Fallet Julian Assange : en historia om förföljelse (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2021-10-29
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Margareta Zetterström
Originaltitel
Der Fall Julian Assange
Dimensioner
228 x 155 x 21 mm
Vikt
467 g
SAB
Oe
ISBN
9789188729804
Fallet Julian Assange : en historia om förföljelse (häftad)

Fallet Julian Assange : en historia om förföljelse

(9 röster)  |  Läs 6 recensioner
Häftad Svenska, 2021-10-29
213
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Julian Assange is seeking your protection."

Så löd rubriken på ett mejl som FN-specialrapportören om tortyr, Nils Melzer, fick i december 2018.

Till att börja med tog Nils Melzer inte denna förfrågan på allvar, eftersom han likt många andra uppfattade Wikileaksgrundaren som en våldtäktsman, spion, hackare och narcissist. Men några månader senare tvingades han att omvärdera sin uppfattning.

Efter att ha gått igenom tusentals sidor med dokument kom han fram till att de fyra direkt inblandade staterna - Ecuador, Storbritannien, Sverige och USA - ägnade sig åt "politisk förföljelse, allvarlig rättslig godtycklighet och avsiktlig tortyr och misshandel".

För att vidare utreda misstankarna intervenerade Nils Melzer offi ciellt hos de berörda regeringarna, men dessa avböjde att samarbeta med honom i enlighet med hans FN-mandat. Då bestämde han sig för att göra de omständigheter som hans anklagelser grundar sig på allmänt kända i formen av en bok.

I Fallet Julian Assange berättar Nils Melzer den häpnadsväckande histo rien om hur fyra demokratiska stater, genom sina regeringar, myndigheter och säkerhetstjänster och med hjälp av fogliga medier, under mer än tio års tid och med nästan alla tänkbara medel, jagar och försöker tysta en obekväm journalist. Som om de följt det amerikanska underrättelse företaget Stratfors uppmaning från år 2010 om att Julian Assange skulle drivas "från land till land, genom allsköns anklagelser de närmaste 25 åren".

Enligt författaren kan fallet Assange visa sig vara inte bara vår tids största rätts skandal, utan också något som avslöjar djupa sprickor i själva den västerländska rättsstaten och demokratin.

I sin bok kastar Nils Melzer med hjälp av tidigare okända upp gifter nytt ljus över fallet Julian Assange - alltifrån våldtäktsanklagelserna och den svenska rättsapparatens agerande, över asylvistelsen på den ecuadorianska ambassaden i London till den efterföljande fängelsevistelsen och pågående rättegången med anledning av USA:s begäran att få Assange utlämnad.

Nils Melzer, Schweiz, är FN-specialrapportör om tortyr, professor i internatio nell rätt i Genève och Glasgow samt vice före ståndare för International Institute of Huma nitarian Law i Sanremo, Italien. Tidi gare har han varit säkerhets politisk rådgivare till den schwei ziska regeringen och juridisk rådgivare till Interna tionella Rödakorskommittén (ICRC) i olika krigs- och krissituationer.

 

"Någon måste göra slut på mardrömmen"

När jag undersökte fallet Assange hade jag ofta ett intryck av att uppleva en modern iscensättning av Kejsarens nya kläder.

Vi känner alla till historien: Bedragare lurar kejsaren att skaffa sig nya kläder som de påstår är synliga för alla utom för de "dumma" och "odugliga". I själva verket är kläderna naturligtvis inte bara osynliga, de finns inte. Men då varken kejsaren eller hans underlydande vill framstå som dumma eller odugliga låtsas de som om de kunde se kläderna, och under en offentlig parad applåderar hela folket härskarens nya praktfulla kostymering. Tills plötsligt ett barn får lögnen att spricka genom att utropa: Men kolla då, han har ju ingenting på sig!

Så är det också i fallet Assange. Trots att de inblandade myndighe ternas maktmissbruk blivit allt mer uppenbart har detta hittills nästan fullständigt förtigits såväl av de ledande medierna som av regeringar och den breda allmän heten.

I stället har man lydigt upprepat det offi ciella narrativet om Assange som våldtäkts man, hackare, spion och narcissist, en per son som har oskyldiga människors blod på sina händer och som till slut måste få sitt rättmätiga straff.

Även här måste det till slut komma någon som fördomsfritt tittar närmare på saken och gör slut på denna mardröm genom att säga: Men kolla då, kejsaren har ju ingenting på sig!

Just detta, kära läsare, är
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fallet Julian Assange : en historia om förföljelse
 2. +
 3. Fallet Julian Assange : en historia om förföljelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fallet Julian Assange : en historia om förföljelse av Nils Melzer (pocket).

Köp båda 2 för 282 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Fallet Julian Assange : en historia om förföljelse. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett smutsigt maktspel
  Ralph Jarl (Porches), 1 april 2022

  Alla som läser berikas i insikten om hur mycket manipulation från högre makter, som ständigt pågår, så fort någon "trampar ömma tår" alldeles oavsett vad saken gäller. Att makt korrumperar och att vi alla lätt desinformeras avsiktligt är något som många vet, men här ser vi i detalj hur detta ser ut. Beklämmande men nödvändigt förstå när man navigerar fram i informations djungeln. Det är ett smutsigt spel bakom kulisserna med avsikt dölja sanningar.

 2. Omistlig
  Per LIndeberg, 19 januari 2022

  Melzers bok är inte bara en skakande redogörelse för en av vår tids största rättsskandaler. Den beskriver också det svenska rättsväsendets helt avgörande medverkan till förföljelsen av Assange. Genom att tillfälligt lämna rollen som FN-observatör för att i stället tala klarspråk om en pågående politisk häxprocess har författaren tagit en medveten personlig risk. Boken bör bli en självklar del av kurslitteraturen för blivande journalister, jurister och statsvetare.

 3. En extremt viktig bok
  Clas M, 7 december 2021

  Kan bara vara djupt tacksam för att det finns människor som Nils Melzer som blottar det riktigt ruttna i vårt samhälle. Sådant som är ett allvarligt hot mot demokratin. Större än klan-samhällena i våra förorter. Läs boken och bli förbannad.

 4. Melzer Assange

  Mycket lätt att förstå juridiska problematik
  Väntar på fler svenska kommentar, Stina Oscarsson i Svenska Dagbladet var lysande och stimulerande att köpa boken

 5. Ett måste
  Helle (Uppsala), 15 november 2021

  Det här är en tydlig och ingående beskrivning av denna gigantiska rättskandal, ett måste att ta till sig för var och en som vill veta hur vårt samhälle fungerar egentligen.

 6. Avslöjar att demokratin i praktiken är avskaffad
  Magnus Berg, 11 november 2021

  Jag förstår varför Fallet Julian Assange inte recenseras eller presenteras eller diskuteras i svenska medier; den är rena dynamiten.
  FN-specialrapportör om tortyr Nils Melzer har under de senaste åren gjort en djupgrävning i hur media, rättsväsende och politiker hanterat Julian Assange. Melzer har kommit till slutsatsen att Assange utsatts för skrämsel, isolering, godtycke och förnedring, dvs psykisk tortyr. Orsaken är politisk. Assange ska straffas för att han och Wikileaks avslöjat krig... Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Nils Melzer