Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
21
Utgivningsdatum
2018-08-17
Upplaga
1
Förlag
Novellix
Översättare
Helena Hansson
Originaltitel
The Black Cat
Medarbetare
Benk, Lisa (form)
Dimensioner
148 x 105 x 4 mm
Vikt
32 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789175892818

Den svarta katten

Häftad,  Svenska, 2018-08-17
60
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Vem har inte hundra gånger kommit på sig med att handla på ett lumpet eller enfaldigt sätt av den enda anledningen att man vet att man inte borde göra det? Har vi inte en ständig förkärlek för att, stick i stäv mot vårt goda omdöme, bryta mot vad reglerna säger, enbart för att vi vet att de är regler? Detta motvallslynne, det måste jag säga, blev min slutgiltiga undergång.

En dödsdömd man tecknar från sin cell ner den rad fasansfulla händelser som har lett fram till det faktum att han fängslats. Den svarta katten är en av den legendariske skräckmästaren Edgar Allan Poes mest lästa och älskade noveller - en brutal berättelse om människans förhållande till sin egen skuld.

Den amerikanske författaren och litteraturkritikern Edgar Allan Poe (1809-1849) var en förgrundsgestalt inom den senromantiska litteraturen i USA. Hans nyskapande verk har haft stort in flytande på såväl science fiction-genren som den moderna deckaren, och hans alster har gjort honom till en av de största inom skräcklitteraturen. Poe skrev förutom noveller även essäer, satir och poesi: Korpen, som publicerades 1845, har kommit att bli en av världens mest lästa dikter.

Novellix har tidigare publicerat Huset Ushers undergång. Denna mörka historia utgör en av Poes mest omtyckta skräcknoveller, tillsammans med Den svarta katten, som i augusti 2018 utkommer i nyöversättning av Helena Hansson.

Nattrodd börjar vardagligt men det finns gamla och självklart hemska minnen på ön där den utspelar sig. Perfekt läsning när höstmörkret börjar sänka sig över landet. Om jag var lärare skulle jag dela ut den här boxen i skolan. Edgar Allan Poes klassiker Den svarta katten trollband en 6:a vi läste högt för på den tiden många studenter vikarierade som lärare. Den har ett direkt tilltal som även fick de värsta små ligisterna att haja till och knipa igen. Det är trots allt en mördare som talar från fängelset. Ett av de lyckligare bevisen på litteraturens kraft jag har upplevt.

Dagens Nyheter
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Edgar Allan Poe