Användarprofil Kristina Simar / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Kristina Simar

Antal betyg: 420
Antal recensioner: 420

Bara ett barn

En skrämmande bok om barnmisshandel

1 september 2010

Vilken strålande och underbart skriven bok. En av de bästa som jag läst på länge. Författaren skriver så fängslande och beskriver både karaktärerna och miljöerna helt perfekt. Berättelsen är väldigt sorglig och tragisk. Ibland blir jag till och med illamående av att läsa om vad lille Alex blir utsatt för. Förbannad också, för jag lyckas ganska snart komma underfund med hur det egentligen ligger till, och det är väl det som är meningen att läsarna ska göra. Men att läsa hur svårt det är för de inblandade myndigheterna att se sanningen gör att jag funderar på om det förhåller sig så i verkligheten också. Att myndigheterna blundar för hur det egentligen ligger till. Denna bok kan jag inte ge annat än en ordentlig femma.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Andlös

Detta var en oerhört spännande dystopi som mycket väl...

24 april 2013

Detta var en oerhört spännande dystopi som mycket väl kan hända i verkligheten. Jag gillar Mattias Ronges sätt att skriva, hans rappa dialoger och det alltid spännande, något annorlunda tema han skriver om. Karaktärerna och miljöerna var väl gestaltade och jag hade svårt att lägga boken ifrån mig. Ville bara veta hur det skulle gå för Leni, Martin och den lilla flickan Selma. En roman som både är mycket läsvärd och tänkvärd. Sjukdomen är inte alls otänkbar i dagen samhälle.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Slutstation rättspsyk : om tvångsvårdade kvinnor som...

En dramatisk rapportbok om självskadebeteende

3 januari 2012

Denna bok berörde mig oerhört mycket. Ibland kändes det som om handlingen var från början av 1900-talet och inte 2000-talet. Tvångshandskarna som det finns bilder på i boken känns väldigt avlägsna. Och jag frågar mig gång på gång varför det inte finns några som har utbildning på just självskadebeteende som är ganska vanligt bland unga tjejer idag. De flesta börja skada sig så tidigt som i 14-15 årsåldern. Jag undrar också varför vid just vid den åldern. Ingen verkar ta detta stora problem på allvar. Boken var lättläst och skriven med mycket sympati för dessa tjejer. Författarna har lyckats belysa dessa problem på ett utmärkt sätt. Tänk om det kunde bli en ordentlig debatt om hur dåligt den psykiatriska vården fungerar idag trots att vi nu lever på 2000-talet. Detta är en mycket viktig bok att ta del av, både för föräldrar och olika vårdpersonal. I slutet av boken finns ordentliga källanteckningar och en litteraturlista.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En mördare blir till

Det intressanta i denna berättelse är att författaren...

22 juli 2013

Det intressanta i denna berättelse är att författaren själv jobbat som kriminalkommissarie och vet vad han skriver om. Han vet hur utredningar kring styckmord går till och han berättar att det finns olika sätt att stycka en människa på, men att de två vanligaste är den defensiva och den aggressiva styckningen. Och förklaringarna vad som skiljer dem åt är mycket utförliga. Allt var mycket bra beskrivet och gestaltat. Både karaktärer, miljöer och hur polis, tekniker och obducenter arbetar tillsammans för att få reda på all fakta, först kring den styckade kroppen - vem det är och hur det kan få allt på plats till slut. Själv uppskattar jag att läsa kriminalberättelser där författaren själv jobbat inom området och verkligen vet vad han/hon talar om. En mycket välskriven och intressant roman om ett styckmord.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Oktober i Fattigsverige : dagbok

Denna självbiografiska bok är skriven under 31 dagar i...

11 juli 2013

Denna självbiografiska bok är skriven under 31 dagar i oktober och Susanna Alakoski beskriver sina tankar och reflektioner om det svenska samhället. Hon går igenom journalanteckningar från olika myndigheter som är skrivna under hennes uppväxt och varierar dessa med sina synpunkter på dagens samhälle. Många av journalanteckningarna är med i hennes bok och även filmen med samma namn Svinalängorna. Hon skriver allmänt om fattigdom och även hur hon själv upplevde fattigdom under sin uppväxt. Alakoski beskriver med mycket känslor hur hon om hur hennes liv förändrades från fattigdom till ett liv i medelklass och det är med blandade känslor hon beskriver det. Susanna Alakoski förmedlar sin kunskap om den fattigdom hon mött på ett sätt som sätter sig djupt i mitt hjärta. Jag ser framför mig dessa fattiga barn som inte vill gå på kalas för de inte har pengar att köpa en present för. De vill inte heller delta i någon verksamhet för de vet att föräldrarna inte har råd. Alakoskis sätt att beskriva och gestalta ger mig tid att tänka efter hur lyckligt lottad jag själv och mina barn haft det som undgått fattigdom. Samtidigt får jag upp ögonen för hur många andra har det. Denna bok borde alla läsa och verkligen ta in att det finns fattigdom även i dagens samhälle i Sverige. Boken var välskriven, väl gestaltad och mycket intressant.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
Doktor Joseph

Jag har läst både "Mörkrädd" och "Någon i min säng"...

23 maj 2013

Jag har läst både "Mörkrädd" och "Någon i min säng" och tyckt mycket om dessa böcker. Denna som då handlar om vodou passade inte mig lika bra som de andra två. Visst var den lättläst, hade många spännande partier, men det var något som gjorde det svårt för mig att riktigt komma in i händelsen, även om den var välskriven. Vodou är inte direkt ett passande forum för mig och förmodligen är det därför jag inte riktigt hängde med i svängarna. Tyckte inte heller jag fick någon bild av karaktärerna framför mig, som jag gärna vill. Jag hade även lite svårt för vissa dialoger som inte kom till sin rätt. Jag vill ha rafflande och intressanta dialoger som för handlingen framåt. Men visst, jag ångrar inte att jag läste den och en stark trea är den helt klart värd.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ice : en polisthriller

Den före detta brottslingen Pulver lever numera med...

7 maj 2013

Den före detta brottslingen Pulver lever numera med skyddad identitet i en jämtländsk glesbygd. En natt väcks han av ett motorbuller och han skyndar ut för att se vad som står på. Ljudet kommer från skogen och där hittar han ett störtat flygplan. En död man hänger i ett träd och piloten hittar han död i flygplanet. I planet finns även en stor mängd kokain. Detta blir upptakten till en rafflande jakt på en svensk-norsk narkotikaliga som ursprungligen kommer från kontinenten och ska leverera narkotikan i Norge via Sverige. I roman träffar vi läsare återigen på polisens insatsstyrka med S-O Melander och Paula Sjö i spetsen. Denna gång får de ta hjälp av norsk, dansk, rysk och holländsk polis för att lösa fallet. Parallellt får vi läsa om konflikter mellan ungdomsgrupper och kommunala myndigheter i Uppsala.
En rafflande och spännande kriminalhistoria där spänningen stegrades hela tiden. Något av en sträckläsarbok, för ibland var jag bara tvungen att fortsätta till nästa kapitel. Den var välskriven och att författarna är kunniga inom sina respektive områden råder ingen tvekan om. Gestaltningen av karaktärer och miljöer var också bra, även dialogerna var givande och underhållande.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En passande död

Min första tanke efter att läst denna psykologiska...

25 april 2013

Min första tanke efter att läst denna psykologiska spänningsroman var hur i all världen har jag missat Åsa Nilsonnes böcker. Detta var en av de mest spännande böcker jag läst på länge och då utan att något mord sker. Jag sträckläste nästan boken, hade jag inte behövt sova hade jag läst den från pärm till pärm på en gång. Det behöver inte begås något mord för att en roman ska vara spännande. Jag älskade författaren sätt att skriva, hennes härliga och kvicka dialoger. Att följa Linas tankar genom hela hennes resa från en ansedd psykolog till en Alzheimers vånda att inte minnas vad som ska göras eller borde ha gjorts. Boken är skriven i jagform och det är huvudkaraktären Linas tankar vi får följa hela vägen. Nu måste jag ta del av hennes andra böcker för det här vara bara så bra.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Dosan : Helga Gregorius berättelse

En helt underbar roman som jag hade svårt att slita...

11 april 2013

En helt underbar roman som jag hade svårt att slita mig ifrån. Helt plötsligt befann jag mig i seklets början och fick känna på kvinnornas liv när de inte ens hade rösträtt. Helgas liv kändes mycket tragiskt, hon verkade vara en framgångsrik kvinna med många idéer som hon aldrig fick utveckla. Helena Sigander har beskrivit kvinnornas liv så bra och allt var mycket väl gestaltat både karaktärerna och miljöerna. Kunde se när Helga promenerade i Gamla stan med hästar som travade runt omkring. Kvinnornas situation var så realistiskt beskriven. Det var så tydligt att det inte var lätt att vara kvinna och vilja göra något man brinner för på den tiden. Denna bok är den första i en serie och jag hoppas att snart få ta del av Helgas öde igen.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej