• Läs högt. Ibland är det lättare att komma ihåg fakta när du väl formulerat det högt.

  • Träna. Toppen att glömma studierna ett tag så att du sedan kan gå ALL IN. Dessutom upplever många det lättare att fokusera efter ett träningspass.

  • Upprepa. Be någon att förhöra dig.

  • Be on time. Kom i tid till tentor och föreläsningar så att du hinner köpa kaffe och landa lite innan allt drar igång. Ingen nailar en tenta på tom mage och stressat sinne.

  • Färglägg. Överstrykningspennor, post it-lappar och bläck i olika färger hjälper alla till att skapa struktur på ett bra sätt.

  • Förbered. Minimera tiden som läggs på annat. Gör ett matschema, handla allt vid ett tillfälle, packa träningsväskan kvällen innan etc. På så sätt behöver du inte avbryta dig själv med annat när du sitter med böckerna.

  • Fimpa Insta. Bestäm dig för att inte gå in på FB eller Instagram på 30 minuter och plugga istället intensivt. Se det sedan som ett pris att få gå in igen.

  • Hitta lugn och ro. Plugga på en plats där risken att bli avbruten är som minst. Åk hem till föräldrarna, hitta ett bibliotek i närheten eller liknande.

  • Pluggkompis. Testa att plugga med en kompis. Vissa pluggar bäst ihop och vissa pluggar bäst ensamma. Ta reda på vem du är!

  • Planera. Gör ett eget veckoschema med föreläsningar, seminarier, studietid, extrajobb och annat. Det besparar dig så mycket pluggångest och gör det enklare att njuta av din lediga tid!

Plugga smart Se mer

  • Study with me : så bygger du matematiskt självförtroende

    Eleonora Svanberg

    Kan man stärka sitt matematiska självförtroende? Absolut!Det här är Eleonora Svanbergs personliga berättelse om resan från ung tjej med mattetvivel till forskarstudent i en mansdominerad värld på ett av världens mest prestigefyllda universitet. För dig som själv tvivlar öppnar hon en dörr till matematikens möjligheter och ger dig studietips, uppmuntran och inspiration.Du får möta inspirerande förebilder, utmana dina förutfattade meningar och blicka in i framtiden, men framförallt visar Eleonora att alla som vill har en plats i matematikens värld. Verktygen finns, även för dig som kanske inte tror att du är smart nog!

  • Superstudent : effektivare inlärning, för bättre betyg

    Olav Schewe

    BESTSELLER SOM ÖVERSATTS TILL 19 SPRÅK Vill du lära dig mer effektivt och få bättre betyg? Vill du få fram det bästa i dig som student utan att offra all fritid? Då är det här boken för dig!Olav Schewe gick själv från medelbetyg på högstadiet till att bli toppstudent på gymnasiet och på några av världens mest prestigefyllda universitet. Hemligheten är inte begåvning utan smarta metoder, hävdar Olav. Superstudent bygger på aktuell forskning om studieteknik och effektivt lärande. Genom att gå igenom över 40 böcker inom ämnet har Olav handplockat och sammanfattat det allra viktigaste du behöver veta för att lyckas med dina studier. Dessutom delar han med sig av sina egna smarta tips. Du lär dig att:- föra bättre anteckningar- läsa mer effektivt - ta till dig mer av föreläsningar- få ut mer av grupparbeten- ge bättre svar på tentor- motivera dig själv att lyckas "Helhetsbetyg: 5 av 5: Briljant. Genomtänkt handbok med handfasta råd för gymnasieelever eller högskolestudenter, med ett positivt budskap om att alla studenter besitter förmågan att prestera bättre." / Julie Hansen, BTJ-häftet 18, 2019"Jag önskar att jag hade läst den här redan i tidig ålder. Rekommenderas varmt!" / Lukas Holmegaard, författare till Den kompletta guiden till Högskoleprovet Jag skulle vilja ha haft den här boken som student! Det är ett komprimerat paket med bra studieteknik, som är grundligt förankrad i forskning." Eva Tryti, psykolog och författarinnaOlav Schewe är inte bara författare utan även en omtyckt föreläsare. I Sverige har han bland annat hjälpt elever på Handelshögskolan i Stockholm ochpå Victor Rydbergs Gymnasium till bättre betyg.

  • Att skriva en bra uppsats

    Lotte Rienecker, Peter Stray Jørgensen

    Slutsåld

    Med upplaga 4 är denna välstrukturerade handbok i uppsatsskrivning på väg att bli en klassiker för studerande på högre utbildningar. Den fungerar som en guide genom uppsatsens alla centrala delar, från idéstadiet till färdig uppsats, men är även utmärkt att använda som uppslagsbok när man vid olika tillfällen fastnar i processen.Läs merDen 4:e upplagan har förutom allmänna uppdateringar fått ett nytt kapitel om hur man skriver vetenskapsteoretiskt korrekt i en uppsats. Den vetenskapsteoretiska ansatsen löper nu som en röd tråd genom boken och har integrerats i uppgifterna. Kapitlet om litteratur- och informationssökning är helt omskrivet för att på bästa sätt lotsa studenten genom detta centrala område inom uppsatsskrivning. Bokens huvudteman är:- genrer och kvalitetskriterier- skrivprocesser vid självständiga uppsatser- mindre hemuppsatser - styrda uppsatser- problemformulering- litteratur- och informationssökning- källor till uppsatsen- empiri i uppsatsen- teori, metoder och tillvägagångssätt- uppsatsens disposition och argumentation- språkhantering- handledningBoken vänder sig till alla uppsatsskribenter inom högre utbildning, liksom deras lärare, handledare och andra som ska bedöma uppsatsen. Den riktar främst in sig på kandidat- och magisteruppsatser men kan med fördel användas vid andra självständiga uppsatser.Boken är skriven av Lotte Rienecker och Peter Stray Jørgensen, med bidrag av Signe Skov, Vanessa Sonne-Ragans, Lotte Thing Rasmussen, Charlotte Wien, Kirstin Remvig och Ida Klitgård.Om författarnaBoken är skriven av Lotte Rienecker och Peter Stray Jørgensen, med bidrag av Signe Skov, Vanessa Sonne-Ragans, Lotte Thing Rasmussen, Charlotte Wien, Kirstin Remvig och Ida Klitgård.