Användarprofil Linda / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Linda

Antal betyg: 28
Antal recensioner: 23

Bestulen

Spännande och annorlunda fantasyberättelse

10 juni 2020

Jag har läst "Bestulen", första delen i serien om Evalanty av K. Artifex.
Bestulen utspelar sig i Sverige år 2042, då magins existens är avslöjad för mänskligheten. De Mörka makterna har belägrat jorden med krig, våld och fattigdom som resultat. En häxjakt på dem med magiska förmågor råder, vilket tvingar huvudpersonen Maisie till ständig vaksamhet och flykt. Men en dag går det inte längre ...
Detta är en fantasyroman som utgår från tre personers perspektiv, alla skrivna i förstaperson: Maisie, Damien och Alex. Ett upplägg som jag tycker passade storyn bra.
Boken är välskriven och spännande, med ett högt tempo och ett slut som gör att man bara vill läsa mer. Jag ser med andra ord fram emot uppföljaren.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vald av Vargar

Jordnära magi

6 februari 2020

Vald av Vargar, första boken i Norvalaserien av Frida Hallberg.
Hur ska jag börja? Finns det ord tillräckliga för att beskriva hur mycket jag älskar den här boken? Förmodligen inte. För aldrig förut har en bok fått mig att känna och längta så mycket. Och då ska det tilläggas att jag läst väldigt många böcker.
Frida skriver på ett fantastiskt sätt, har ett så fint språk, där inget lämnas åt slumpen.
Men vad är det jag känner då, och längtar efter? Kärlek till naturen och ödmjukhet inför allt det levande, en längtan efter ett enkelt liv i och med naturen.
Boken handlar om Kajla som är av trejarfolket, men också om troll, människor och häxor. Människorna har tagit över makten som tidigare var lika fördelad mellan raserna. De förvisar trejarfolket och drar sig inte för att bruka våld. Kajla ser det som sin uppgift att återställa balansen, vad som än krävs.
Berättelsen är jordnära, men också spännande, magisk och stundtals lite rå. En och annan tår lyckades den också frambringa ...
Nu väntar jag otåligt efter nästa del.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Resenären & Banemannen

Mörk och spännande fantasy

3 mars 2021

4+
Jag har läst Resenären & Banemannen av Tommy Gustafsson. Att detta är en debutroman är väldigt svårt att förstå, för den här boken är så välskriven och genomarbetad att det lika väl kunnat vara den tredje, eller femte för den delen.

Kort om boken: klassisk fantasy som utspelar sig i en värld långt bortom vår, i en förfluten och ålderdomlig tid. Allt börjar med att den gamle tjurige Graldek finner en medvetslös, ung man i ett buskage. Mannen minns ingenting, men mumlar Ric i sitt halvt medvetslösa tillstånd och därmed blir det också hans namn. Graldek misstänker att Ric är Resenären som enligt legenden kan få gudarna att återvända till Nandoria. Men vem är Graldek själv, egentligen? Och vem är den fruktade banemannen?

Här börjar en resa fylld med otäcka väsen och farliga platser, personer man inte vet om man kan lita på, oförutsedda händelser och mycket, mycket mer. Det är rått och mörkt, men går aldrig till överdrift.
Att det finns en karta i början av boken gillar jag. Den har jag återvänt till många gånger för att följa personerna på den hisnande resan. Jag önskar dock att det hade funnits ett Persongalleri också, för det är många personer att hålla reda på och jag som har lite svårt för namn skulle behöva något att snegla på emellanåt. Men det är också det enda lilla jag har att anmärka på, i det stora hela är det här en riktigt bra bok som jag varmt rekommenderar alla fantasyälskar där ute.
Slutligen måste jag bara tillägga att jag ser mycket fram emot uppföljaren, för jag misstänker att detta bara är början på jakten efter gudarna.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Splittrat Glas

Fin, sorglig och viktig

18 januari 2021

Jag har läst "Splittrat glas" av Marcus Tallberg. Detta är en berättelse om sorg, förtvivlan, svek, kärlek, hopp, drömmar och vänskap. En berättelse som påverkade mig jättemycket, inte minst på grund av Mikaels (huvudpersonen) föräldrars stora svek efter en skilsmässa. Här vill jag bara skrika: Barnen är alltid viktigast!! Ännu ett svek gör mig djupt upprörd, övergrepp som är oförlåtliga. Ungdomarna boken handlar om har alla sina egna problem att brottas med, men tack vare äkta vänskap och kärlek går det att övervinna även de största hinder. En bok jag varmt rekommenderar.
Och som ett litet tillägg måste jag lyfta ett citat/tanke som Mikaels bästa vän Bella tänker när hon sitter på bussen och kollar in sina medresenärer: "... hon blir alltid så inspirerad av personer som vågar vara vara sig själva. Varför måste någon bestämma vad som är manligt och vad som är kvinnligt? Löjligt, tycker hon." Klockrent skrivet, tycker jag. För varför?

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En gång slockna alla stjärnor

Vacker, sorglig och viktig

28 juni 2020

En gång slockna alla stjärnor" av Kristina Falk. En bok som alla borde läsa. En bok som fått mig att gråta av ilska och sorg, flera gånger. En bok som inte med ord kan beskrivas tillräckligt väl. En bok som fick mig att tänka på personer från min ungdom som inte längre finns, och föräldrar som bär på den största sorgen. Men också en bok om kärlek och hopp. Och musik.
Fantastiskt berättad och välskriven.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mokadji : den gyllene stenens kraft

Mycket spännande fantasy

21 juni 2020

Jag har läst Mokadji - Den gyllene stenens kraft av Mattias Olsson. Detta är första delen i en fantasyserie som passar såväl ung som gammal, fantasy av det klassiska slaget ska tilläggas.
Sirius och Erik är med om en flygolycka på väg till Egypten, men istället för att vakna upp i Egypten så är det i det magiska landet Mokadjis heta öken de befinner sig när de väl slår upp ögonen. De tas emot med stor gästfrihet och får upptäcka en fantastisk del av landet. Men allt är inte frid och fröjd, Mokadji hotas av den onde lord Mokadji som strävar efter att göra landet till sitt. När Sirius och Erik får möjlighet att resa utanför ökenrikets gränser händer det saker som är upptakten till en lång och farofylld resa.
Detta är en mycket bra debutroman, fylld med magiska varelser, djur och fantastiska platser. Allt målas upp väldigt väl vilket gör att man ser allt framför sig, och smakar! Dessa underbara frukter ... jag säger bara det, jag skulle vilja besöka Mokadji bara för frukternas skull!
Nu längtar jag efter tvåan. Måste få veta hur det ska gå för alla.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kraften

Dystopisk fantasy när den är som bäst

1 juni 2020

Jag har läst Kraften, första delen i en dystopisk fantasytrilogi, av Marcus Tallberg och Elin Frykholm.
Efter en stor katastrof har världens isar smält, vilket i sin tur gjort att världen ser annorlunda ut. Det som är kvar kallas nu för Ela och styrs av president Daegal, en man som inte drar sig för något i sin kamp mot kraftfolket, det folkslag som beskylls för Katastrofen.
Jag fullkomligt älskade denna bok som bara blev mer och mer spännande för varje kapitel. Men det var med en ständig kall kår längs ryggen, för denna obehagliga framtid känns inte alltför osannolik. Faktum är att många viktiga frågor, sociala och existentiella, på ett snyggt sätt tas upp och vävs in i berättelsen.
Huvudpersonen, Freija, kommer från ett fattigt men kärleksfullt barnhem som hon skulle göra allt för. Men frågorna om hennes bakgrund är något som ständigt jagar henne. Varför blev hon övergiven av sin mamma, och vem var hon?
Jag längtar tills jag har fortsättningen i min hand!
Har ni inte läst boken? Gör det!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fritt fall

Mycket bra debut!

23 maj 2020

4+
Idag läste jag ut Anneli Olssons debutroman "Fritt fall", en feelgood som inte är rakt igenom mysig och lättsam. Missförstå mig inte, det är en feelgood i alla dess bemärkelser, men med en cynisk och lite mörkare underton - vilket jag älskar! Anneli lyckas med att fånga läsaren från sida ett, och därefter hålla intresset vid liv ända till slutet.
Jag tycker att karaktärerna är väl gestaltade och som jag lider med Alva när hon gång på gång hamnar i obekväma och jobbiga, för att inte säga galna, situationer.
En ytterst välskriven bok är det också. Läs den, skratta och njut!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Oslagbar

Spännande och romantisk superhjälteroman

16 maj 2020

Jag avslutade precis C N Perssons debutroman "Oslagbar", första delen i Maddoxx Silver-serien.
Anton är en till synes vanlig sextonåring, men han döljer en hemlighet, att han är född med den allmänt föraktade Supergenen. Att han dessutom är Superhjälten Axius lärling gör inte alltid livet lättare, speciellt inte när han ofta hellre vill festa och ha kul hellre än att träna. Att ta ansvar är inte riktigt Antons grej, något som ställer till det inte bara för honom själv ...
Jag gillar denna bok väldigt mycket, det är en härlig kombo av tonårsproblematik och superhjälteinsatser. Persson har på ett alldeles underbart sätt fångat hur tonåringar pratar och beter sig, något som får mig att minnas mina tonår med stor igenkänning. Såhär gick snacket även när jag var ung och jag kan inte annat än känna tacksamhet över att den tiden är förbi.
En spännande och romantisk bok på samma gång, men också en bok med viktiga problemställningar som lätt kan appliceras på vårt samhälle.
Rekommenderas!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej