Fallet G (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Van Veeteren-serien (del 10)
Antal sidor
499
Utgivningsdatum
2003-06-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Biberg, Jan (form)
Dimensioner
240 x 165 x 40 mm
Vikt
820 g
SAB
Hc,Hc.01
ISBN
9789100100674
Fallet G (inbunden)

Fallet G

kriminalroman

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2003-06-01

Slutsåld

Fallet G är en roman i två delar. Del 1, '1987', utspelar sig strax före första romanen i Van Veeterensviten,Det grovmaskiga nätet (1993), och del 2, '2002', direkt efter den nionde romanen, Svalan,katten, rosen, döden (2001).
Fallet G är den länge efterlängtade förklaringen till Van Veeterens enda ouppklaradefall, fallet G, som alla läsare av Van Veeterenböckernaväntat på; inte en bok utan att fallet G har förts på tal. Dessutom innehåller Fallet G en del av kommissarie Van Veeterens egen privata historia, brottstycken från hans ungdom och en aning om hur hans fortsatta liv tillsammans med Ulrike Fremdli kommer att te sig. Förhistoria och avslutning, prolog och epilog i en och samma bok således.
   Van Veeteren som har rent personliga skäl vid sidan av de yrkesmässiga att vilja binda G vid hans många brott uppträder nu för sista gången på en brottsplats i de nesserska Nederländerna. Det handlar om en mördad kvinna i en torrlagd simbassäng och om en mördare med ett alibi som tycks omöjligt att spräcka. Fallet G utspelar sig bland annat i den lilla kuststaden Kaalbringen som man känner igen från den andra boken i Van Veeteren-sviten, Borkmanns punkt. Så sluts alltså ytterligare en cirkel, innanför den fullbordade romansvitens större cirkel.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fallet G. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Imponerande sorti av Nesser
  Ulf Hermansson, 26 augusti 2003

  Det är sorgligt att epoken om Van Veeteren är till ända.
  Håkan Nesser gör här en storstilad avslutning i och med den sista boken om Van Veeteren.
  Man får i "Fallet G" följa VV genom sitt enda olösta fall som handlar om en man, "G", som hittar sin fru död i en bassäng utan vatten. Till en början anses det vara en olyckshändelse, men VV tvivlar och allt pekar på att det är mannen, "G" som gjort det. Problemet är att "G" har alibi för mordtilfället. "G" blir frikänd.
  Men så femton år... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Recensioner i media

När man som jag precis läst Den röda vargen av Liza Marklund och sedan läser Nessers Fallet G, slås man av vilken skillnad det kan vara på en deckare och en deckare. Där Marklund öser på med action och vardagsstress, är tempot hos Nesser lugnt och eftertänksamt. Van Veeteren ser tillbaka på de år som gått. Än grubblar han över sitt enda oavslutade fall, fallet G, och mördaren som gäckat honom i alla år.

Inledningen är klassisk: en privatdeckare på dekis får besök av en vacker kvinna, som ber honom skugga hennes man. Men det visar sig vara något helt annat än den sedvanliga otrohetsaffären. Några dagar senare hittas kvinnan mördad - och privatdetektiven kan ge maken, Jan G. Hennan, alibi. Han är uppenbart skyldig, men polisen kan inte finna någonting som binder honom till brottet. G. går fri, till VV:s stora besvikelse - själv har han har flera anledningar att avsky Hennan, en man som framstår som ondskan personifierad.

Men så, femton år senare, händer något som aktualiserar fallet på nytt. Den pensionerade VV reser sig ur länstolen och får anledning att bege sig till Kaalbringen, där han återknyter kontakten med kommissarie Bausen (från Borkmanns punkt). Så blir jakten på G. en resa tillbaka till det förflutna för alla inblandade. Och kanske ska VV till slut få sin chans att sona den skuld han själv burit på i hela sitt liv.

Fallet G utgör både prolog och epilog till serien om den barske (men med åren mjuknande) kommissarie Van Veeteren och poliserna i Maardam. Det är en sympatisk och naturlig avslutning på en av de bästa polisserierna i den svenska deckarlitteraturen.

Bloggat om Fallet G