Användarprofil Pia / Betyg & recensioner / M/S Estonia : svenska statens haveri

Recension av Pia

Makten skakas i sina grundvalar

17 september 2016

Det är sällan jag läst något så gastkramande spännande - och det är inte en fiction utan en sann berättelse om det som hände när passagerarfärjan ESTONIA gick under med nästan 900 personer ombord den 28 september 1994. Stefan Torssell avslöjar dels de skrämmande bristerna i ESTONIAS sjösäkerhet, men också de mörka, hemliga orsaker till varför färjan aldrig bärjades vilket utlovades första timmarna efter katastrofen, och varför kropparna på de döda aldrig hämtades upp - vilket också utlovades de första timmarna, först av statsminister Carl Bildt och några dagar senare av den nye statsministern Ingvar Carlsson.

Om boken blev en sån enormt omskakande läsning för mig, som inte var direkt involverad, så undrar jag hur det känns om man är anhörig till de döda att läsa boken. Ja även för de överlevande måste läsningen bli ett nytt trauma.

Det har i skrivande stund gått snart 22 år sen katastrofen. Boken måste få både svenska folket, myndighetsansvariga och politiker att inse att det är hög tid för en sanningskommission. De som var med då och fattade de galna besluten lever fortfarande och är aktiva i olika politiska och andra sammanhang, exempelvis Carl Bildt och Ingvar Carlsson. Svenska folket måste få veta sanningen. Stefan Torssell har med sin expertkunskap när det gäller sjöfart och sin noggrannhet när det gäller referenser och källor en självklar plats i en sådan kommission. Tycker jag...

Boken är dessutom mycket välskriven och lättläst.

7 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej