Hon vars hjärta var som mitt : Dan Andersson och Märta Larsson - en kärlekshistoria (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
231
Utgivningsdatum
2020-08-27
Förlag
Ordfront Förlag
Dimensioner
215 x 140 x 20 mm
Vikt
386 g
SAB
Hc
ISBN
9789177750895
Hon vars hjärta var som mitt : Dan Andersson och Märta Larsson - en kärlekshistoria (inbunden)

Hon vars hjärta var som mitt : Dan Andersson och Märta Larsson - en kärlekshistoria

(38 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-08-27
218
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Hösten 1914 möts den fattige finnmarks poeten Dan Andersson och student skan Märta Larsson från Östermalm i Stockholm på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. Det blir upptakten till ett stormigt kärleksförhållande. Medan kriget ekar i bakgrunden finner de varandra intellek tuellt och erotiskt. Men när Märtas borger liga och frireligiösa föräldrar får reda på kärlekshistorien bryter helvetet lös.

Hon vars hjärta var som mitt är en fascinerande dokumentärroman som bygger på de många brev som Dan skickade till Märta. Göran Greider gestaltar en storartad, om än olycklig, kärlekshistoria som lämnat starka spår i den folkkäre Dan Anderssons dikter och romaner.

" en inkännande bok. (...) Rörande är den hursomhelst."
Landskrona Posten

"Fängslande. (...) Det är målande, engagerande, bildande."
Aftonbladet

"En gripande roman om passion och om klassskillnader."
Falu Kuriren

"En lågmäld historia om ett stormigt förhållande, som satte ett stort avtryck i Dan Anderssons diktning. (...) Med den visar Greider att han är en habil prosaist."
Dagens ETC

"ett läsvilligt och medryckande bidrag till just sin egen genre och till Dan Andersson-forskningen."
Expressen
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Hon vars hjärta var som mitt : Dan Andersson och Märta Larsson - en kärlekshistoria. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant om livet på Brunnsvik på 1910-talet.
  Alva Pettersson, 20 november 2021

  Jag blev ytterligt besviken då det i slutet av boken framgick att endat ett av de brev som uppges vara skrivna av Märta är autentiskt. De övriga är fiktiva, sprungna ur Greiders fantasi. Jag kände mig lurad, eftersom jag uppfattat boken som en biografi. Om nu Greider måste falla för frestelsen att låta författarådran ta över, borde han ha aviserat detta redan i början av boken, anser jag. Jag inser givetvis att en biografi inte till 100 procent behöver vara autentisk men tycker inte att en s... Läs hela recensionen

 2. En tankeväckande samtidsskildring
  Morran (Medvägaskogen), 28 februari 2021

  Göran Greider beskriver både kärlek och fattigdom på ett inkännande sätt. Dan var aktiv och så svårt han hade att få betalt för den lyrik och de noveller som han skrev. Vi får ta del av en fattigdom där Dan inte ens har pengar till ett frimärke.
  På Brunnsvik träffar Dan sitt livs kärlek Märta. Deras kärlek beskriver Greider på ett innerligt och varmt sätt. Han får oss som läsare att förstå skillnaden i uppväxt-villkor för Dan och Märta. Märtas far, själv skogshuggare i sin ungdom och med... Läs hela recensionen

 3. Tankeväckande bok
  Vitsippan, 23 december 2020

  En mycket läsvärd bok hitintills, har inte läst hela än! Fängslande och får mig att tänka till och tänka tillbaka. Världen och vi förändras ju hela tiden.

 4. så fina läsestunder
  Ketty Ulrika Markstedt, 27 oktober 2020

  att få följa denna kärlekshistoria så fint skriven var en fröjd svårt att lägga ifrån sig boken, den gav ju ett historisk perspektiv också om hur människor levde förr. Sen bor jag i trakterna kan njuta av de blånande bergen på rundor med hunden Stina.

  Varmt tack för en så fin bok

  Ketty markstedt
  Smedjebacken

 5. En ny bild av Dan Andersson
  Britt-Marie , 6 oktober 2020

  En fint skildrad kärlekshistoria där Inte ens kärleken kunde överbrygga klassklyftan i tidigt 1900-tal. Boken tillför också nya och intressanta perspektiv på Dan Andersson och hans författarskap. Göran G ger en komplex bild, befriad från den ibland överdrivet romantiserade framtoning, som personen Dan Andersson ofta får.

 6. Vacker kärlekshistoria
  bok_stavligt, 4 oktober 2020

  En vacker, omöjlig och smärtsam kärlekshistoria i en dokumentärroman byggd på breven Dan Andersson skickade till Märta Larsson. De träffas på Brunnsviks folkhögskola. Hon från Stockholm, han en fattigpojke från Finnmarken med författardrömmar.

  Ett förhållande som trots Märtas föräldrar ogillande pågår under två år, innan klasskillnader, konventioner och bristen på pengar blir dem övermäktiga. En intensiv brevväxling och stulna möten i en konstnärsatelje' i Stockholm, när Dan får i... Läs hela recensionen

 7. Göran Greider: "Hon vars Hjärta var som Mitt..."
  Lennart Söderberg, 30 september 2020

  En magisk och helt fantastisk bok, författad av en djupt initierad Dan Andersson-kännare. Kärlekshistorien mellan Dan Andersson och Märta Larsson, två elever vid Brunnsviks Folkhögskola, vävs smidigt in i Tiden tecken 1914-1919, med Första Världskriget som fond, och såväl huvudkaraktärernas åldersskillnad som deras djupt olika kulturella och materiella bakgrunder leder läsaren fram mot en spännande upplösning. Rekommenderas varmt!

  /Lennart Söderberg

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Göran Greider

Bokvideo