Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Läsålder
9-12 år
Antal sidor
136
Utgivningsdatum
2024-01-03
Upplaga
1
Förlag
Nypon förlag
Dimensioner
181 x 13 x 19 mm
Vikt
204 g
ISBN
9789180772549

Stefans flykt

Kartonnage,  Svenska, 2024-01-03
209
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  149
 • Ladda ned och lyssna i Bokus Reader.
  99
Visa alla 2 format & utgåvor
Stefan är tolv år och bor i Ungern med sin storebror och sin faster. Ända sedan andra världskriget tog slut har kommunisterna haft makten i landet. De bestämmer allt och har infört diktatur. Men nu vill det ungerska folket ha frihet. När Stefans storebror Milos ger sig ut på stan för att demonstrera mot kommunisterna följer Stefan efter honom. Plötsligt befinner han sig mitt i ett livsfarligt uppror som tvingar honom att ta ett svårt beslut.

Stefans flykt är en bok om förlust, om att kämpa för sin frihet och om att kasta sig ut i det okända för att överleva. På lättläst svenska och med stor inlevelse beskriver Set Matsson den ungerska revolten 1956 genom ett barns ögon. För läsarna blir kopplingen till Sverige tydlig när Stefan tvingas fly och till sist kommer till Sverige.

Migration och etik, mänskliga rättigheter och demokrati är stora och ständigt aktuella ämnen som engagerar. Skönlitterära texter med historiskt innehåll och engagerande ämnen är en bra ingång för att skapa förståelse för sin omvärld och för andra. De väcker läslust och intresse för att utforska etiska värden.

Set Mattsson har tidigare gett ut flera böcker för vuxna i historiska miljöer på Historiska Media. På Nypon förlag har han tidigare gett ut Pojken som blev kvar som skildrar en dansk judes flykt från nazisterna under andra världskriget. Pojken som blev kvar utsågs till årets bästa bok i Barnens romanpris 2022.

Sagt om Pojken som blev kvar:
Pojken som blev kvar är en gripande och angelägen berättelse som utspelar sig under andra världskriget i det ockuperade Danmark [...] Med ett lättläst språk berättar Set Mattsson vad som sedan utspelar sig, delvis baserat på verkliga händelser.
Madeleine Jehpsson, BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Stefans flykt
 2. +
 3. Pottkalendern från Blöjfri.se : ett pedagogiskt och roligt stöd för er potträning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pottkalendern från Blöjfri.se : ett pedagogiskt... av Sofia Bergenstjerna, Michael Bergenstjerna (häftad).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Set Mattsson