Minnen och historier från Lappmarken (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
125
Utgivningsdatum
2021-09-28
Förlag
Elisabeth Grate Bokförlag
Dimensioner
200 x 124 x 11 mm
Vikt
192 g
SAB
Lz,Hc.016
ISBN
9789186497842

Minnen och historier från Lappmarken

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2021-09-28
147
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Berättelserna I Minnen och historier från Lappmarken är inspirerade av verkliga personer och händelser i de trakter i Lappmarken, där författaren tillbringade sin barndom. Läsaren ges här ömsinta, ofta drastiskt humoristiska beskrivnigar av säregna människoöden, medkännande skildringar av hur skeenden i omvärlden kan sätta djupa spår i människans tillvaro på avlägsna platser.

Udtja Lasse (1934 2021) föddes som Lars Norberg i Varjisträsk, Varggájaure i trakten av Udtja sameby i Norrbotten. Redan i unga år skrev han om sin anknytning till hembygden, dess natur, människorna och deras leverne. Efter en yrkeskarriär inom utrikesförvaltningen fick han regeringens uppdrag att utreda de svenska samernas renbetesrättigheter. Då han inte fick gehör för sina förslag om en ny svensk samepolitik, skildes Norberg från uppdraget. Som Udtja Lasse skrev han då den engagerande boken »Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure».

»Det är lågmält skimrande texter om ett svunnet Norrbotten, ett eget universum, där världshändelserna bara på omvägar letade sig in.»
Vi Läser

»En engagerande verklighetsskildring, en inlevelsefull berättarröst samt ett faktabetonat, men ändå litterärt språk gör samlingsvolymen till en angelägen kunskapsbank om livet i Lappland förr och väcker intresse för dagens diskussion om samernas rättigheter.» Helhetsbetyg: 5.
BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Minnen och historier från Lappmarken
  2. +
  3. Systrarna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Systrarna av Jonas Hassen Khemiri (inbunden).

Köp båda 2 för 416 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »