Användarprofil Patrik Centerwall / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Patrik Centerwall

Antal betyg: 31
Antal recensioner: 21

Slaktare små

Vidunderligt mästerverk

3 december 2012

Något märkligt hände när jag läste Slaktare Små. Jag upplevde en stolthet som jag aldrig tidigare känt, en stolthet över det faktum att denna mästerliga bok var skriven på mitt modersmål. Jag tror aldrig jag har känt så tidigare, och jag betvivlar att jag kommer att göra det igen, i alla fall inte förrän nästa del i Granströms krönika om den femte konfluxen är färdig och jag får det stora nöjet att läsa den.
Slaktare Små är märklig, underfundig, rolig, spännande och framförallt välskriven. Det är troligen en av de bästa fantasyromaner som någonsin har skrivit. Läs, läs, läs!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Havet under oss

Fartfylld i spännande värld

11 april 2014

I författarpresentationen i början av boken kan vi läsa att Jonas Larsson fick idén till Havet under oss i en dröm. Det märks - världen som läkaren Gustav ofrivilligt hamnar i är verkligen drömsk. Den är dunkel, mystisk och nästan lite svår att sätta fingret på. Som en dröm kan vara.

Havet under oss är dock mer än en bok som utspelar sig i en fantasieggande värld, det är i första hand en välskriven och underhållande äventyrsroman som det är svårt att lägga ifrån sig. Om jag har någon invändning mot den så är det nog att den är lite för kort - jag tror att boken hade vunnit på att fördjupa sig mer i både världen och personerna som befolkar den.

Jag är i vilket fall som helst väldigt förtjust i det underjordiska havet och hoppas att Larsson bestämmer sig för att återvända dit och i så fall ånyo bjuder med sig oss läsare kan få fler delar i detta märkliga pussel som han har börjat lägga.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fred så gyllene

Alltid givande med välskriven, egensinnig och...

12 september 2013

Alltid givande med välskriven, egensinnig och medryckande episk fantasi. Extra kul när den dessutom är svensk. Det finns hopp för god litteratur i vårt avlånga land.
Stefan Hagels berättarglädje är verkligen medryckande och han har skapat en intressant och spännande värld som jag gärna återvänder till.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Iskriget

Tankeväckande äventyrsberättelse

22 februari 2012

Iskriget är en välskriven, fartfylld och spännande äventyrsberättelse, med flera moralfilosofiska frågor som gör boken extra intressant. Anders Blixt gör det varken lätt för personerna i romanen eller för oss läsare och han låter oss, så gott det går, förstå valen som måste fattas. Han tvekar inte att ställa verkligt svåra frågor kring krigets fasor.
Romanen är inte särskilt lång, men det är ändå imponerande hur mycket som får plats i den, både vad gäller äventyret och frågorna som ställs.
Blixt har skapat en mycket fascinerande värld som påminner om vår, men med några stora skillnader, bland annat har han skapat två nya kontinenter: Alba (som ersätter sydpolen) och Magalhana (som ersätter Australien). Romanen utspelar 1940, men det krig som det handlar om är inte andra världskriget utan ett republikanskt uppror mot bland annat den habsburgske kejsaren.
Iskriget är mycket bra och tankeväckande och kan varmt rekommenderas alla som vill få en lite annorlunda läsupplevelse.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

After Dark

Nattlig magi

29 november 2011

Murakami är en storslagen berättare, en mästare på att väva en lika mystisk som finkänslig stämning, och han gör oss inte besviken i After Dark.
Det är natt i staden, och vi får följa ett antal personer vars öden flätas samman genom ett antal möten. Det är lättsinnigt, det är stämningsfullt, det är spännande och det är eftertänksamt.
Många av Murakamis böcker har ett närmast surrealistsikt drag där verklighetens gränser suddas ut - i After Dark vill jag snarare säga att den realistiska fictionen möter den magiska realismen. Hans styrka som berättare är att han låter detta ske så naturligt att vi som läsare aldrig reflekterar över bokens mer eller mindre overkliga skeenden. Det fantastiska är lika naturligt och lika sannolikt som ett slumpartat möte på ett nattöppet café.
After Dark är en varm och stämningsfull bok, och när jag lade ifrån mig den kände jag på något sätt att jag hade mognat som människa. Det är få författare som kan skapa den känslan.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Alvklingan

Tafflig fanfiction

9 augusti 2011

Alvklinga kan närmast beskrivas som klichetyngd och taffligt skriven bok av en författare som inte litar på läsaren.
När varje beskrivning ska vara så effektfylld som möjligt så förloras all stämning och läsningen blir vare sig intressant eller njutbar. Det är dessutom väldigt irriterande att Perumov hela tiden känner sig tvungen att påminna oss om att vi läser vad han anser är en uppföljare till Sagan om ringen. Han verkar tro att om vi inte får minst två referenser per sida så glömmer vi bort vad vi läser. Man kunde önska att en kompetent redaktör hade påpekat att genomsnittsläsarna inte brukar vara guldfiskar.
Det finns betydligt bättre fanfiction som kan läsas gratis på nätet. Och i många fall är de skrivna av någon som faktiskt är insatt i den litterära värld där det ger sken av att utspela sig.
Liver är för kort för dåliga böcker, och Alvklinga är inte bara dålig. Den är riktigt usel.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Toner av guld

Välskriven svensk fantasy

20 april 2017

Toner av guld är en välskriven och sympatisk fantasyroman som uppfriskande nog inte handlar om hjältar på ett större uppdrag utan om en ung mans uppelvelser när han anländer till en storstad och ska finna ett nytt liv. Vår unge huvudperson, den trevlige och ibland något naive Lue, hamnar dock mitt i de stora intrigerna i kejsarens palats och blir snart en bricka i ett större spel.
Lupina Ojala skriver flyhänt och engagerande. Hennes världsbygge är gediget och jag ser fram emot att återvända till Yddrios, den fiktiva värld hon har börjat berätta om (Toner av guld är den andra boken som utspelar sig i Yddrios). Men ändå invänding är möjligtvis att boken är lite för kort - jag uppskattar visserligen en fantasyroman som inte är en tegelsten, men de olika intrigerna hade gärna fått utvecklats på några fler sidor. På det stora hela är det dock en bok jag kan rekommendera för fantasyälskaren, särskilt den som vill ta del av nyskriven svensk fantasy!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kalldrag

En bok för alla skräckälskare

13 februari 2017

Jag kan verkligen rekommendera Kalldrag till alla skräckälskare, och jag kan intyga att den bitvis är riktigt obehaglig. Jag får erkänna att jag i unga år överkonsumerade skräck, och blir nu för tiden sällan rädd av vare sig skräckfilm eller rysliga böcker. Men när jag låg sent på kvällen och läste Kalldrag i sängen, i skenet av en liten ensam nattlampa, då kände jag att det blev för mycket och jag var tvungen att lägga ifrån mig boken.
Och hur konstigt det än låter i sammanhanget så är det verkligen ett gott betyg.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

När sista dörren stängts

Nattsvart och viktigt läsning

9 september 2016

Torun Börtz har skrivit en viktig, engagerande och nattsvart historia om Paris bakom se välkända stråken och monumenten. Att hon kan ämnet vet vi av reportageboken Betongen brinner och det här är en välskriven gestaltning av samhällets baksidor.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej