Användarprofil Bo Ranman / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Bo Ranman

Antal betyg: 83
Antal recensioner: 17

En färd i det inre av landet

En klassiker, vackert inbunden

17 december 2015

En klassiker i vackert inbundet format, Vad jag kan förstå i en välgjord översättning, Spelades om pjäs på Stadsteatern i Göteborg redan på 60-talet, finns nu i en fin utgåva. Rekommenderas!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Strangelove-effekten : eller hur vi duperades till a...

En mycket viktig bok!

9 november 2015

Boken består av ett antal essäer, alla skrivna under 2014, om konflikterna i Ukraina, Gaza, Afghanistan och Irak. Men han behandlar också ingående medias roll som megafon för de västliga stormakternas krigspropaganda. Han gör detta utifrån sin långa erfarenhet på fältet i dessa länder och en djup kunskap om internationell politik. I ett av kapitlen som handlar om Julian Assange visar Pilger på hur svenska makthavare aktivt medverkat till att tysta en av de viktigaste kritikerna av USAs och Storbritanniens krigföring.

Bokens titel kommer från Stanley Kubricks mästerliga film Dr Strangelove eller Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben från1964. I den filmen får vi se den yttersta konsekvensen av det Kalla kriget, ett anfall med atomvapen mot Moskva. Den amerikanske presidenten rekommenderas att slå till först eftersom det "bara" skulle resultera i 10 - 20 miljoner döda. Pilger menar att en galenskap som liknar denna finns i den amerikanska ledningen idag när Ryssland och Kina skall konfronteras till vilket pris som helst, i Syrien och Ukraina för att ta två exempel.

Pilgers främsta budskap i denna mycket läsvärda bok är hans kritik av de stora tidningarna och TV-bolagen. De fungerar som propagandamaskiner för krigsmånglarna, och för att citera Harold Pinters nobelföreläsning: den indoktrinering som vi utsätts för är ett "lysande, ja virtuost och synnerligen framgångsrikt hypnosnummer." Det som hände har aldrig skett. "Inte ens när det hände hände det." De sprider lögner om påstådda lager av massförstörelsevapen för att rättfärdiga ett anfallskrig och när alla döda räknats i tusental visar det sig att inga sådana vapen fanns. En tidigare högt uppsatt tjänsteman på brittiska utrikesdepartementet berättar hur man serverade journalisterna "tvättat" material och de som inte skrev "rätt" blev utfrysta. FN-tjänstemannen Denis Halliday som hellre avgick från sitt jobb än att delta i sanktionskampanjen mot Irak blev smutskastad och de som utförde detta blev rikligt belönade. Sanktionerna mot Irak ledde enligt FN till att hundratusentals barn dog av brist på rent vatten, mediciner mm. Nu för tiden verkar det som om det längre inte behövs varken piska eller morot för att få journalisterna att lydigt vandra i det nyliberala ledbandet.

Pilger avslutar boken såhär: "Det är uppenbart vilket ansvar vi andra har. Det består i att identifiera och avslöja krigshetsarnas fräcka lögner och aldrig samarbeta med dem. Det består i att återuppväcka de stora folkliga rörelser som skänkte våra moderna imperiestater en bräcklig civilisation. Framför allt består det i att förhindra erövringen av oss själva: våra själar, vår mänsklighet, vår självrespekt. Om vi förblir tysta är det oundvikligt att vi blir besegrade, ¿"

Denna till formatet lilla bok är en mycket viktig bok, läs den!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jag erkänner att jag levde upp mitt liv : åtta poete...

Nya kulturmöten

1 februari 2014

Mycket spännande att lära känna dessa poeter som Sandell inte bara tolkat till svenska
utan också utförligt presenterar. Spännande också med det kvinnliga perspektivet.
Boken är vacker.

Helsingborgs Dagblad skrev:

... Den lilla boken är frukten av ett passionerat sökande efter poetiska arv bortanför vårt eget och Sandell har hittat såväl fängslande livsöden som lysande diktare. Engagemanget i hans introduktioner smittar av sig ... ,

och det kan man hålla med om.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Västsahara Inifrån : att svika ett folk

Ett svek av stora mått

25 oktober 2018

Mycket angeläget ämne som tystats ned. Den svenska regeringen fjäskar för Marocko och svenska fiskefartyg gör stora vinster på att stjäla sahariernas mat. Deras mat blir Omega tre preparat åt den svenska medelklassen samtidigt som saharierna får leva på gamla konserver som FN delar ut. Det är en skam att detta får fortgå!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Great Clod

Gary Snyder en av vår tids stora poeter

19 april 2016

Gary Snyder en av vår tids stora poeter har här samlat en samling essäer från sina resor i fjärran östern. Han samlar sina tankar om ekologi, natur och historia. En är som en statsman som talar för naturen samtidigt som han undervisar som en mycket skicklig lärare, på ett enkelt och begripligt språk.
Bo Ranman

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

One And Only

En viktig bok för den litteraturintresserade

11 januari 2016

Gerald Nicosias bok om Marylou i Kerouacs "On the Road" ger delvis helt nya bilder än de som förmedlats
av Carolyn Cassady och i filmen Heart Beat. Nicosia behandlar intervjumaterialet med respekt och hans kommentarer är mycket insatta. Nicosia är tillsammans med Ann Charters den främste levnadstecknaren av Jack Kerouac. Förutom, naturligtvis, Joyce Johnson.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Cold Mountain Poems

En fantastisk klassiker i ny utgåva

17 december 2015

En njutbar klassiker i ny illustrerad utgåva, vackert inbunden och den verkliga bonusen är CD skivan med Gary Snyders föreläsning, ett måste för den intresserade!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Haunted Life

Litterär arkeologi

17 december 2015

Att jag inte rekommenderar en bra bok beror på att känner ingen som är så intresserad. Detta är endast för de verkliga nördarna, här man grävt djupt i J K s kvarlåtenskap, för litterär forskning ja, för övriga nej, men intressant för mig.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Pelle och Farbror Ottos uppfinning

Älskar Jan Lööf!

17 december 2015

Lille Arvid son skall få denna bok i julklapp älskar bilar och här får han bilar i både dåtid, nutid och framtid. Detta var en perfekt julklapp som kommer att glädja både mig och barnbarnet.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej