Användarprofil bok_stavligt / Betyg & recensioner / Hon vars hjärta var som mitt : Dan Andersson och Märta Larsson - en kärlekshistoria

Recension av bok_stavligt

Vacker kärlekshistoria

4 oktober 2020

En vacker, omöjlig och smärtsam kärlekshistoria i en dokumentärroman byggd på breven Dan Andersson skickade till Märta Larsson. De träffas på Brunnsviks folkhögskola. Hon från Stockholm, han en fattigpojke från Finnmarken med författardrömmar.

Ett förhållande som trots Märtas föräldrar ogillande pågår under två år, innan klasskillnader, konventioner och bristen på pengar blir dem övermäktiga. En intensiv brevväxling och stulna möten i en konstnärsatelje' i Stockholm, när Dan får ihop pengar till tågbiljetten, är till slut inte tillräckligt.

Göran Greider låter Märta skriva en av de vackraste kärleksbrev jag läst. Annars är det förstås Dan Anderssons dikter som står i centrum. Många av dem inspirerade av Märta. Under den här perioden utges hans första samling Kolvaktarens visor, utan att det innebär något större uppsving ekonomiskt. Det riktiga genombrottet kom, som så många gånger, tragiskt nog först efter hans död.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej