Under sina dryga 20 år som författare har Anna Jansson skrivit den ena hyllade bokserien efter den andra. Hennes romanserie om kriminalinspektör Maria Wern har sålt flera miljoner exemplar i Sverige och även blivit uppskattad film och tv-serie. I sin senaste deckarserie Bergslagens blå tar hon oss med till Örebro, där vi får följa kriminalinspektör Kristoffer Bark och hans brokiga team på Örebropolisen. Anna Jansson är aktuell med en ny Bergslagens blå-serie, Gå över lik. Läs mer här nedanför och köp ditt ex redan idag.
När Örebro universitet firar sin akademiska årshögtid sker något fruktansvärt vid ett av honnörsborden: flera gäster faller ihop i kramp och tre av dem dör innan ambulansen kommer. Kriminalinspektör Kristoffer Bark är på plats som gäst, och det blir inledningen på en omfattande mordutredning. Bland de döda finns framstående forskare med koppling både till universitetet och den gastronomiska utbildningen i Grythyttan.Samma natt brinner det i en gammal biograf i Hallsberg. I brandresterna hittas kvarlevorna av en ung man i en ventilationstrumma. Kan det vara Mattias som försvann 1986, samma år som en flicka hittades död på tågspåret i närheten av biografen?En ny polischef ifrågasätter Kristoffer Barks arbetsgrupp med omplacerade poliser. Bark kämpar för att klara mordutredningen, och måste samtidigt slåss för gruppens fortsatta existens.I Gå över lik gräver Anna Jansson djupt i människans vilja att ta sig fram till varje pris - och de mekanismer som gör att en person kan växa upp till en hänsynslös mördare.
Du skriver om kriminalinspektör Kristoffer Bark. Var kom inspirationen till hans karaktär ifrån?
Jag litar inte på pensionssystemet utan tänkte att jag skulle odla potatis och ha höns för säkerhets skull. Så jag letade efter torp i närheten av sjöar och hamnade vid Hjälmaren. Och plötsligt gick Kriminalinspektör Kristoffer Bark vid min sida. Han berättade att hans dotter försvunnit för 5 år sedan. Han ville ha min hjälp att söka efter henne. Hon försvann i en bräcklig plastbåt en stormig långfredagsnatt och befarades ha drunknat. Bark tänker inte sluta leta förrän han är övertygad om vad som hänt.
Hur ser din skrivprocess ut?
Jag skriver så fort jag får en sportslig chans ;-) Går upp klockan sex varje morgon och skriver direkt. Själva processen ser ut så här: Jag börjar i känslan, i något som berör mej. Jag hittar en konflikt – en dramatisk höjdpunkt, letar efter fler scener tills jag känner att historien bär. Sen lär jag känna de personer som ska vara med, helst under långa promenader. Personernas drivkrafter leder historien framåt kapitel för kapitel. Jag gör research. När jag är klar med min första version lämnar jag det till testläsare ca 10 stycken varav 3 är poliser. Jag skriver om, skickar till förlaget och sen blir det några vändor till.
Vilken är din största läsupplevelse?
”Parfymen” av Patric Süskind och ”Moltza Älskaren” av Torbjörn Säve – det finns inte ett enda skiljetecken i den boken och den var så fängslande att jag inte märkte det förrän någon sa det efteråt. Och så Törnfåglarna förstås. Jag låg på mage på gräsmattan och läste i solen, och brände upp mej något alldeles förskräckligt för att jag inte kunde sluta läsa.
... Anna Jansson har skrivit ett äventyr i Fantomen om hur Alexander Flemming upptäckte penicillinet?
... Anna Jansson under pandemin började göra armhävningar och nu är uppe i 26? Hennes plan är att kunna göra lika många armhävningar som hon är år gammal och öka på det med en om året tills hon är minst 100.
... Anna Jansson har arbetat som sjuksköterska i 25 år? Bland annat har hon jobbat på lungmedicin med KOL- och lungcancerpatienter, men även med sömnregistreringar.