Täcknamn: Hilde (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
228
Utgivningsdatum
2018-03-14
Förlag
BOKFABRIKEN
Översättare
Helena Stedman
ISBN
9789176294963
Täcknamn: Hilde (e-bok)

Täcknamn: Hilde (e-bok)

(1 röst)
E-bok (EPUB), Svenska, 2018-03-14
49
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Med en nutida ramberättelse, en huvudhandling förlagd till Oslo senhösten 1967 och med tillbakablickar till krigets 1942, skriver Kjell Ola Dahl fram en elegant och trovärdig historia som 2015 tilldelades både Rivertonpriset och Bragepriset för bästa kriminalroman.

Ett speciellt judiskt armband dyker upp på en auktion. En kvinna känner igen armbandet, som en gång varit i hennes ägo, och bestämmer sig för att stoppa auktionen. Hon kommer dock aldrig att få tillgång till hela den fruktansvärda historia som armbandet är en del av - den som läsaren till slut får klarhet i.

1942 blir den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde förrådd och undgår med nöd och näppe att arresteras av Gestapo genom att fly till Sverige. I Stockholm möter hon motståndshjälten Gerhard Falkum. De är redan bekanta från Oslo. Han har flytt från tyskarnas misstankar om att han skulle ha dödat sin fru Åse. Esters bästa vän.

Strax därpå omkommer Gerhard i en brand. Men så, 1967, efter att ha varit dödförklarad i ett kvarts sekel, dyker han upp på nytt. Han vill återuppta kontakten med dottern som han fick med Åse. Men varför nu, nästan tjugofem år senare?

Krigets händelser griper tag i Ester på nytt. Hon tvingas gräva i det förflutna och plocka fram färdigheter som hon inte har använt på mycket, mycket länge.

Sagt om Täcknamn: Hilde

»Det är nästan bara att be om ursäkt till de andra kandidaterna som tvingades konkurrera med en så här ovanligt bra bok - en kriminal- och spänningsroman i det absoluta toppskiktet.«
Rivertonprisets jury

»Spänningsuppbyggnaden är oklanderlig och författarens språk förblir nyktert och sakligt.«
Brageprisets jury

»Den lyckas på alla plan.«
Ingar Thon, Smaalenenes Avis

Kjell Ola Dahl föddes 1958 i Gjøvik, Norge. Han debuterade 1993 och har skrivit många kriminalromaner sedan dess. År 2000 fick han Rivertonpriset för En liten gyllen ring och 2015 både Bragepriset och Rivertonpriset för Täcknamn: Hilde (Kureren). Hans böcker ges ut i fjorton länder. Dahl har studerat psykologi och juridik.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Dahl Kjell Ola

  • Ringen

    Dahl Kjell Ola

    Av prisbelönte författaren till deckarsuccén Täcknamn: Hilde. Det är söndag morgon och det ringer på kriminalkommissarie Gunnarstrandas telefon. Man har hittat ett naket kvinnolik. Offret, som blivit brutalt mördad, kan endast identifieras tack va...

  • Mannen i fönstret

    Dahl Kjell Ola

    Mannen i fönstret är en polisroman av den prisbelönta författaren till deckarsuccén Täcknamn: Hilde. »Krim av internationell klass! No more, no less.» Dagbladet Den gamle antikvitetshandlaren Reidar Folke Jespersen hittas mördad, naken i en fåtölj...

Bloggat om Täcknamn: Hilde