Betyg & recensioner av Bengt Göran Berndtsson
Antal betyg: 16
Antal recensioner: 6
Sveas son : en berättelse om folkhemmet
Allegori som inte riktigt håller ända fram
Lena Andersson skriver om det svenska folkhemmet som för sin samtid var en hägring men nu blivit myt. Boken är full av träffande iakttagelser men det räcker inte riktigt för att få ihop berättelsen. Huvudpersonen Ragnar beskrivs stundtals som mycket enkel och jordnära men blir lika ofta komplicerad och jag får en känsla av att Lena Andersson tecknar mycket av sin egen person i honom. Jag har svårt att se Ragnar som den allegori över svensk socialdemokrati som är hennes avsikt även om han i slutet bryter sig loss, smittad av den postmodernism som ju också drabbat partiet.
Mamas sista kram : djurens känsloliv och vad det kan...
Viktigt ämne
Ett av samtidens stora tragedier är att myter från den judiskt/kristna religionen fortfarande håller vårt tänkande i ett järngrepp. Frans de Waal visar vilka stora likheter det finns mellan oss människor och andra arter och vilken uppblåst självbild vi omger oss med.
Hindret är vägen : den klassiska konsten att vända m...
Dåligt skriven och uselt överatt
Den slängiga amerikanska jargongen är irriterande och borde kunnat dämpats i översättningen. Synd att ett så angeläget ämne blir förfuskat.
Neurorevolutionen
En mycket intressant bok men Lone kunde med fördel ha...
En mycket intressant bok men Lone kunde med fördel ha uteslutit sina litterära ambitioner och koncentrerat sig på fakta. Stundtals blir texten för pratig och förlorar spänst.
Själens biologi och vår fria vilja
Tunt innehåll presenteras mycket krångligt
Boken skulle möjligen kunna passera som lärobok på gymnasiet om det inte vore för de hiskeligt krångliga och mångordiga utläggningarna. En förlagsredaktör borde strukit minst hälften.
Lärobok för en global framtid
En uppblåst bakteries sista suck
Gunnar AK fortsätter på sitt sökande efter våra djupast liggande drivkrafter. För att få störst behållning av "Lärobok för en global framtid" rekommenderar jag att man först läser "En uppblås bakteries memoarer" och därefter "Ondskans biologiska ursprung".
Det finns en paradox i Gunnar AK:s författarskap; trots att han är en mycket trogen förkämpe för evolutionsteorin är han också romantiskt optimistisk när det gäller den möjlighet vi människor har att lösgöra oss från evolutionens blinda val och själva skapa oss en bättre framtid.