Användarprofil Gustavs bokhylla (finns på instagram) / Betyg & recensioner / Pärlor av glas

Recension av Gustavs bokhylla (finns på instagram)

Recenserad produkt

Fin och trevlig bok som får en att känna

27 september 2020

AC:
-Min mamma har dött. Det var tuberkolos och nu har jag ingenstans att ta vägen, men ni är ju min far så jag tänkte att jag kanske kunde få bo här, hasplade jag ur mig. Han ryggade tillbaka samtidigt som jag såg hur han knöt händerna hårt så att knogarna vitnade. - Din far? Han spottade nästan ut orden. - Var har du fått en så befängd idé ifrån? - Min mamma sa¿., började jag men blev avbruten av någon som skrattade tillgjort.

Den fina boken Pärlor av glas börjar med att Nessas mamma har dött och långsamt går det upp för henne att hennes mamma förskönat deras verklighet, vem som är hennes pappa och hur livet faktiskt ser ut. Kvar efter mamma finns egentligen ingenting förutom en hög med brev på Franska. Ett språk Nessa inte förstår. Huset de bott i som Nessa trott varit deras har de bara hyrt och mamman har inte betalat hyran på flera år. Året är 1925 och Nessa är 14 år och hela hennes liv rasar samman. Utkastad från huset sätter hon sig vid vägkanten där en vacker bil stannar med en stilig kortklippt kvinna. Hon är på rymmen från sitt tråkiga rikemansliv och är påväg till Paris. Hon är är flepper. Nessa får följa med och hon upplever saker hon aldrig varit i närheten av tidigare.

Detta är en fin och trevlig bok som spelar med ens känslor medan man läser. Språket är målande och jag ser alla scener och karaktärer framför mig. Jag är i boken medan jag läser. 1917 flyttade en konstnär med namnet Anna Coleman Ladd till Paris där hon skapade masker för män som fått sina ansikten förstörda i kriget. En del av historien handlar om just dessa söndertrasade ansikten.

Rekommenderar varmt boken och den passar lika bra för 9-12 åringar som för vuxna. Enligt mig har boken även en mycket tilltalande framsida.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej