Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Alla tre julbakar

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Alla tre julbakar
Inbunden
1 recension

Mysig julläsning!

9 december 2019

Alla tre julbakar av Marka Nilsson Thore
Utgiven av Bonnier Carlsen
Ålderskategori: 0-3 år
Betyg: 4 av 5 ⭐️

"Alla tre" är en populär serie där vi får följa barnen Idde, Valle & Ester under deras vardag på förskolan.
I denna boken är det Lucia och barnen ska baka pepparkakor inför föräldrafikan.
När Idde och Valle sätter igång och gör pepparkakor som ser ut som sina gosedjur känner sig Ester besviken, för hon vill nämligen göra möss-pepparkakor som hennes små "muskotar". Men bland formarna finns bara hjärtan, grisar och andra vanliga formar. Men vänta lite, ser inte ett halvt hjärta nästan ut som hennes lilla "muskot"? Kanske kan man sätta dit öron också?

Detta är en trevlig lucia-bok för de yngsta med en charmig berättelse.
Jag som förskollärare reagerade lite när det är pedagogen som kavlar ut pepparkaksdegen för barnen direkt. Utan att de ens får försöka/testa själva med småkavlar innan. Men det känns snart bättre när Ester har möjlighet att få vara mer kreativ själv med sättet att göra sina mus-pepparkakor.
Illustrationerna är som vanligt alldeles fantastiska av Nilsson Thore. För ni som inte har så stor koll på illustratörer så är ett varmt tips att reservera allt Maria Nilsson Thore har gjort på biblioteket. Så många guldklimpar där! Speciellt
även för de yngsta barnen.
Vårt tredje barn är t.om namngiven efter en karaktär i Nilsson Thores böcker.

Utifrån normer så tycker jag att det behövs mer representation av olika hudfärger. Jag förstår att det är svårt att ändra nu med barnen då det är samma huvudkaraktärer i alla böcker. I denna bok är det enbart pedagogens armar som syns utöver huvudkaraktärerna, men de armarna är lika vita som alla tre barnen.
Men det finns även positiva aspekter utifrån normer. I lucia-tåget får alla barnen ha Lucia-krona - även Valle. Och Ester som uppenbarligen vill vara både Lucia och Tärna får det, fullt av glitter, band och kronor. Och när de bakar är de Valle som gör enhörningshästar precis som sitt käraste gosedjur. Dessa detaljer kommenteras inte utan går bara förbi som självklara detaljer i sagan. Fint!

Men en mysig och kreativ berättelse med
härlig julkänsla!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej