Högläsning för barn - 10 tips för att lyckas

1. Börja direkt! Barnet behöver inte själv kunna prata för att kunna bli läst för. Redan när bebisen är 8 veckor kan hen fokusera i kortare perioder. Om det känns avlägset att öppna en bok för ett nyfött barn – börja med en ramsa! Det är ett sätt att smygstarta berättandet och leka med melodin i språket.

2. Tjockare pekböcker som är lek- och tuggvänliga är toppen för de yngsta barnen. Ni kanske använder dessa böcker mer till lek och distraktion, men barnet får ändå bekanta sig med böcker och vad de är för något. 

3. Välj bilderböcker från att barnet är ca 18 månader, böcker med för mycket text kan göra att barnet snabbt blir ointresserat. Prata länge om bilderna och relatera till barnets egna erfarenheter. Peka på det ni pratar om och ha inlevelse; om du som läser tycker det är kul tycker ofta barnet det också!

4. Bilderböckerna har sin "storhetstid" när barnet är mellan 3-6 år. Låt barnet berätta om bilderna och vad hen ser. När ni har läst samma bok måååånga gånger kan du utmana barnet och plocka bort ett ord ur en mening eller "läs" något som inte står i boken och se om barnet märker något. 

5. Låt barnet välja bok själv när det är dags att börja läsa på egen hand. Läsningen ska vara lustfylld!

6. Du kan hjälpa barnet mycket på traven genom att bara ha en positiv inställning till böcker och läsande. Uppmuntra, heja på och fortsätt att läsa högt för barnet när det känns trögt!

7. När ni läst klart en bok: sammanfatta och gör en liten recension tillsammans. Diskutera och samtala om innehållet och frågor som väcks.

8. Välj en svårare kapitelbok som högläsningsbok när barnet är lite större. På så vis fortsätter du att utmana barnet i läsandet. När barnet sedan börjar läsa själv kan hen börja med just en av dessa böcker som ni redan läst ihop: barnet känner då igen sig i berättelsen vilket kan underlätta.

9. Ha kul! Återigen: läsningen ska vara rolig och en mysig stund. Var inte rädd för att flamsa, överdramatisera röster, skoja och busa samtidigt.

10. Fortsätt att läsa högt för ditt barn, även om barnet redan läser själv eller precis har knäckt läskoden - det finns det många fördelar med att fortsätta. Exempelvis är det är ett sätt att varva ned, ha mysigt tillsammans och komma till ro på kvällen, och att barnet får upptäcka mer komplicerade berättelser via högläsningen än de enkla böcker som barnet själv läser.

Här hittar du tips och övningar för barn som vill lära sig läsa!

Högläsningsböcker 0-3 år

Högläsningsböcker 3-6 år

Högläsningsböcker 6-9 år