M/S Estonia : svenska statens haveri (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
414
Utgivningsdatum
2020-10-01
Förlag
AlternaMedia
Medarbetare
Suk, Vávra (form)
Dimensioner
230 x 153 x 27 mm
Vikt
764 g
SAB
Prcddh
ISBN
9789198347807
M/S Estonia : svenska statens haveri (inbunden)

M/S Estonia : svenska statens haveri

(43 röster)  |  Läs 15 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-10-01
379
 • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Andra utgåvan inklusive de nyaste uppgifterna om hålet i skrovet.

Nya Kapitel:
Förord till andra utgåvan
Mona Sahlins fortsatta fadäser
Försäkringsprocessen i Nanterre
Hålet
Vad var det för hål?
Avslutande ord

Passagerarfärjan Estonia lämnade Tallinns hamn den 27 september 1994 med 989 människor ombord. På huvuddäcket stod en militärtransport som via Sverige skulle till annat land. Under natten sjönk Estonia i en allt hårdare vind som dock inte hunnit bli storm. Sjunkförloppet var dramatiskt.

Ett fartyg sjunker inte för att det blåser hård vind eller för att en militärlast finns ombord. Alla sjömän har sett hårdare blåst på haven och militärtransporter sker på många lastfartyg. Men Estonia var ett passagerarfartyg, vilket riktade allt ansvar in i maktens mitt.

Samma natt inleddes projektet att täcka över såväl vraket som sanningen. Övertäckningen misslyckades. Sanningen om Estonia skildras i denna bok.

Stefan Torssell gick till sjöss redan som 15-åring. Han har en akademisk examen samt en sjökaptensexamen. Som byrådirektör på Sjöfartsverket kom han i kontakt med anhöriga till
omkomna som berättade sin historia. Därefter inleddes ett mångårigt efterforskningsarbete.

Denna bok skildrar inte bara ett märkligt fartygshaveri utan också hur mörkläggningen av 852 människors död genomfördes. Estonias förlisning har aldrig prövats rättsligt.

Detta är Stefan Torssells tredje bok. Han säger själv att det är hans viktigaste bok.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. M/S Estonia : svenska statens haveri
 2. +
 3. Någon jävla ordning ska de" va" i ett parti!

De som köpt den här boken har ofta också köpt Någon jävla ordning ska de" va" i ett parti! av Stefan Torssell (häftad).

Köp båda 2 för 735 kr

Kundrecensioner

Det finns 15 recensioner av M/S Estonia : svenska statens haveri. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Skrämmande läsning! Låt sanningen komma till ytan
  jerli131, 14 november 2020

  Utomordentligt intressant! Ger en trovärdig och skrämmande bild av mygel, mörkläggning och lögner kring en i nutids största tragedier. Underrubriken "Svenska statens haveri" stämmer väl. Man skräms och skäms över våra beslutfattares agerande. Jag trodde att sådant här mygel bara förekom i Diktaturer.

 2. Estonia
  Sven Erik Wiklund, 1 november 2019

  Om allt som står i boken är fakta/sant så är det konstigt att hela situationen kommer upp till ytan och att det blir en ny undersökning utförd av utomstående expertis.

  Är själv sjökapten och vet att Stena har haft problem med inträngande vatten på sina tysklandsfärjor under sextio eller sjuttiotalet.

 3. Måste läsas
  Eric RR Skantze, 2 oktober 2019

  Efter alla år av lögner blir det fler och fler som suktar efter sanningen. Sanningssökare rekommenderas denna bok. Låna ej. Köp!

 4. Skrämmande läsning! Låt sanningen komma till ytan!
  Christer M Ehnemark, 22 september 2017

  Utomordentligt intressant! Ger en trovärdig och skrämmande bild av mygel, mörkläggning och lögner kring en av vår tids största tragedier. Underrubriken "Svenska statens haveri" är välfunnen. Man skräms och skäms över våra beslutfattares agerande. Någonting för "Uppdrag granskning" att snarast ta tag i!

 5. Från annan horisont
  Eva-May Melander, 3 juli 2017

  Torssell har skrivit en bok om Estonia haveri som makthavare inte vill höra talas om. Just därför är det viktigt att den läses och sprids. Med oerhörd frenesi och energi har han blottlagt händelser, beslut, mörkningar och politiskt spel efter förlisningen. Allra mest har det drabbat dem som miste sina kära och anhöriga där ute på havet. Torssell antyder konspirationer på hög nivå för att skydda dem som enligt hans uppfattning låg bakom katastrofen. Som motvikt till all officiell information ä... Läs hela recensionen

 6. Estoniaskandalen
  Eric T, 2 januari 2017

  Mycket intressant berättelse om en fruktansvärd stor tragedi och som blottar många brister i de svenska
  samhällsfunktionerna. Om det stämmer med verkligheten vad som framgår av boken, måste man skämmas över att vara svensk.

 7. Vad alla bör känna till
  Per Kristiansson, 10 oktober 2016

  Mycket uttömmande och ger en inblick i det stora svek som omger Estoniakatastrofen. Det visar hur många myndigheter kan samverka, då de verkligen vill hålla allmänheten i ovetskap, och rädda sitt eget skinn.

 8. Svenska staten i all sin "prydnad"
  Fiona, 22 september 2016

  Om du, som jag, trodde på medias beskrivning av Estoniakatastrofen, ack så fel vi hade! En mycket väl insatt Stefan Torssell klär av både media, makten och politikerna in på bara kalsongerna! Fakta om båthaverier är väl inte mitt största intresse, men efter de första inledande sidorna så släppte jag inte boken förrän den var klar. Tack Stefan Torssell!

 9. Helt klart det bästa som skrivits om Estonia!
  Bengt Wilhelm Stefan Månsson, 19 september 2016

  Stefan Torssell vet vad han skriver om efter ett helt liv i sjöfartsbranschen. Gick tidigt till sjöss, han har sjökaptensexamen och arbetade som byrådirektör på Sjöfartsverket. Torsell går igenom händelseförloppet ytterst grundligt. Han förklarar exempelvis varför denna båttyp (RO-ro lastfartyg) är så olämpliga i dessa sammanhang och vad som gör att konstruktionen är så utsatt för olycksrisker

  Han placerar in ledande politiker på sina positioner vid tidpunkten och avslöjar deras ag... Läs hela recensionen

 10. Årtiondets viktigaste och mest skrämmande bok
  Rolf Lampa, 19 september 2016

  Boken är lättläst och visar hur politiker mörkar efter grova misstag. Hur det går till alltså.

  Det är INTE teknikaliteter kring förlisningen av Estonia som boken främst handlar om. Istället står inkompetenta myndigheter och dysfunktionell samhällsadministration till stor del i fokus.

  En lång rad fakta hämtade från offentliga uppgifter som liggare och protokoll, ger då de sätts in i sitt större sammanhang, en häpnadsväckande bild av hur politiker och ledande personer inom s... Läs hela recensionen

 11. Köp den. Läs den och gör det nu.
  Elisabet Nilsson, 19 september 2016

  Nu har den äntligen kommit ut, boken som på ett lättläst och sakligt sätt beskriver varför Ove, min make, mina barns far, min svärdotters svärfar, mina barnbarns farfar inte omkom på M/S ESTONIA utan blev dödad tillsammans med 851 andra ovetande och oskyldiga människor som också hade familjer, släkt och vänner.
  För mig är det inga nyheter (med få undantag) som beskrivs i denna både välskrivna och väldokumenterade bok utan endast en bekräftelse på det jag redan visste och har levt med unde... Läs hela recensionen

 12. Läs den här boken!
  Christer Fransson, 19 september 2016

  En föredömlig bakgrundsresearch, med referenser till alla fakta redovisad.
  Kunskapsnivån i ämnet sjöfart är hos författaren alldeles utmärkt.
  Bilden som tecknas av hanteringen kring haveriet ger en svart bild av myndighetssverige,
  och av en del politiker.
  Det hemskaste är att bilden ser ut att vara sann...

  Som grädde på moset får man sig till livs Torsells skriftspråk som är lättläst och underhållande, har läst en hel del av hans kåserier på en del andra webplatser. ... Läs hela recensionen

 13. Streckläses
  VonToki, 18 september 2016

  En bok som är omöjlig att lägga ifrån sig. Boken är fantastiskt genomarbetad och förtjänar stor uppmärksamhet. Rekommenderar absolut köp, men väljer du att inte köpa så se till att låna och läsa den iaf.

 14. Välskriven faktabok!
  Danne, 18 september 2016

  Har läst den utan att kunna slita blicken från boken, Stefan har gjort ett jätte bra jobb med källorna.
  Många av mina frågor blev besvarade och det är värre än man trodde.....
  Köp och LÄS!!!!

 15. Makten skakas i sina grundvalar
  Pia, 17 september 2016

  Det är sällan jag läst något så gastkramande spännande - och det är inte en fiction utan en sann berättelse om det som hände när passagerarfärjan ESTONIA gick under med nästan 900 personer ombord den 28 september 1994. Stefan Torssell avslöjar dels de skrämmande bristerna i ESTONIAS sjösäkerhet, men också de mörka, hemliga orsaker till varför färjan aldrig bärjades vilket utlovades första timmarna efter katastrofen, och varför kropparna på de döda aldrig hämtades upp - vilket också utlovades ... Läs hela recensionen

Visa alla 15 recensioner

Fler böcker av Stefan Torssell

 • Någon jävla ordning ska de" va" i ett parti!

  Stefan Torssell

  Stefan Torssell är författaren bakom storsäljaren M/S Estonia - Den svenska statens haveri. Nu har han kommit med en ny bok som lyfter fram den havererade svenska partiväsendet. Efter att Centern valt en muslimsk ordförande som inte har någon som ...