Cajsa Andersdotters värld: En närbild av Sverige på 1700- Och 1800-talet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Trade Paper)
Språk
Svenska
Antal sidor
174
Utgivningsdatum
2017-10-01
Förlag
Createspace Independent Publishing Platform
Dimensioner
230 x 155 x 10 mm
Vikt
247 g
Antal komponenter
1
ISBN
9781977635419
Cajsa Andersdotters värld: En närbild av Sverige på 1700- Och 1800-talet (häftad)

Cajsa Andersdotters värld: En närbild av Sverige på 1700- Och 1800-talet

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2017-10-01
210
 • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Cajsa Andersdotters värld är en faktabok som låter läsaren följa en fattig släkts öden från omkring 1760 till 1910. Den bygger huvudsakligen på källor som kyrkböcker, mantalslängder, skiftesprotokoll, generalmönsterrullor och bouppteckningar, men också till viss del på berättelser som förts vidare inom släkten.

På 1500-talet hade Sverige brutit sig loss från den romersk-katolska kyrkan och blivit ett lutherskt land. Efter framgångarna i trettioåriga kriget i början av 1600-talet, hade kungen och kyrkan tillsammans tagit ett allt fastare grepp om Sveriges befolkning. Det är i det läget den här boken tar sin början, och den visar sedan genom en rad exempel hur de politiska och religiösa makthavarnas beslut kom att påverka de enkla människornas liv.

Under de återkommande krigen på 1700-talet, skickades tiotusentals indelta soldater till främmande länder. Många av dem kom aldrig tillbaka. Vilka konsekvenser fick det för deras hustrur och barn? Kyrkans regler tillät bara renläriga lutheraner att gå till nattvarden och att ingå äktenskap. Vad hände med dem som inte blev godkända vid de obligatoriska förhören? Skillnaden mellan samhällsklasserna var himmelsvid. Hur reagerade den som hade vuxit upp i en trång backstuga med jordgolv, när hon fick arbete som piga på en herrgård med parkettgolv och franska tapeter på väggarna? När freden slutligen inträdde 1814, ökade befolkningstillväxten kraftigt, och allt fler fattiga landsortsbor sökte sig till de växande industristäderna. Hur var det att leva i de överbefolkade arbetarkvarteren? I slutet av 1800-talet började demokrati och jämställdhet långsamt göra sitt intåg i det svenska samhället. Vad kunde en flitig man, som startat med två tomma händer, åstadkomma i det läget?

Den här boken vill inte bara berätta om Sveriges historia sedd ur de fattiga människornas perspektiv. Den är också avsedd att inspirera och vägleda läsare som vill utforska sin egen släkts historia. Bokens detaljerade berättelser är grundade på fakta hämtade ur historiska dokument, som i stort sett alla är tillgängliga på Internet. De mer än 400 noterna i slutet av boken, ger exempel på var man kan söka information. I en bilaga kommenterar författaren de olika källornas kvalitet och tillgänglighet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Cajsa Andersdotters värld: En närbild av Sverige på 1700- Och 1800-talet
 2. +
 3. Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945 av Henrik Berggren (inbunden).

Köp båda 2 för 459 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Cajsa Andersdotters värld: En närbild av Sverige på 1700- Och 1800-talet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett Fattig-Sverige så nära i tiden
  Lars Fridén, 27 maj 2018

  Beskriver på ett gripande sätt hur den enskildes problem växer allt eftersom fler munnar skall mättas i ett statiskt jordbrukssamhälle där ägarförhållandena och markbitar bestäms av gods, kyrkan och arvsförhållanden.
  Vägen in i industrialismen ändrar samhället till det yttre en del och bryter upp det statiska och öppnar tilll
  något annat....men förändras fattigdomen ?
  Boken är välskriven, kanske väl detaljrik, men ger en bra och gripande bild av sin tid
  En mycket intressant tidsresa...ändå så nära oss.

 2. Konsten att gå vilse i anorna
  Inger-Lena Eriksson, 4 januari 2018

  Boken ger totalt sett en inblick i levnadsförhållandena under 1700- och 1800-talet, men avsaknaden av helhetsbilder som beskriver var i släktleden man befinner sig gör att jag inte rekommenderar denna bok till någon som inte är en del av den beskrivna släkten eller har anknytning till denna.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Bengt Hällgren