Svenska kryptobedrifter : hur Arne Beurling knäckte den tyska chiffertrafiken (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Bonnierpocket
Antal sidor
318
Utgivningsdatum
2006-01-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Biberg, Jan (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
178 x 111 x 21 mm
Vikt
180 g
SAB
Talk-c:k,Kc.54,Sei-c:k.54
ISBN
9789100106195
Svenska kryptobedrifter : hur Arne Beurling knäckte den tyska chiffertrafiken (pocket)

Svenska kryptobedrifter : hur Arne Beurling knäckte den tyska chiffertrafiken

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2006-01-01

Slutsåld

Det är väl känt att svenskarna under kriget lyckades knäcka den tyska s k G-skrivaren och under krigets mest kritiska skede mellan 1940 och 1942 tillgodogjorde sig tyskarnas hemliga telegramtrafik. Det var professorn i matematik i Uppsala Arne Beurling som ensam rekonstruerade den tyska chiffermaskinens sätt att fungera. Hur det gick till har däremot varit en hemlighet. Nu avslöjas det för första gången. Beng Beckmans bok bjuder på fascinerande läsning om Arne Beurling och chifferforcörerna under kriget, en samling mycket originella personer. Boken inleds med ett stycke svensk krypteringshistoria. Beurling och hans kolleger bland chifferforcörerna opererar på en språklig nivå där sannolikhetskalkylen får poetiska dimensioner: filogen blir agenten i något som liknar en spionroman.

Bengt Beckman är en av våra främsta auktoriteter på chifferforceringens område. Han pensionerades 1991 från tjänst som chef för Försvarets radioanstalts kryptologiska analys.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Svenska kryptobedrifter : hur Arne Beurling knäckte den tyska chiffertrafiken. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En svensk som format Sverige mer än vi kanske anar
    Thomas, Sthlm, 7 januari 2006

    Boken är välskriven och kan avnjutas även om man inte i detalj är intresserad av kryptoforcering.Detta på grund av matematiksnillet Arne Beurling.

    Kanske kommer Sveriges utveckling och välstånd, som byggdes upp efter 2:a världskriget, få sin logiska förklaring i och med att Beurlings insatser för Sverige allt mer nu kommer i dager.

    Boken är även intressant utifrån att organisationen som Beurling var med och skapade heter FRA (Försvarets Radio Anstallt). Idag 2006 är denna myndighets(!) verksamhet i fokus.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Bengt Beckman

Övrig information

Det är väl känt att svenskarna under kriget lyckades knäcka den tyska s k G-skrivaren och under krigets mest kritiska skede mellan 1940 och 1942 tillgodogjorde sig tyskarnas hemliga telegramtrafik. Det var professorn i matematik i Uppsala Arne Beurling som ensam rekonstruerade den tyska chiffermaskinens sätt att fungera. Hur det gick till har däremot varit en hemlighet. Nu avslöjas det för första gången. Beng Beckmans bok bjuder på fascinerande läsning om Arne Beurling och chifferforcörerna under kriget, en samling mycket originella personer. Boken inleds med ett stycke svensk krypteringshistoria.
Beurling och hans kolleger bland chifferforcörerna opererar på en språklig nivå där sannolikhetskalkylen får poetiska dimensioner: filogen blir agenten i något som liknar en spionroman.

Bengt Beckman är en av våra främsta auktoriteter på chifferforceringens område. Han pensionerades 1991 från tjänst som chef för Försvarets radioanstalts kryptologiska analys.