärer! Det kittlar fantasin att få skåda in i en liten grupp människors öden under en tidsepok som man inte själv deltog i o dessutom ur just denna grupp av personers förutsättningar. Tyvärr är språket aningen för utslötat o bjuder inte på överraskningar eller tuggmotstånd. Synd för Guillou är annars välskrivande. Inte heller får läsaren möjlighet att lära känna fler karaktärer under denna era än just Lauritz,vilket är synd eftersom fant... Läs hela recensionen

 32. Den "goda" överklassen
  Göran Svensson, 29 september 2014

  Tidigare böcker i serien var spännande för att den beskrev historiska skeenden som inte är så bekanta. Man kunde då ha överseende med Guillous rosenskimrande berättelse om de tre brödernas heroiska insatser.
  Nu när historien ligger närmare oss i tiden blir det för mycket anekdoter om en släkt som alltid gör det moraliskt riktiga, äter rätt mat, dricker rätt viner och vinner allt.

 33. Läs den!
  Solhaga, 21 september 2014

  En bok som man inte vill acceptera att den faktiskt ÄR slut när man kommer till sista sidan. Får man be om en fortsättning?

 34. Sista delen
  bernt johansson, 20 september 2014

  Jag hade stora förväntningar och de uppfylldes till en början. Klart intressant. Fast lite svårt var det att komma ihåg alla personerna, syskonbarn,kusiner mm. På det hela taget var persongallerietomfattande och väl beskrivna, även om några personer, deras öde osv. Kom bort. Slutspelen av boken, som vanligt lite för långt. Fast den allra sista slutklämmen blev lite kryptisk?

 35. Resention av att inte vilja se
  Per Paulsson, 17 september 2014

  Jag tror jag förstår hans mission med den här serien och hans utmaning. Hela serien har ju varit lite tunn jämfört med mina Jannefavoriter Böckerna om Arn. Att inte vilja se är den tunnaste i serien. Har man absolut noll koll på historia kanske den är lättare att ta till sig.
  Titeln ska man nog tolka som att det är det han vill visa och där tycker jag han lyckas.
  Väldigt mycket av den här tiden tolkar vi i dag med facit i hand. Den debatt som varit kring just "Att inte vilja se" syns... Läs hela recensionen

 36. En tänkvärd roman i krigets skugga
  maricar, 16 september 2014

  Jan Guillou har lyckats skriva en spännande och intressant roman. Man får sig en tankeställare när det gäller hur samtidens människor såg på tyskarnas/ryssarnas/engelsmännens del i kriget. Det är alltid lätt att vara efterklok.

 37. Flyter på
  Birgitta K, 15 september 2014

  Guillous flödande prosa böljar fram över sidorna och gör även denna del av hans bokserie till en bladvändare. Karaktärerna är bekanta, porträttet av den åldrade Lauritz inkännande. Önskan att få veta mer om familjens medlemmar håller i sig. Guillou har med den här delen slängt ut krokarna för kommande karaktärer under 1900-talet. Mycket läsvärd - om än inte lika storslagen som upptakten "Brobyggarna". Jag kommer helt klart att läsa de kommande delarna av historien.

 38. En fantastik bok !!
  Nordmann JEH, 15 september 2014

  Jan G. har igjen klart det, dette er en fantastisk bok som trekker frem en "glemt" og for mange ukjent historie. Den bør leses av mange som opplevde denne perioden, men vil også være viktig for den yngre generasjon. Jan G. bør gis ære for å ha skrevet denne boken, og satt fingeren på ett historisk faktum som mange ikke liker å bli minnet på !!

 39. Stilren fortsättning på sekelberättelsen
  PO, 10 september 2014

  Visst har jag väntat på den och inte blev jag besviken, tvärtom. Guillou är en härlig historieberättare med mycket bra research om den aktuella tidsepoken.

 40. Att inte vilja se (och serien)
  Hans Åkerstedt, 8 september 2014

  Intressant serie och ett bra sätt att repetera och lära mer om 1900-talets historia från gräsrotsnivå.
  Jan Guillou är ju en lysande författare, men de första böckerna var ännu bättre.

  Hoppas det kommer fler böcker i serien nu när han kommit fram till "modern" tid. Själv är jag född 1942, inte långt från Sandöbron.

 41. Jan Guillou när han är som bäst
  Kerstin Wallin, 5 september 2014

  En mycket intressant tidsskildring i skuggan av andra världskriget skriven på ett njutbart språk.
  En hållbar bok som ger samma tillfredsställelse när man läser om den Väntar redan på fortsättningen.

 42. Cliffhanger....
  Kjerstin Ulveklint (Karlskrona), 5 september 2014

  Fantasktisk!! Lite sorglig här och där kanske...
  Längtar redan efter bok nr 5 i serien. Hoppas att den kommer SNART

 43. En bok som inte går att lägga ifrån sig
  maria eliasson, 5 september 2014

  Ger en annan syn på hur det var att leva i en neutral stat under andra världskriget. En bra bok som tar fram historien på ett fängslande sätt.

 44. Läs den
  Josephine, 5 september 2014

  Gillar hela bokserien och att den är så varierad i sina teman men med bröderna och deras familjer som röd tråd. Det är lätt att dela brödernas glädje och smärta genom livets alla faser i böckerna, ibland med få målande ord men med de enda som behövs för att man skall vara "där". Och på köpet lär jag mig lite historia, ett ämne som jag annars tycker kan vara rätt trist - men inte med denna författare. Ser verkligen fram emot nästa!

 45. Betyg: 3 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 4 september 2014

  "Att inte vilja se" är den fjärde boken i Jan Guillous romanserie om nittonhundratalet.

  Så här skrev jag i min recension av den tredje boken, "Mellan rött och svart":

  "Mellan rött och svart" är den tredje delen i romanserien "Det stora århundradet". Del ett heter "Brobyggarna" och del två heter "Dandy". "Brobyggarna" tycker jag var riktigt bra, och den fick en fyra i betyg av mig. "Dandy" tyckte jag något mindre om, och den fick en trea av mig. (Följ länkarna till min rece... Läs hela recensionen

 46. En efterlängtad bok
  Rutan (stan), 29 augusti 2014

  Efter att ha läst de tre tidigare böckerna i serien om bröderna Lauritzen har jag sett fram emot en forsättning och Att inte vilja se gör mig inte besviken. Den är helt i klass med mästerverket Brobyggarna, den första delen i serien.

  Boken koncentreras på äldste brodern Lauritz, som efter det första misslyckandet bygger Sandöbron. Samtidigt finns hans familj och hans bröder med familjer hela tiden med i handlingen.

  Handlingen utspelas i skuggan av andra världskriget som f... Läs hela recensionen

Visa alla 46 recensioner

Fler böcker av Jan Guillou