Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
942
Utgivningsdatum
2008-10-22
Förlag
Brombergs
Översättare
Hans O Sjöström
Originaltitel
Shantaram
Dimensioner
178 x 110 x 47 mm
Vikt
500 g
SAB
Hce
ISBN
9789173370837
Shantaram (pocket)

Shantaram

(99 röster)  |  Läs 31 recensioner
Pocket,  Svenska, 2008-10-22
79
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
I början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay.

Shantaram är Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserika och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I ett av stadens slumområden öppnar han en sjukvårdsmottagning för att hjälpa de fattiga och nödställda. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare av pass och han följer med en expedition till Afghanistan under ledning av maffialedaren Abdel Khader Khan för att förse mujaheddin med vapen i kampen mot ryssarna. Han kastas i indiskt fängelse och får utstå svår tortyr och svält. I den grönögda mystiska Karla möter han kärleken.

Shantaram är ett niohundra sidor långt spännande läsäventyr och en varm och innerlig kärleksförklaring till staden Bombay och dess människor. Det är en rå och hård värld Roberts beskriver, men det är en värld där kärleken, lojaliteten och vänskapen står i centrum och övervinner allt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Shantaram
 2. +
 3. Bergets skugga

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bergets skugga av Gregory David Roberts (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 31 recensioner av Shantaram. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Verkligen spännande.
  Arne Andersson, 2 januari 2018

  Mycket spännande hela tiden. Inga partier utan att det händer något. En av de bästa böcker som jag läst. Läs boken.

 2. Spännande handling och miljö
  Lisette, 11 augusti 2016

  Spännande handling och miljö - men för rörig och beskrivande i mitt tycke för att rekommenderas till fullo! Ger en god inblick i indisk miljö och samhällsklasser.

 3. En läsupplevelse!
  Kerstin, 21 januari 2016

  En mustig, självutlämnande berättelse med droger, misshandel och gängstrider...och inte minst kärlek.
  Jag var i Indien, kände den kryddiga doften från gatuköken, kände den stickande lukten i slummen.
  Hög närvaro, kan man säga.

  Fantastiskt språk. Härliga citat och djupa tankar.

 4. Fantastisk bok
  Marta , 30 december 2015

  Den visar olika sidor av livet i Indien. Rekommenderar. Den kan vara bra att läsa om man planerar att åka till Indien. Ser fram emot att läsa den andra delen som kom ut nyligen.

 5. Shantaram
  Alexandra Eriksson, 11 juni 2015

  Väldigt seg och tråkig i början, läste 20 sidor men tröttnade. Men med tanke på de övriga fina recensionerna får man kanske ge den en till chans.

 6. Kanon
  Birgitta Stiefler, 6 oktober 2014

  Ett oerhört bra bok som jag höll på i det längsta. Välskriven, självutlämnande, intressant ur kulturperspektiv och en hisnande resa.

 7. Beskrivning miljöer
  Magnus Karlsson, 22 juli 2014

  Fantastiskt utförlig beskrivning av miljöer, dofter, känslor, intryck, människor. Det kändes nästan som om man levde med i Indien. Våldet beskrivs lite väl rått ibland.

 8. Himmel och helvete i Indien
  Hobbybibliotekarien, 11 april 2014

  Visst hade man kunnat reducera sidorna till hälften, 450 sidor, för att göra boken lite mer tillgänglig, men vilka skulle man tagit bort? Jag kände att jag ville läsa varenda sida. Alla sidor var viktiga och läsvärda och man kan definitivt inte skumläsa. Roberts beskrivningar av landet, kultur men framförallt människorna är fantastiska. Det är bara dofterna/stanken som saknas för att bilden ska bli komplett. Och det är dessa människor som får honom att stanna kvar- mot alla odds, kan jag tyck... Läs hela recensionen

 9. shantaram
  borit drougge, 1 mars 2014

  fantastisk bok, läser om den för 3e gngen. Hittar varje gång nya infallsvinklar. Den är så spännande första gången att man missar en del

 10. Bästa bok jag läst! Om du inte läst den än så har du...
  Maria M, 24 oktober 2013

  Bästa bok jag läst! Om du inte läst den än så har du en underbar resa framför dig. Går inte att lägga ifrån sig så bäst att läsa när det är långledigt, perfekt som julklapp. Det är en riktig tegelsten men varje sida behövs.

 11. En tegelsten, men ändå kommer jag igenom den. Kan...
  Sally Marianne Norén, 24 september 2013

  En tegelsten, men ändå kommer jag igenom den. Kan riktigt se Bombay framför mig, med slum och annat. Den är lite tung ibland.

 12. Den bästa bok jag läst, har läst den 3 ggr å är på väg...
  leif emilsson, 16 september 2013

  Den bästa bok jag läst, har läst den 3 ggr å är på väg att börja på den 4, hittar nya saker varje gång!!

 13. Fantastisk Indienskildring där mycket förefaller (och...
  Bo Brantmark, 31 maj 2013

  Fantastisk Indienskildring där mycket förefaller (och uppges) vara självupplevt. Trovärdig skildring av korruptionens och den undre världens agerande. Rekommenderas varmt som motvikt till romantiska Asienberättelser.

 14. En seg bok.
  Es, 17 maj 2012

  Detta är nog den tråkigaste bok jag läst, men jag valde att läsa ut den för att den kunde kanske bli bra. Man ska inte ge upp hoppet om böcker.

 15. Finns knappt nåra ord....
  Chrille, 2 oktober 2011

  Jag har funderat jättelänge på vad jag ska skriva om den här boken. Men den är så otrolig så jag vill helst inte avslöja något om den utan det räcker vad som redan står.

  Denna bok är den absolut bästa jag läst även om jag ibland är lite skeptisk mot sanningen i allt men trots allt helt underbar!!

 16. Missa inte denna bok
  VP, 5 september 2011

  En av dom bästa böckerna någonsin, ville inte att den skulle ta slut.

  Välskriven bok som man högt skrattar till och gråter.

  Läs den!

 17. Läs den och lär dig något
  Joakim, 30 juni 2011

  Tänk på vad man kan berätta med niohundra sidor; århundraden av historia, fem kurser i matematik, ett helt liv. Shantaram behandlar de år författaren Gregory David Roberts levde på flykt i Indien, men är snarare en bok om ett land och en stad än om en ensam mäniskas öde. Protagonisten integreras i den levande organism som är Bombay och som läsare följer man i hela det mutualistiska komplexets fotspår.

  Shantaram är en kalejdoskopisk Bollywood-roman, där man ibland kan sakna en stringe... Läs hela recensionen

 18. Läsvärd!
  LRB, 7 juni 2011

  Massor av samtida historiskt "råmaterial" Här förklaras lite bakgrund hur går till i verkligheten i kriget i Afghanistan. Varför man är tvungen att hålla sin Kalashikov över huvudet när man skjuter automateld. Hur flyktingindustrin jobbar mot Kanada och Sverige. Men framför allt hur indier tänker. Däremot tycker jag att han överdriver våld lite väl mycket.

 19. Översättningen
  M, 23 oktober 2010

  Jag har bara läst två kapitel men nu har jag stängt boken och tänker inte öppna den mer. Brombergs översättning är hemsk med felformuleringar och felstavningar som jag är övertygad inte ger författaren någon rättvisa. Jag har hört att boken ska vara otroligt bra och oförglömlig så jag tänker köpa den engelska versionen.
  Så mitt tips är att köpa den engelska versionen; bättre att förbättra engelskan än att försämra svenskan :)

  Trevlig läsning!

 20. Köp & Läs!
  Ulrika, 21 juni 2010

  Detta är en bok att läsa nu under semestern, Den är lättläst , spännande och varm, Jag kommer på mig själv att skratta högt åt vissa händelser i boken. Den beskriver en hel del fantastiska människor som jag skulle vilja ha i mitt liv.

 21. Kanon
  Nanna, 17 november 2009

  Vad ska man säga?! En förtrollande bok!!! Vilket språk! Rekommenderas!!!

 22. Underbar
  Mikaela, 10 september 2009

  Jag har bara kommit ca 150 sidor in i boken men jag är redan fast. Svårt att lägga den ifrån sig och ständig längtan tills jag får öppna den nästa gång.

 23. Jättebra bok!
  Visby, 25 januari 2009

  Kan verkligen rekommenderas!

 24. Bästa bok
  galfield, 15 januari 2009

  Den i särklass bästa bok jag läst på mycket länge, det var svårt att lägga den ifrån sig.

 25. Helt otrolig!
  Liselott, 1 januari 2009

  En historia beskriven på ett så fantastiskt, gripande, känsligt, kunnigt, erfaret, avslöjande och fängslande sätt av författaren att man - åtminstone jag - blir mer tagen av honom än av historierna som utspelar sig i denna hans älskade stad Bombay!

 26. Sträckläsning!!
  boreine, 29 december 2008

  Hade väldigt svårt att lägga den ifrån mig. Saknade Bombay i flera dagar efter jag avslutat boken.
  Hade väl ibland lite svårt för hans filosofiska utsvävningar.
  Blir märkligt nyfiken på hur han lever idag.
  Du som gillar sanningsäventyr kommer säkert att uppskatta denna bok.

 27. Som en B-film
  Medusa, 27 december 2008

  Otroligt tråkig. Jag försökte ge den en chans men gav upp efter 42 sidor.

 28. Helt suverän!
  Micaelak, 1 december 2008

  Något av det bästa jag läst! Lika fängslande rakt igenom trots sitt tegelstensformat.

 29. Usch
  nora, 30 november 2008

  Vilken övervärderad bok! Jag hade sett fram så mot att läsa denna tegelsten, som många beskrivit som fantastisk. Efter 500 sidor gav jag upp, efter att gång på gång irriterat mig på författarens bristfälliga, klichéartade miljöbeskrivningar, och framför allt hans ytterst falska blygsamhet angående sin egen förträfflighet. Nej, vilken besvikelse!

 30. Enormt överskattad
  Phula, 17 november 2008

  Att läsa denna bok är en riktig besvikelse. Huvudpersonen vältrar sig i ointressanta person- och miljöbeskrivningar. En och annan träffande skildring från en icke-indier om Indien finns absolut med, men kan långt ifrån väga upp tristessen jag känner när jag läser de andra sidorna. Om man vill läsa om Indien, kan jag istället rekommendera Guru! av Zac O'Yeah. Om det är en roman man är sugen på att läsa, finns det andra som är betydligt mer angelägna.

 31. Sant eller ej?
  Annica J, 12 november 2008

  Helt otrolig bok. Har han verkligen varit med om detta och vad gör han nu? Målande skriven och svår att lägga ifrån sig. Läs den!

Visa alla 31 recensioner

Fler böcker av Gregory David Roberts

Recensioner i media

Roberts blev Australiens mest eftersökte man när han flydde från ett fängelsestraff för rån och narkotikabrott under början av 80-talet. Ganska snart tog han sig till Bombay, där boken framförallt utspelar sig. Shantaram är en självlysande berättelse om "Linbabas" (Roberts pseudonym/alter ego) äventyr i Indien och så småningom också i Pakistan och Afghanistan, dit han reser med maffiabossen Khader Khan för att hjälpa Mujaheddin slåss mot Sovjetunionen. Han hamnar i indiskt fängelse, han tillbringar ett halvår på landsbygden, han lär sig marathi, hindi och urdu, han blir en viktig kugge i den svarta ekonomin i Bombay och framförallt lär han sig mycket om kärlek, sanning och försoning. Intrigen tar sig hela tiden oväntade vändningar och ställs på ända. Människor man kommit att älska och sakna dyker upp igen. Samtidigt är det en riktigt rolig bok.

I Shantaram (namnet "Linbaba" får i vännen Prabakers by och som betyder "den fridsamme") innehåller varje kapitel en filosofisk juvel, en förståelse om tillvarons mysterier och villkor. Den är mycket välskriven; full av fyndiga formuleringar som förmodligen kommer sig av att den 900 sidor långa boken förstördes och fick skrivas om inte mindre än tre gånger under hans andra vistelse i australiensiskt fängelse. Ibland staplas de poetiska metaforerna på varandra på ett våghalsigt sätt. Som läsare känner man att "snart kommer detta att kantra!" men varje metafor är så utsökt att man ändå tar sig förbi dem, om än med hjärtat i halsgropen och pulsen förhöjd...

Boken har fängslat mängder av läsare sedan den kom ut, men framförallt spridits som "kultbok" via mun-mot-mun-metoden. Nu börjar den på allvar sitt internationella segertåg (på svenska i höst) och det kommer så småningom att få en uppföljare. www.shantaram.com är en välbesökt läsarsajt och Johnny Depp arbetar just nu med en storfilm som vi kan hoppas få se någon gång under 2007 eller 2008.