Resa i månljus (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
342
Utgivningsdatum
2017-05-11
Förlag
Nilsson Förlag
Översättare
Maria Ortman
Originaltitel
Utas és Holdvilág
Dimensioner
178 x 110 x 20 mm
Vikt
192 g
SAB
Hce
ISBN
9789188155252
Resa i månljus (pocket)

Resa i månljus

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2017-05-11
79
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
En av den ungerska litteraturens mest älskade klassiker.

Mihály har fått Erzsi att lämna sin förmögne man och gifta sig med honom och nu är de på bröllopsresa i Italien. Men redan första kvällen lämnar han Erzsi ensam på hotellet och ger sig ut på strövtåg i Venedigs magiska gränder. Och när han några dagar senare oväntat stöter ihop med en gammal ungdomsvän väcker det en uppsjö av minnen till liv, och den tvekan han i själva verket känner inför äktenskapet och hela vuxenlivet blir akut. Under den fortsatta resan stiger Mihály halvt medvetet på fel tåg och låter Erzsi ensam åka vidare. Det blir för hans del början till en lång yttre och inre vallfart där han konfronteras med ungdomsåren och vännerna som format hans liv: den brådmogne sökaren Ervin, den äventyrlige och halvkriminelle János, och framför allt de säregna syskonen Ulpius, den dödsmärkte Tamás och hans oförglömliga syster Éva.

"Resa i månljus" skrevs 1937 och är en av den ungerska litteraturens mest älskade klassiker. Författaren, Antal Szerb, föddes i Budapest 1901 som son till en assimilerad judisk köpman. Hans korta liv präglades av kärleken till den europeiska kulturen och litteraturen. Utanför sitt hemland Ungern är han främst känd för sina romaner och noveller men han var även en produktiv litteraturvetare och forskare som blott 39 år gammal skrev ett klassiskt verk om världslitteraturen. På grund av sin judiska bakgrund avskedades han i början av fyrtiotalet från sin professur vid universitetet i Szeged, trots att han var döpt katolik. Antal Szerb dog i ett koncentrationsläger i januari 1945. Han begravdes i en massgrav.

Röster om "Resa i månljus":

"En underbar klassiker som nu äntligen får komma ut på svenska. Resa i månljus är en roman som i likhet med Stefan Zweigs Världen av i går eller John Williams Stoner har alla förutsättningar att hitta en ny och stor publik."
Kaj Schueler, Svenska Dagbladet

"Jag är avundsjuk på er som ännu inte har läst den!"
C-G Karlsson, SVT Gokväll

"Resa i månljus är ett mästerverk." Sune Johannesson, Kristianstadsbladet

"Ordflödet i romanen är berusande vackert och vackert översatt är det också."
Hufvudstadsbladet

"En njutning för dig som vill tänka när du läser. Klar för Guldkorn 2016."
Bloggen Kring böcker

"Resa i månljus är skriven på en fullkomligt betagande prosa, med en på en gång drömsk och ironisk grundton, och med högst oväntade vändningar i intrigen."
Martin Lagerholm, Borås Tidning

"Resa i månljus är en klassiker i den ungerska litteraturen och dess storhet ligger främst i berättandet. Szerbs språk är stillsamt flödande, återhållet men ändå inträngande och levande."
Hans Olov Ohlsson, NSD

"Det är en njutning att läsa Antal Szerb, i Maria Ortmans utmärkta översättning, och skönheten i det han beskriver gör det så mycket svårare att förstå sig på de onda krafter som dödade honom och slet bort en så stor del av Europas själ."
Elisabeth Brännström, Tidningen Kulturen

"En underbar kärleksförklaring till livet bortom alla konventioner."
Focus

"Jag kan inte minnas när jag senast läste ut en roman och genast vände tillbaka till första sidan för att börja om från början igen. Ända tills jag läste Resa i månljus vill säga."
The Guardian
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Resa i månljus
 2. +
 3. Röda korset

De som köpt den här boken har ofta också köpt Röda korset av Sasja Filipenko (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Resa i månljus. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett mästerverk
  Tünde Kovach, 19 april 2022

  Mycket fin berättelse, gåtfull, psykologisk, nostalgisk. Romantisk, men samtidigt ironisk och modern. Bra att Antal Szerbs roman har översatts till svenska.

 2. Klassiker med många bottnar
  Karin , 4 november 2020

  Gåtfull berättelse skriven 1936. Man anar stämningar från mellankrigstiden. Freuds inflytande på författaren syns på många sätt. Italien vackert beskrivet.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Antal Szerb