Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (162.9 MB)
Språk
Svenska
Läsålder
12-15 år
Inläsare
Elaf Ali
Utgivningsdatum
2021-03-26
Upplaga
1
Förlag
Rabén & Sjögren
ISBN
9789129733860
Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck (ljudbok)

Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck Ljudbok

(88 röster)  |  Läs 22 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2021-03-26

Styckköp

109

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän. Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast. Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 22 recensioner av Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Viktigt ämne
  -, 2 september 2023

  Ett viktigt ämne som måste belysas om och om men så monoton och tråkig uppläsare. Blev aldrig riktigt insorterad och intresserad av boken. Beror både på uppläsaren och sätter boken var skriven på. En gnällig ton istället för mer saklig och informativ.

 2. Modig och viktig!!
  -, 27 mars 2023

  Borde läsas eller lyssnas till i alla skolor i Sverige.

 3. Läs den!
  -, 12 mars 2023

  Så stark berättelse som berör på många plan. Elaf visar att även fast allt känns hopplöst så finns hopp om mänskligheten. Man kan ändra och bryta dåliga mönster. Starkt att kunna berätta denna historia.

 4. Viktig
  -, 25 februari 2023

  En sådan intressant och viktig bok. Så många nya insikter om hederskulturen som vi, födda och uppvuxna i Sverige inte vet och förstår. Vårt liv som är så självklart för oss, ses som syndigt och fult och totalt oacceptabelt av en annan kultur. Hur möts man i alla dessa frågor.... hur kan vi hjälpa till att förhindra att någon lever i detta förtryck; samtidigt som Sverige ska vara humant och välkomnande för alla. Vi stjälper ju istället i vår rädsla att ses som rasister... TACK Elaf med familj ... Läs hela recensionen

 5. En gripande och viktig historia!
  Hanna, 31 januari 2023

  Fin och tänkvärd bok. Målande beskrivningar av både uppväxten och upplevelser som vuxen. Och väldigt viktigt ämne om hedersförtryck.

 6. Viktig bok
  -, 20 januari 2023

  Den här boken borde läsas av både vuxna och ungdomar, och finnas i varje klassrum. Läs!!!

 7. Gripande och informativ
  -, 15 november 2022

  Otroligt bra! Jag och mina lärarkollegor läser denna som en del av att få mer kunskap om hederskultur och det var så intressant och givande! Fint att författaren själv läser in boken, det ger en bra känsla.

 8. Rekommenderar att läsa den
  -, 15 oktober 2022

  Mycket lärorik och engerande! Modigt att berätta om sitt eget liv och att våga stå upp emot sin familj!

 9. Viktig bok - läs den!
  -, 6 oktober 2022

  Så intressant och fint berättad av Elaf Ali. En bok att läsa och lära av, bland annat om integration, tillhörighet och tänkvärd kring hur vi bemöter varandra.

 10. Engagerat, lärorikt, tydligt och viktigt
  -, 6 september 2022

  En otroligt bra bok! Välskriven med förtydligande faktaavsnitt som gör det obegripliga begripligt men fortfarande oacceptabelt.

 11. Perspektiv från samma värld
  - (Stockholm), 1 augusti 2022

  Jag förundras över hur vi människor lever i samma värld men ändå under så många skillnader. Det finns inte i min värld att människor ska delas upp i maktstrukturer. Elaf berättar med sina ord och upplevser hur hedersförtryck fungerar och vad det har gjort med hemnes uppväxt. Alla bör läsa eller lyssna för att få en inblick hur en familj fungerar gentemot hedersförtryck.

 12. Lyssna på den!
  -, 28 maj 2022

  Med en fin berättarröst har författaren själv läst in denna bok skriven utifrån egna erfarenheter. Lärorik, lite spännande och full med kärlek. Jag rekommenderar den varmt.

 13. Rekommenderas
  -, 22 juli 2021

  Mycket intressant och viktigt ur många perspektiv, borde vara obligatorisk att läsa på högstadiet.

 14. Rättar till jämställdhet
  -, 17 juli 2021

  Mycket bra skriven. En bok som ger
  oss som inte alltid förstår en ny kunskap.
  Jag tänker att den går att använda i undersökningen i högstadiet och gymnasiet.

 15. Viktig bok!
  -, 16 juli 2021

  Jättebra, hemsk, informerande och viktig bok. Kommer definitivt rekommendera!

 16. Livsviktigt!
  -, 27 juni 2021

  En bok som borde finnas i varje bokhandels skyltfönster, på varje bibliotek och på varje skola för att kunna vara en livlina för många samt ögonöppnare för andra. Den borde också finnas i litteraturlistan på alla lärarutbildningar. Vi måste våga se och våga agera för att värna rätten till sitt eget liv. Tack Elaf för att jag fick ta del av din berättelse!

 17. Jätte bra bok!
  -, 25 juni 2021

  Jag tyckte den hade en viktig handling. Det finns de som lever med att bli styrda av sin pappa.

 18. En mycket viktig bok
  -, 20 juni 2021

  Skickligt skriven. Blandningen av fakta och intervjuer tillsammans med författarens egen livsberättelse är utmärkt. Både informativ, drabbande och spännande vilket gör att man inte vill lägga ifrån sig boken. Borde ingå i bla lärarutbildningen , socionomutbildningen, psykologutbildningen och polisutbildningen.

 19. Betydelsefull
  -, 17 juni 2021

  Så värd och viktig att lyssna på, ger en hopp.

 20. Säger bara WOW!
  AZ, 15 juni 2021

  Jättebra och så viktigt! Denna borde vara en del av skolundervisningen! Kunde inte sluta lyssna!

 21. En helt ny värld öppnar sig
  -, 5 juni 2021

  En bok som alla borde läsa! Speciellt e som jobbar med barn och ungdomar på ett eller annat sätt. Tack för din historia - Elaf! Önskar dig all lycka i livet.

 22. Hedersförtryck
  -, 29 april 2021

  Jättebra bok. En stark berättelse om en flickas uppväxt till vuxen kvinna. Blandat med massor av information som gör att man förstår varför saker är som de är. Fick lära mig mycket som jag inte hade en aning om. Har du möjlighet så läs den!

Visa alla 22 recensioner

Fler böcker av Elaf Ali

 • Vem har sagt något om kärlek? (lättläst)

  Elaf Ali

  Elaf växer upp i en liten ort i Skåne. Hennes familj kommer från Irak. Fram till att Elaf får sin första mens upplever hon inte att hennes liv är särskilt annorlunda än kompisarnas. Men i och med mensen förändras allt, och Elafs liv begränsas allt...