Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
248
Utgivningsdatum
2018-04-12
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Möllersten, Lukas (form)
Dimensioner
208 x 135 x 25 mm
Vikt
406 g
SAB
Hc
ISBN
9789177950158

Sveas son : en berättelse om folkhemmet

(51 röster)  |   Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2018-04-12
204
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
"Jag ville skriva en bok om en människa av det slag som gjorde folkhemmet möjligt, som förkroppsligade det, trodde på det, tog ansvar för det, som försvarade dess rätlinjighet och likriktning för att de lyfte människan ur hennes mörker; någon som var folkhemmets sinnebild utan att vara en del av politiken. I möbelsnickaren Ragnar Johansson, född år noll, det vill säga 1932, tyckte jag att jag fann honom. Ragnar är en händernas man, men också tankens. Människans rationalitet är det som förmått henne att skapa något sådant som staten. Ragnar ser den som människans bättre jag. Han dyrkar staten som idé därför att den saknar människans godtycke. Den kan bestämma sig för att göra det rättfärdiga, sanna och goda, och sedan hålla sig till det. Människan däremot faller hela tiden. Hon tyngs av lidelser, drifter och svagheter. Ragnars mor Svea, född Svensson, kommer från en annan epok, det fattiga bondesamhälle som moderniteten gör allt för att lämna bakom sig. Hon bakar och lagar, syltar och saftar. För Ragnar är hon en kvarleva från en värld som aldrig får komma åter. Men i det tidevarv som väntar efter hans era blir han smärtsamt främmande. Det är Ragnars dotter Elsa som konstaterar att Ragnar är svensken och svensken är han, och Ragnar förstår bara alltför väl att det inte är beröm. Det är dessa spänningar och konfliktlinjer jag velat förstå och tydliggöra med Sveas son en berättelse om folkhemmet." Lena Andersson
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sveas son : en berättelse om folkhemmet
 2. +
 3. Sveas son : en berättelse om folkhemmet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sveas son : en berättelse om folkhemmet av Lena Andersson (pocket).

Köp båda 2 för 283 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Sveas son : en berättelse om folkhemmet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Upplysande i stort och smått
  Emil Hellman, 9 januari 2021

  Fantastisk hur Lena beskriver folkhemmet ur både helikopterperspektivet och i utvalda detaljer. En mental filt tyngd av jantelag bär berättelsen snarare än tingen i detaljerna. Om att passa in, inte var för mycket och inte drömma stort. Var nöjd med det lilla och framhäv dig inte, dit vill vi aldrig mer tillbaka.

 2. Nutidshistoria
  Jan Alfred Severin Sahlén, 16 oktober 2018

  Roligt att återuppliva 40-och 50-talen. Men Ragnar var rätt så tråkig. Han kunde väl engagera sig något utanför familjen. Visserligen var han idrottstränare - men en rätt så egoistisk sådan.

 3. Träffsäker bild av verklighetens folk
  Karl, 19 augusti 2018

  Träffsäker skildring av en typisk 1900-tals medelsvensson som ger en bild av hur jantelagen påverkat självbild, livsval och syn på samhällsutvecklingen. Som vanligt gör Lena Anderssons knappa och exakta språkbrhandling texten extra läsvärd.

 4. Tänkvärd
  Astrid Lerviks, 11 juli 2018

  Välskriven och lättläst, fångar folkhemsutvecklingen och generationernas förändrade livsvillkor på ett lättillgängligt sätt. Kan varmt rekommenderas - tänkbar även som diskussions- och/eller studielitteratur.

 5. Torr och tråkig

  Det känns som författaren inte tycker om sin egen bok Torr och tråkig Tyvärr hade sett fram emot att läsa den

 6. Allegori som inte riktigt håller ända fram
  Bengt Göran Berndtsson, 30 april 2018

  Lena Andersson skriver om det svenska folkhemmet som för sin samtid var en hägring men nu blivit myt. Boken är full av träffande iakttagelser men det räcker inte riktigt för att få ihop berättelsen. Huvudpersonen Ragnar beskrivs stundtals som mycket enkel och jordnära men blir lika ofta komplicerad och jag får en känsla av att Lena Andersson tecknar mycket av sin egen person i honom. Jag har svårt att se Ragnar som den allegori över svensk socialdemokrati som är hennes avsikt även om han i sl... Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Lena Andersson