Användarprofil Erica / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Erica

Antal betyg: 40
Antal recensioner: 39

Ännu ett liv

Underbar bok om... Livet!

7 september 2018

När jag nyligen hade återupptäckt Kallifatides bok "Ett nytt land utanför mitt fönster", så var jag bara tvungen att ge mig i kast också med hans senaste självbiografiska bok "Ännu ett liv" ...
... vilken, precis som föregångaren, betraktar människans vilsenhet, ensamhet, åldrande och undran utifrån hans dubbla perspektiv som barn och ung vuxen i Grekland, och därefter nästan 55 år som svensk författare med en svensk familj.

Märkligast är nog hans mästerliga behärskning av det svenska språket, som under hans fingrar skimrar, gnistrar och blir en mycket stor del av behållningen med boken.

Resten är hans märkliga förmåga att berätta om sitt eget liv, så att jag - geografin, kulturen och åldersskillnaden till trots - ändå känner igen mig. Han får mina känslor att åka berg- & dalbana, och slutet är så vackert att jag nästan började gråta.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Södermalm : minnenas Söder

Nostalginjutning för den som sett Söder förändras

9 januari 2017

När jag flyttade hemifrån 1973 så hamnade jag i Tanto. Därefter har jag bott på Brännkyrkagatan, Helenborgsg, Högbergsg, Tavastgatan & Torkel Knutssson, innan jag efter 43 år på västra Söder utlokaliserade mig själv till Norrtälje. Mina barn fick därmed också växa upp på Söder, vilket de tyckte var en ren vinstlott jämfört med de perifera villaområden där de flesta av våra vänner hamnade.
Det mest slående när man bläddrar i boken är hur otroligt mycket som har förändrats under dessa år - och det skrämmande är att jag i vissa fall själv minns så lite av det gamla. När jag under 70-talet bodde nära Mariatorget så var det uppenbarligen ren slum mellan oss och - då nästan helt övergivna - Södra station - men av detta minns jag inget!
Boken rekommenderas som nostalgitripp för dig som var med, och för att visa barn, barnbarn och yngre vänner hur det såg ut på söder för bara några få decennier sedan.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Svenska Akademiens språklära

Annorlunda & underhållande

26 oktober 2015

En annorlunda språklära där definitionerna fått lämna plats för resonemang, kåserier och associationer. Ett nytt sätt att närma mig språket som ställer krav också på mig som läsare.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Perenner : Inspiration - Skötsel - Lexikon

Underbart uppslagsverk för alla med trädgård

15 november 2018

För mig som relativt nybliven trädgårdsägare så erbjöd trädgårdstidningar och plantskolor snarare en ogenomtränglig djungel än hjälp och inspiration. Hur få överblick och hitta samband?

När jag beklagade mig över detta i en Lantmännenbutik i en annan del av landet, och kvinnan bakom disken plockade fram sitt eget tummade ex av den här boken, så var det som ett Sesam öppna dig!

Hur hade det ens varit möjligt för mig att missa att detta praktverk fanns att köpa!?!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Expeditionen : min kärlekshistoria

Andréeäventyret förklätt till detektivroman

15 november 2018

Bea Uusma var under många år helt fixerad vid sina tvivel på den vedertagna berättelsen - "detta hände" - och ett oemotståndligt behov av att försöka hitta sanningen om vad expeditionens medlemmar verkligen gick igenom.

Utifrån sitt perspektiv som läkare så grävde hon sig ner i dagböcker, tidningsartiklar, andras skriverier och Andréemuseets djupaste källare. Hon besökte gång på gång Svalbard i sina försök att komma ut till den väderhärjade Vitön, och hon letade efter post som kunde ha kastats ut från ballongen efter start.

Berättelsen om detta har hon förpackat i ett lapptäcke av kända fakta, spekulationer, en mångfald teorier, egna funderingar och erfarenheter, Låter det splittrat så är det helt rätt - men helheten är magisk, och slår med hästlängder de flesta thrillers jag har läst.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

I trädgården hörs andra ekon

Livet sett från Göran Greiders trädgård

6 november 2017

Bokens titel är talande - "I trädgården hörs andra ekon" - och det är snarare dessa ekon Göran Greider skriver om, med utvikningar till bland annat konst, litteratur och recept, än trädgården i sig. På samma sätt så förmedlar Greiders fina foton känslor snarare än information, och de fyra kapitlen, ett för varje årstid, leder oss varsamt genom både årets sinuskurva och tidens gång. En av de få böcker som jag kommer att läsa igen - och igen?

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Skärgården : vägvisare från Örskär till Landsort

Lockande också för en landkrabba

22 mars 2017

Jag har aldrig haft båt, och har inte heller haft någon längtan ut på havet, men när jag förra året flyttade till Roslagen, så kom havet närmare och började kännas mycket mer påtagligt; Kanske borde jag ändå ge skärgården en chans?

Det var i det läget som Ulf Sörensons bok kom i min väg, och utifrån mitt landkrabbeperspektiv så är den en perfekt guide till vår fina skärgård - snyggt redigerad, lockande foton, initierade beskrivningar av de enskilda öarna, och information om hur man kan ta sig till olika platser.

I sommar ska jag definitivt packa ner "Skärgården : vägvisare från Örskär till Landsort" i min ryggsäck och låta Waxholmsbolaget ta mig till några av alla dessa öar.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nordens flora

En fantastisk bok - MED latinska namn!

17 december 2018

Som inbiten innerstadsbo - 43 år i trakterna kring Mariatorget i Stockholm - så har trädgård inte varit aktuellt för min del. När jag för några år sedan flyttade till Roslagen så vaknade dock intresset - och då årets värme och torka innebar att jag inte har behövt klippa gräset sedan slutet av april, så dök det upp många spännande arter ur detta förtorkade; Naturen slår tillbaka, återkräver sin rätt, visar vad som "egentligen" skulle ha vuxit här ...
... och jag behövde en rejäl flora för att få rätsida på vad naturen försett mig med.

Att då hitta detta mastodontverk, som täcker in snudd på allt grönt vi kan hitta i de nordiska länderna, från minsta gräs till våra största träd - inklusive förrymda trädgårdsväxter, invasiva arter och liknande - var som en skänk från ovan. Och varenda en av Bo Mossbergs målningar är ju inget annat än mästerverk!

Jag har sett påståenden om att boken innehåller bara svenska namn, men jag har faktiskt inte lyckats hitta en enda växt som saknar latinskt namn. Många av dessa är dessutom uppdaterade efter de genetiska studier som - tyvärr ;o) - har kullkastat delar av Linnés för sin tid fantastiska analys, teorier och struktur.

Till exempel så har den underbara rödfibbla vi har på släktgården i Småland både bytt släktnamn och fått korrigerad stavning av artnamnet - från Hieracium aurantiacum till Pilosella aurantiaca.

Ett mästerverk!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Gubbas hage

Vackert om åldrande och det vilda i naturen

26 november 2018

Som relativt nybliven villaägare med en uttalad motvilja mot gräsmattor, så njuter jag storligen av Kerstin Ekmans fascination av det vilda och ursprungliga, hennes förtjusning över allt nytt och oväntat som dyker upp där man inte har kört en gräsklippare.

Som relativt nybliven pensionär kan jag också identifiera mig med hennes funderingar kring inte bara det egna åldrandet, utan också naturens cirkulära lopp av liv och död.

Vackert är det, och starkt berörande - ytterligare förstärkt av att jag efter flytten från Stockholm bor bara 4-5 mil från hennes hage och har åkt bil genom Häverö vid ett flertal tillfällen.

Att mitt betyg trots lovorden blir bara fyra stjärnor beror på att jag inte var lika road av kapitlen om "redan de gamla grekiska författarna" och liknande, som av hennes egna funderingar och upplevelser.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej